Prkačin: Ima nešto u nama, možemo postati dobri igrači i ovaj trofej nam je dodatna motivacija

Boki

Juniori Cibone ostvarili su u Slavonskom Brod fenomenalan rezultat osvojivši trofej regionalne ABA lige.

Priča o uspjehu počinje selekcijom igrača u omladinski pogon iza koje stoje stručnjaci koji o tom procesu brinu.

Autor cijelog projekta je Davor Škara, koordinator omladinskog pogona s dugogodišnjim stažem u Ciboni koji je ujedno i potpisnik 21 medalje mlađih kategorija u prethodnih osam godina kao dokaz dugotrajnog i kontinuiranog, pravilno usmjerenog rada.

Za prve košarkaške korake većine zlatnih juniora a i mnogo onih koji će tek doći, zaslužan je Ante Samac, također trener s dugogodišnjim stažem u Ciboni, koji ih uvodi u omladinski pogon i preuzima one koji su u klub došli iz nekih manjih sredina.

Uz trenera Ivana Jurana, oni su kreatori ove priče. Kreatori selekcije koja je najmlađa na osvojenom Final Fouru, koja u svojim redovima ima četiri zlatna hrvatska kadetska reprezentativca – Roka Prkačina, 16-godišnjaka koji je pored dvije godine starijih košarkaša odnio titulu MVP-a turnira, Filipa Paponju koji se također ravnopravno nosio sa starijim dečkima, završavao utakmice i u finalu zabio bitnu tricu dvije minute prije kraja, Hrvoja Majcunića i Lukšu Buljevića koji su 2002. godište. Među njima je i Filip Kalajžić, koji također ima još jednu kadetsku sezonu ispred sebe…

Trener juniora, rođeni Zadranin, Ivan Juran, ovu je ekipu preuzeo tek ljetos i odmah polučio veliki uspjeh.

”Teško je bilo odmah na prvu procijeniti što se može očekivati, međutim, kako je vrijeme odmicalo počelo se osjećati da tu nešto postoji. Stvorila se jedna kohezija među igračima, utakmice smo igrali sve bolje i bolje i kroz vrijeme se dalo naslutiti da bi ova ekipa mogla tako nešto napraviti i potajno smo se nadali, išli korak po korak. Dizali smo intenzitet kroz treninge, ekipa je htjela sve više i više i došao je taj neki ključan trenutak koji se prelomio u njima, osjetio sam tu spremnost u načinu na koji su ušli u turnir. U nekim trenucima osjetite kod ekipe da oni sami osjećaju i sve to vode i da vi kao trener to malo usmjeravate, međutim, toliko su bili zreli i spremni za završiti ovaj turnir da sam ja izuzetno sretan i ponosan.”

Svoje viđenje Final Foura u Brodu iznio je i kapetan ove zlatne generacije Danko Branković.

”Stvarno je bilo fantastično, atmosfera odlična, publika sjajna. Igrali smo kao tim, disali kao jedno i išli po taj naslov. Bilo je jako puno čestitki i baš mi je drago da su se javili i ljudi koji ne prate košarku, da su gledali i čestitali i što smo na neki način vratili košarku. Ovo nam je prvi put da smo ušli u Final Four i odmah smo osvojili tako da još nismo ni svjesni što smo zapravo napravili. Također, priželjkujem da što prije uđem u taj seniorski ‘fajt’ ispod koša jer to moja pozicija zahtjeva, no, trebam raditi kao i svi i nadograditi aspekte igre u kojim sam deficitaran.”

Sličnog je razmišljanja i MVP finalnog turnira, Roko Prkačin, kadet koji je ove sezone počeo bilježiti minutažu u seniorskim utakmicama.

”Ovo nam daje dosta motivacije, pogotovo zato što će neki juniori početi trenirati sa seniorima. Drago mi je da će mi se sad neki od moje ekipe priključiti na seniorskim treninzima. Ovo je dodatni motiv da nastavimo raditi, mislim da ima nešto u nama i da možemo postati dobri igrači. Govorio sam dečkima kako je seniorska košarka dosta drukčija od juniorske i pokušavam ih pripremiti na taj prijelaz iz juniore u seniore, doduše ni sam se nisam još u potpunosti prilagodio, ali im nastojim to olakšati pokojim savjetom. Najbitniji faktor koji mi je pomogao da se ravnopravno nosim s dečkima koji su dvije godine stariji je to što sam priključen seniorima koji su stariji, iskusniji i fizički jače igraju tako da mi je to najviše značilo.”

POBJEDNICI JUNIORSKE ABA LIGE 2019

KK CIBONA: Filip Paponja, Stjepan Škara, Hrvoje Majcunić, Sandro Rašić, Roko Prkačin, Dino Bistrović, Luka Cvitanović, Vito Porobić, Lukša Buljević, Lovro Gnjidić Filip Kalajžić.

KOŠARKA
Tagged with: ,