Prema suncu: 300 dana do Tokija

Tomić, Foto HOO

Povodom obilježavanja 300 dana do Olimpijskih igara u Tokiju predstavljen je početak kampanje Hrvatskog olimpijskog odbora pod nazivom Prema suncu-

Kampanjom, čija će kreativnost najviše doći do izražaja na društvenim mrežama HOO-a, ali i drugim medijskim platformama, promovirat će se hrvatski sport, pratiti olimpijce na kvalifikacijskom putu do Igara u Tokiju, predstaviti nove olimpijske sportove u olimpijskom programu 2020. U suradnji s partnerima, u Hrvatsku će stići dašak Japana kroz razne društvene poveznice, ali i različitosti dviju država i nacionalnih tradicija. Predstavljeni su ambasador i ambasadorica kampanje Prema suncu, a riječ je o dvoje po mnogočemu jedinstvenih hrvatskih sportaša. To su evidentni olimpijac za Tokio, plivački dragulj Franko Grgić, i potencijalna olimpijka Kristina Tomić, vrhunska hrvatska taekwondoašica.

“Do kraja godine mogu osigurati normu za Tokio, a za to mi je potrebno zadržati sadašnje četvrto mjesto na olimpijskoj rang-ljestvici,” izjavila je Kristina Tomić, dodavši da se kao ambasadorica ove kampanje već osjeća dijelom OI u Tokiju.

“Nadam se da će mi zasjati sunce u Tokiju,” kratka je poruka Franka Grgića, koji je također izrazio zadovoljstvo izborom za ambasadora kampanje.

Tokio 2020

Igre XXXII. olimpijade održat će se u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine. Glavni grad Japana bio je već domaćin ljetnih Olimpijskih igara (1964.), prvih održanih u Aziji. Zimske olimpijske igre održane su u Sapporu 1972. i u Naganu 1998. godine, na kojima je debitirala naša najuspješnija alpska skijašica i najveća sportašica svih vremena Janica Kostelić, nositeljica 4 zlatne i 2 srebrne olimpijske medalje.

U programu Igara u Tokiju je 38 sportova i jedna sportska grana prema hrvatskoj nomenklaturi sportova, a među njima su novi sportovi uvršteni na prijedlog Organizacijskog odbora OI Tokio 2020.: karate, skateboarding, sportsko penjanje, daskanje, baseball i softball.

Olimpijski plan 2020 predviđa da polovina natjecatelja na Igrama čine sportašice te da se u 50 posto disciplina natječu i žene. Broj natjecatelja oba spola izjednačit će seu kanuu, judu, veslanju, jedrenju, streljaštvu i dizanju utega.Izjednačeni broj disciplina za sportašice i sportaše prvi put upravo u Tokiju bit će u kanuu, veslanju, streljaštvu i dizanju utega.

U Olimpijskom programu HOO-a Tokio 2020. trenutačno je 107 sportašica i sportaša, od čega 16 evidentnih olimpijaca i olimpijki. Olimpijsku normu za OI 2020. izborilo je 18 sportaša i sportašica, ali su jedriličarke Elena Vorobjeva i Sandra Lulić ostvarile normu u istoj klasi – Laser radial, iz koje na OI može ići samo jedna hrvatska predstavnica.

Očekuje se da će, s predstavnicima momčadskih sportova (vaterpolo, rukomet…), Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavljati više od 100 olimpijaca.

Prema suncu

Znak kampanje je sastavljen od kompozicije tri glavna elementa od kojih kvadrat i krug predstavljaju zemlje koje se povezuju ovom kampanjom – Hrvatsku i Japan. Crveni kvadrat osim što predstavlja nacionalni identitet Hrvatske, već dugi niz godina čini prepoznatljivima hrvatske sportaše na svjetskim sportskim natjecanjima. Krug u znaku predstavlja Japan kroz projekciju izlazećeg sunca jer japanska riječ za Japan je Nippon ili Nihon no Koku što doslovno znači „Zemlja gdje izlazi sunce“, a češće se koristi naziv „Zemlja izlazećeg sunca“. Treći element je kaligrafski potez kistom po kojem je Japan prepoznatljiv, te predstavlja element mora ili planine iz kojeg izlazi sunce, a može simbolizirati i let prema dalekoj destinaciji.

Dominantne boje korištene u znaku i logotipu se naslanjanju na nacionalne boje obje zemlje – crvena i bijela.

Slogan kampanje Prema Suncu (dodatak logotipa) oblikovan je u fontu Manga (font je izveden iz grafike japanskih Manga stripova). Slogan se nalazi u okomitoj varijanti kao poveznica s japanskim tradicionalnim načinom pisanja odozgo prema dolje, a simbolima tvori cjelinu koja predstavlja kampanju Prema Suncu. Slogan odražava težnju i želju hrvatskih sportaša na njihovom kvalifikacijskom putu prema OI Tokio 2020., s ciljem da postanu olimpijci, ostvare osobni najbolji rezultat i pridruže se svjetskoj olimpijskoj obitelji.

OSTALI SPORTOVI