Rally Kumrovec završio slavljem Austrijanaca: U Hrvatskoj je sjajno voziti, ima i puno gledatelja

Pobjednici Wagner-Winter

Slavljem posade Wagner i Winter u Škodi Fabiji R5 EVO spušten je zastor na deveto izdanje Ina Rally Kumrovec, čime je ujedno nastavljena austrijska dominacija u Hrvatskom zagorju. Nakon osam brzinskih ispita najbrža je posada imala vrijeme 52:03,0.

“Da budem iskren, trasa je jako lijepa i ima puno zavoja. Nije to tipično za nas u Austriji, ali osjećali smo se samouvjereno. U Hrvatskoj je sjajno voziti, ima puno gledatelja. Bilo ih je oba dana. Osjećaj je odličan, oni nas i guraju dalje. Zadovoljan sam i automobilom, dobro je prošao ovaj test, nadam se da ćemo ga još bolje pripremiti za sljedeću utrku,“ naglasio je Wagner kojemu je ovo prvi put da vozi u Kumrovcu.

Pobjednici 2020

Druga je bila poljska posada u sastavu Lukasz Kotarba i Tomasz Kotarba u Citroenu C3 R5 s ukupnim vremenom 53:47,5, dok su treći bili Slovaci Vlastimil Majerčak i Pavol Kušnier u Škodi Fabiji R5 EVO s vremenom 54:59,2.

Najbolje plasirana hrvatska posada Alfred Kramer Jr. i Jeannette Kvick u Hyundaiju i20 R5 zauzela je sedmo mjesto s vremenom od 58:26,4.

Ovaj 9. INA Rally Kumrovec održan je u organizaciji Auto kluba „Delta Sport“ iz Zagreba i njime je otvorena nova sezona u Hrvatskoj.

Od 68 posada iz osam zemalja koje su došle u Kumrovec, 52 su bile hrvatske. Iako ove godine nije bilo nijedne vozačice, došlo je čak 16 suvozačica. Na kraju cijelog događaja ukupno 13 posada nije uspjelo završiti rally.

Kao i prošle godine, i ove je promijenjena ruta, tako da je trasa bila zanimljiva svim posadama. Naime, ponovno se vozilo po Lončarovom putu i Donjem Škrniku, mostiću i kod školskog igrališta gdje se prošle godine nije moglo voziti. Osim toga brzinac Kumrovec je produžen, a dio cesta po kojima se vozilo su obnovljene.
Ukupna dužina itinerera bila je 160 kilometara.

Već godinama publika prepoznaje Rally Kumrovec kao događaj koji donosi atraktivne vožnje uskim stazama te s dosta skokova. Ove godine osim atraktivne staze, Kumrovec je ponovno imao i impresivni vozni park. Došlo je čak devet iznimno skupih automobila klasifikacije R5 koji vrijede po 200.000 eura svaki.

“To je plod naših prijašnjih rezultata, pet puta smo bili nagrađeni kao najbolji organizatori s rallyjem u Kumrovcu pa smo dobili priliku prijaviti natjecanje u FIA prvenstvo Centralnoeuropske Zone (CEZ) i sasvim sigurno nam je to prvenstvo donijelo i taj broj posada. Moram reći kako je velik broj ljudi uključen u organizaciju i kako sam iznimno zadovoljan onim što smo napravili,“ rekao je direktor utrke Željko Štefanić.

U dosadašnjih osam utrka najbolje se snašao mađarski vozač Janos Szilagyi koji je slavio tri puta. Posljednje četiri godine u Zagorju se ipak najbolje snalaze austrijske posade.

Ovogodišnji 9. INA Rally Kumrovec ponovno je okupio veliki broj gledatelja i navijača.

Natjecanje je upisano u FIA i kalendar Hrvatskog auto i karting saveza. Boduje se za Prvenstvo Hrvatske te prestižna međunarodna natjecanja FIA prvenstvo Centralnoeuropske Zone (CEZ) i Alpe Adria Rally Trophy.

Automobilizam u Kumrovcu seže još iz 70-ih godina prošlog stoljeća otkada se tamo vozio Auto-moto Rally Kumrovec, jedna od najmasovnijih sportskih priredbi u bivšoj Jugoslaviji, a 2011. godine rodila se ideja o oživljavanju rallyja u Kumrovcu. Prvi je tako održan 1. i 2. travnja 2011., a bio je ujedno i prvo natjecanje sezone Prvenstva Hrvatske.

(Foto: Uroš Modlic)

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,