Ude i Seligman u Melbourneu nastavljaju olimpijske kvalifikacije: Sretan sam što sam se vratio u formu u tako kratkom vremenu

Filip Ude

Hrvatski gimnastički reprezentativci Filip Ude i Robert Seligman spremni su za nastavak olimpijske utrke.

Dvojac najboljih hrvatskih vježbača na konju s hvataljkama otputovao je u Australiju, točnije Melbourne gdje je od četvrtka do nedjelje na rasporedu prvi ovosezonski turnir Svjetskog kupa i ujedno jedan od posljednja tri turnira s kojih se bodovi računaju kao kvalifikacijski za Olimpijske igre u Tokiju. A njih će izboriti samo po jedan vježbač na svakoj spravi, onaj koji bude imao najveći zbroj bodova sa svoja četiri najbolja turnira Svjetskog kupa posljednje dvije sezone, na natjecanjima u Cottbusu, Melbourneu, Bakuu i Dohi.

“Meni će ovo biti prvo natjecanje nakon operacije noge i jako sam sretan što sam se uspio vratiti u formu u tako kratkom vremenu. Noga još naravno boli, ali hvala Bogu, za konja mi je to manje bitno, jer mogu sve napraviti,” optimističan je srebrni olimpijac s Igara u Pekingu 2008. godine.

Podsjetimo, Filipu je u srpnju prošle godine na treningu teško stradala noga, no sve je spasio prof. dr. sc. Saša Janković.

“Iskreno, nije mi nikakav dodatan pritisak činjenica što je ovo natjecanje i kvalifikacijsko za OI, zato što šanse nisu prevelike, ali ipak postoje. Puno stvari se tu mora posložiti i odigrati da bih ja vidio OI u Tokiju. Za Melbourne se samo nadam da ću odraditi ono što sam trenirao, a vidjet ćemo kakav će to donijeti rasplet u sljedećih mjesec – dva.”

Nastup u Melbourneu drugi hrvatski predstavnik, Robert Seligman, nazvao je posebno izazovnim.

“Jako se veselim prvom ovogodišnjem nastupu, ali moram reći da su pripreme za Melbourne za mene bile izazov jer nikada nisam bio tako rano u sezoni spreman. Nikada nisam trebao tako rano natjecati. Ipak, s ponosom mogu reći da sam uspio u tome. Uspio sam se spremiti, negdje sam na 80 posto svoje forme. U zadnjih desetak dana svakodnevno sam radio vježbu sa startom 5,9 i svaki drugi dan startnu ocjenu 6,1. Plan je odraditi u kvalifikacijama 5,9, a onda u finalu 6,1 i pokušati doći do što bolje pozicije.”

Ude je trenutno četvrti u poretku na kvalifikacijskoj listi, Seligman je na devetom mjestu.

“Moram reći da sam optimist, vjerujem da se mogu upustiti u borbu s po meni pet glavnih konkurenata – Irancem Saeedrezom, Kanađaninom Pellerinom, Slovencem Bertonceljem, Kazahstancem Kurbanovim i Filipom Udeom. Vjerujem da će na Igre ići onaj koji bude najbolje plasiran od nas petorice. Dat ću sve od sebe, ovo je tek prvi od tri turnira koji se boduju za OI, slijede nam Baku i Doha i vjerujem da ću tada biti u top formi. Iako, u Melbourne sam došao s velikim očekivanjima,” najavio je Seligman.

Kvalifikacije konja s hvataljkama na rasporedu su u četvrtak, a u slučaju da uđu u finale, Ude i Seligman za medalje će se boriti u subotu.

Organizatori su u zadnji tren odlučili kako kineskoj reprezentaciji neće dopustiti nastup na ovom natjecanju kako bi ‘zaštitili sve sudionike natjecanja, volontere i gledatelje od eventualne mogućnosti zaraze koronavirusom‘, a to znači da Seligman i Ude neće imati glavnog protivnika, trenutno vodećeg u lovu na Tokio, Hao Wenga.

U Melbourne su došli vježbači iz 34 zemlje svijeta, a na konju s hvataljkama borit će se njih 32.

OSTALI SPORTOVI