Sandra: Podržite me, želim pobjedu na Hanžeku! Sara: Thorkildsen je donio dosta promjena, jedva čekam bacati!

Hanžek IWCH Zagreb Renato Branđolica

Ovogodišnji 69. Memorijal Borisa Hanžekovića posebno je značajan za hrvatsku i zagrebačku atletiku jer se na nivou svjetske atletske federacije uvodi novi sustav natjecanja, a zagrebački miting nalazi se u najužem krugu za izbor najprestižnijih europskih mitinga.

Jedan od razloga za takav status najstarijeg sportskog natjecanja u Hrvatskoj svakako je i cjelovita obnova atletske staze, bacališta i skakališta u SRC Mladost.

Direktorica mitinga Ivana Brkljačić nije krila zadovoljstvo startnim listama ovogodišnjeg Hanžekovićevog memorijala:

“Ponosi smo što već dugi niz godina imamo elitne startne liste koje predvode naše najbolje atletičarke i atletičari Sandra Perković, Sara Kolak i Filip Mihaljević. Vezano uz novi sustav atletskih mitinga, mi imamo veliku tradiciju i razinu rezultata i sigurna sam da će Zagreb će biti u tom krugu. Zahvalni smo na potpori Grada Zagreba i obnovi atletske staze u ime svih hrvatskih atletičara.“

Allyson Felix, najtrofejnija atletičarka svih vremena, vraća se atletskim mitinzima upravo u Zagrebu.

“Vrlo sam uzbuđena što ponovo ovdje trčim i što se vraćam natjecanja. Treba mi dobrih utrka da bih bila u formi do Svjetskog prvenstva gdje ću trčati u američkoj štafeti 4×400 metara. Ovdje želim još popraviti svoj najbolji ovogodišnji rezultat i nastaviti napredovati prema Olimpijskim igrama“, rekla je šesterostruka olimpijska pobjednica.

Luvo Manyonga je prošle godine obilježio miting novim rekordom u skoku u dalj – 8.46 metara. Od aktualnog svjetskog prvaka svi puno očekuju i ove godine.

“Ova godina za mene nije bila dobra, a ovo je moj zadnji miting prije Svjetskog prvenstva. Ne mogu ponovno obećati rekord mitinga, ali će sigurno sutra biti vrhunsko natjecanje. Nadam se da će gledatelji doći u što većem broju jer uvjeravam vas da će biti jako zabavno“, najavio je nastup daljaša Manyonga.

Sergej Šubenkov je trostruki pobjednik Memorijalne utrke Boris Hanžeković i sutrašnjom pobjedom postao bi rekorder po broju pobjeda na 110 metara prepone:

“Hvala na ovoj informaciji, to me dodatno motivira. Vrlo sam entuzijastičan oko sutrašnje utrke, jedna od mojih najdražih utrka upravo je ova u Zagrebu, na Memorijalu Borisa Hanžekovića. I za mene je ova sezona bila vrlo teška, dva mjeseca sam imao pauzu i sutrašnja utrka će za mene biti na više načina posebna. Nastojat ću ostvariti što je moguće bolji rezultat.“

Sara Kolak, aktualna olimpijska pobjednica u bacanju koplja, Hanžeku se vraća nakon dvije godine.

“Ovo je moj drugi nastup na Hanžeku i stvarno mu se veselim tome. Ovo mi je zadnja provjera prije Svjetskog prvenstva u Dohi. Osjećam se super i jedva čekam bacati. Novi trener Thorkildsen donio je dosta promjena, ali ima tu još dota detalja i čekamo provjeru našeg zajedničkog rada. Ako tehnički sve odradim dobro rezultat će biti super“, rekla je Sara.

Sandra Perković, aktualna olimpijska, svjetska i europska prvakinja u bacanju diska, ove godine Hanžekovićev memorijal očekuje s posebnim nestrpljenjem.

“Dobivamo najbolju atletsku stazu u Hrvatskoj i na tome veliko hvala Gradu Zagreba. Pozivam sve da mi dođu dati podršku jer sutra na Mladosti želim pobijediti. Ja sam u jako dobroj formi, osim staze dobili smo i novi krug za bacanje koji ćemo sutra iskušati i vidjeti koliko vrijedi. Veselim se svojem dobrom sutrašnjem rezultatu“, kaže rekorderka zagrebačkog mitinga.

Menadžer Hanžekovićevog memorijala Daniel Wessfeldt pojasnio je što za organizatore mitinga znači sezona kojoj je svjetsko prvenstvo tek na kraju.

“Situacija u kojoj imamo Svjetsko prvenstvo u rujnu i listopadu je sasvim neuobičajena. Duga je sezona koja se mora jako dobro planirati i velik je to izazov za sve nas koji radimo u atletici. Startna lista koju imamo je jako dobra s obzirom da smo samo 11 mjeseci od Olimpijskih igara, pa svi atletičari vrlo pažljivo planiraju svako svoje natjecanje. Sljedeće godine slavimo 70 rođendan Hanžeka i siguran sam da se priprema veliki spektakl tom prigodom“, zaključio je Wessfeldt.

Natjecanje na Mladosti u utorak počinje u 18 sati.

(Foto: IWCH Zagreb/Renato Branđolica)

OSTALI SPORTOVI