Predstavljena sedam sezona Erste Plave lige: Moramo omogućiti svoj djeci besplatno bavljenje sportom

U Osijeku je predstavljena sedma sezona Erste Plave lige, atletskog natjecanja osmoškolaca na kojem je dosad sudjelovalo 22.700 učenica i učenika iz cijele Hrvatske. Ove godine kvalifikacije će biti održane u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Zadru, Makarskoj, Puli, Kninu i Vukovaru, s finalom u Zagrebu, u sklopu Memorijala Borisa Hanžekovića.

“Erste Plava liga je u šest godina puno napravila u popularizaciji sporta i atletike, pa ćemo ove godine otići još korak dalje u organizaciji. U Osijeku, koji u svemu prednjači, ove godine će kvalifikacije trajati dva dana da se više možemo posvetiti kvaliteti natjecanja. Ponosni što smo uključili Knin i Vukovar, gdje su atletske staze u izgradnji. U Vukovaru možda staza neće biti sasvim gotova do kraja kvalifikacijskog ciklusa ovogodišnje Erste Plave lige, no atletika je sport koji nam omogućava da i u takvoj situaciji napravimo natjecanje u Vukovaru i da već ove godina na Hanžekovićevom memorijalu imamo i finaliste iz Vukovara.

“Mi moramo omogućiti svoj djeci besplatno bavljenje sportom, a uloga novih medija i društvenih mreža je prezentirati sve prednosti i važnost sporta. Pokrenuli smo i projekt 60mintaKRENI koji se temelji na znanstvenom istraživanu o značaju svakodnevne fizičke aktivnosti djece u trajanju od najmanje sat vremena. Zato svatko od nas mora razmisliti kako može doprinijeti tome da imamo zdravu naciju te zdravu i fizički aktivnu mladež“, rekla je Ivana Brkljačić, voditeljica projekta Erste Plava liga

Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste&Steiermärkische banke, objasnio je zašto ova banka već sedmu godinu sponzorira Erste Plavu ligu: “Kada nam je prije sedam godina Ivana predstavila inicijativu organiziranja atletske lige za djecu, kojom ih se potiče na bavljenje sportom i rekreaciju, vjerovali smo da je riječ o dobro osmišljenom projektu, kojeg je potrebno podržati. Danas, nakon šest odlično odrađenih sezona, s velikim zadovoljstvom možemo reći da je projekt nadmašio naša očekivanja. Drago mi je što su vrijednost lige prepoznale i državne institucije koje joj pružaju pokroviteljstvo, kao i ostali sponzori, koje sve ovim putem pozdravljam. Također, što važnost promoviranja lige prepoznaju i naši vrhunski sportaši, koji su ujedno najbolji promotori sporta.“

Osijek je višestruki rekorder Erste Plave lige po broju sudionika, a recept za dovođenje 1000 i više djece na natjecanje otkrila je Zvjezdana Tuma Pavlov, članica vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednica AK Slavonija Žito: “Atletski klub Slavonija Žito već godinama daje punu pažnju mlađim naraštajima. Imamo atletsku školu koja nam na stadion svakodnevno dovodi 150 do 200 mladih atletičara. Klub je ostvario odličnu suradnju s osnovnim školama, s ravnateljima i nastavnicima tjelesnog odgoja. Zbog svega toga se svake godine okuplja i sve više djece na Erste Plavoj ligi. Važno je istaknuti i klupsku organizaciju, gdje mlada ekipa sve to vodi na vrhunskoj razini.“

Na probleme neaktivnosti djece i nedostatka sportske infrastrukture konkretnim podacima potvrđuje i Hrvoje Radašević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar: “Živimo u vrijeme koje nam omogućava da skoro sve radimo sjedeći, pa se sve manje krećemo. Prema posljednjim istraživanjima čak 76 posto ljudi u Hrvatskoj se ne bavi nikakvim sportom, dok ih se samo pet posto redovito bavi nekim oblikom spota ili rekreacije. Mala djeca kroz igru prohodaju ili pretrče do 90 kilometara tjedno, a dolaskom u školu ta razina aktivnosti se znatno smanjuje, a daljnjim školovanjem još i više. I društvene mreže možemo iskoristiti da bismo motivirali.“

Za mnoge od navedenih problema rješenje bi trebao ponuditi i Nacionalni program sporta: “Za najviše deset dana bit će poslan Vladi i bit će uskoro usvojen, prvi put od hrvatske samostalnosti. Mi u Hrvatskoj imamo jednu veliku kontradiktornost – u vrhu smo svijeta po vrhunskim rezultatima prema broju stanovnika, na dnu Europske unije prema aktivnosti opće populacije. Nacionalni program koji ćemo uskoro dobiti sporta prepoznaje i pitanje sportske infrastrukture i pitanje stručnog kadra i pitanje financiranje lokalnog sporta. Što se tiče Erste Plave lige, to je projekt kojeg treba hvaliti iz najmanje pet razloga, a svakako je pohvalno i to što je pronašla privatnog partnera“, rekao je Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport.

Ivan Horvat, hrvatski rekorder u skoku s motkom je višegodišnji ambasador Erste Plave lige.

“Puno obilazimo škole, razgovaramo s djecom i pitamo ih što ih zanima. Nudimo im atletiku kao jednu od mogućnosti zabave i rekreacije, pa i ove godine očekujemo rekordan broj sudionika Lige u Osijeku“.

Osim Ivana Horvata, predstavljanju Lige nazočile su i brojne druge vrhunske sportašice i sportaši – Mirna Rajle Brođanac, David Šain, Luka Pratljačić, Mirela Skoko Čelić, Tomislav Marković, Petar Krpan, Marko Babić, Robert Špehar.

Erste Plavu ligu organizira atletski klub Pro Sport u suradnji s Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavim mirovinskim fondovima. Natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog atletskog saveza, Središnjeg državnog ureda za šport, Ministarstva zdravstva, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ambasadori Erste Plave lige su naše najbolje atletičarke i atletičari – Sandra Perković, Blanka Vlašić, Andrea Ivančević, Sara Kolak, Stipe Žunić i Ivan Horvat.

OSTALI SPORTOVI