Prodan i Raštegorac osvojili Rally Opatiju: Bilo je teško do zadnjeg metra!

Prodan, Rally Opatija, Foto Uros Modlic

Hrvatska posada Viliam Prodan i Zoran Raštegorac slavila je na 26. izdanju Rallyja Opatija! U Peugeotu 208 T16 R5 postigli su ukupno vrijeme od 48:05,4 te time osigurali prvo mjesto nakon 11 brzinaca kroz dva dana jurnjave po istarskome poluotoku.

“Teško je bilo do zadnjeg metra,” krenuo je novopečeni pobjednik opatijskog rallyja, Viliam Prodan. “Mislim da je na kraju presudila Šušnjevica, jer su vrlo male razlike bile na Boljunu, odnosno Učki. Na Šušnjevici smo išli na full, sva tri puta, ubrzavali smo svaki put sve više i više. Znali smo da možemo, znali smo da tamo možemo stvoriti razliku. Na brzim dionicama je Mitsubishi možda sitnicu brži, tako je na kraju i bilo. Evo nas u cilju, prva generalka u karijeri, mene, Zokija. Evo, hvala svima.”

Druga najbrža posada koja je kroz brzince Breza, Šušnjevica, Boljun i Učka projurila bila je hrvatska posada Juraja Šebalja i Karla Goluba, koji su u svojem Mitsubishi Lanceru EVO IX za pobjednicima bili u zaostatku od 0:17,8 sekundi. Treće su mjesto, s ukupnim vremenom od 48:46,6 ostvarili Krisztian Hideg i Istvan Kerek (Mitsubishi Lancer EVO IX).

Zadovoljan sam, jer smo prvi u Mitropa kupu, to nam je bio cilj. Šebalj je danas bio izuzetno brz,” kratko je izjavio Krisztian Hideg.

Četvrti su Daniel Šaškin i Saša Bitterman (49:19,1, Hyundai i20 R5), peti Szabolcs Varkony i Gergely Makai (50:45,9), Mitsubishi Lancer EVO IX), zatim slijede Szilagy i Varadi, Terpin i Chiuch, Grossi i Kavčić, Wallenwein i Lerch te Dobrila i Pospiš.

Zanimljivo je za napomenuti da je Šebaljev nastup u subotu bio upitan, nakon sudara s mađarskom posadom na putu do parc fermea. Mehaničari su, doduše, uspjeli popraviti auto prvaka Hrvatske te su Šebalj i njegov suvozač, Karlo Golub, u subotu opet bili spremni za akciju.

Ciljna ceremonija u centru Opatije te svečana dodjela nagrada u restoranu Molo su zaključili oktanski vikend u Opatiji.

Za rally je bilo prijavljeno 88 posada, od kojih se deset odjavilo. Startnu rampu je u petak popodne prešlo 78 automobila koji će se boriti za Prventsvo Hrvatske, Prvenstvo i kup Bosne i Hercegovine te prestižni Mitropa Cup. Od 78 posada koje su započele rally, 61 ih je završilo. Izljetanja je bilo nekoliko, no bez posljedica.

Najviše pobjeda na Rallyu Opatija ima slovenska posada Tomaž Kaučić i Peter Zorenč, koja je slavila četiri godine uzastopce od 2006. do 2008. godine. Domaća posada Juraj Šebalj i Toni Klinc u Opatiji ima tri naslova – 2005., 2011. i 2012., dok su posljednje dvije sezone najuspješniji bili Krisztian Hideg i Istvan Kerek. (Foto: Uroš Modlic/Foto Modlic)

OSTALI SPORTOVI