Sinkovići nastupaju na četiri velike regate prije Olimpijskih igara: Nije dobro mijenjati ono na što smo navikli

Martin Sinkovic and Valent Sinkovic

Za Valenta i Martina Sinkovića nema važnije utrke u 2020. godini od olimpijskog finala u Tokiju, ali do tad se nemaju namjere skrivati jer će već tijekom proljeća nastupiti na četiri vrlo zanimljive regate…

Nakon srebra na Igrama u Londonu 2012. godine u četvercu te zlata u Riju četiri godine kasnije u dvojcu na pariće, Martin i Valent pokušat će svojoj bogatoj olimpijskoj kolekciji dodati novo odličje u trećoj različitoj disciplini, a za taj su pohod započeli pripreme još u listopadu i nastavljaju neumorno trenirati sve do 30. srpnja, kad je na rasporedu veliko olimpijsko finale dvojaca bez kormilara u Tokijskom zaljevu.

Naravno, Sinkovići do srpnja nemaju namjere izbjegavati konkurenciju i skrivati svoje adute, dapače! Već su donijeli odluku na koje će se četiri regate pojaviti i pokazati što znaju tijekom proljeća.

Šesterostruki prvaci svijeta i četverostruki prvaci Europe sezonu otvaraju na Jarunu 4. i 5. travnja baš na utrci koja im je posebno prirasla srcu – Croatia Openu. Tamo su 2008. godine kao mladi veslači po prvi put skrenuli pozornost na sebe, pobijedivši u izravnom dvoboju tada aktualne svjetske prvake, legendarne Slovence Luku Špika i Iztoka Čopa.

“Meni je ta utrka ostala u sjećanju, jer sam nakon toga znao da mogu doći do samog vrha u veslanju. Prije toga nisam bio u ništa siguran,” priznaje Martin Sinković koji će s bratom ovaj put doći na zagrebačko jezero u sasvim različitoj ulozi od one prije 12 godina – kao apsolutni favorit na domaćem terenu.

Braća će u 2020. godini također loviti svoju jubilarnu 20. pobjedu na prestižnim regatama Svjetskog kupa, nešto čime se malotko može pohvaliti.

Imat će dvije prilike to ostvariti, obje u Italiji. Prvo natjecanje u sklopu Svjetskog kupa održava se od 10. do 12. travnja na jezeru Paola kod Sabaudije, gradića na obali Jadranskog mora, stotinu kilometara udaljenog od Rima.

Bit će to prvi okršaj Sinkovića sa svjetskom elitom, a drugi će uslijediti tri tjedna kasnije, od 1. do 3. svibnja u Vareseu, na već skoro tradicionalnoj postaji Svjetskog kupa. Tamo Martin i Valent dobro znaju kako prvi ući u cilj, s obzirom na to da su baš na ovom jezeru, 55 km udaljenom od Milana, pobijedili pregršt puta u karijeri.

Generalna proba braće Sinković za pohod na olimpijsko zlato na rasporedu je od 5. do 7. lipnja u Poznanu. Tad će na Europskom prvenstvu pokušati osvojiti svoju petu krunu kontinentalnih prvaka i još malo uljepšati impresivnu kolekciju veslačkih lovorika. Medalje će se dijeliti na 2,2 km dugačkom jezeru Malta, smještenom usred Poljske.

“Sve što radimo je zbog Olimpijskih igara. Ne mijenjamo previše plan treninga za olimpijsku sezonu. Pokazalo se da nije dobro promijeniti ono na što smo navikli. Mi radimo isti program. Možda malo pojačamo treninge, ali minimalno, da tijelo zna da radi ono što je već radilo. To nam se dosad pokazalo dobrim pa na Igre uvijek dođemo u dobroj formi,” dodao je Valent.

VODENI SPORTOVI