Sjajni rezultati kao najbolja najava za Sljeme: S optimizmom ulazimo u novo desetljeće hrvatskog skijanja

SQT, Rodeš, Vidović, Elias

Prva slalomska utrka u novom desetljeću očekuje nas već prvog vikenda 2020., i to na zagrebačkom Sljemenu koje će okupiti najbolje slalomašice i slalomaše svijeta na Audi FIS Svjetskom skijaškom kupu „Snow Queen Trophy“ 2020. Slalomska utrka za žene održat će se u subotu, 4. siječnja s početkom prve vožnje u 13, a druge u 16.15 sati, dok je slalom za muškarce na rasporedu u nedjelju, 5. siječnja s početkom prve vožnje u 14.15, a druge u 17.40 sati.

U Zagrebu i na Sljemenu u tijeku su završne pripreme za jedan od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj,

Kao dio programa zagrebačkog Adventa, na dane prije utrka od 18 sati na klizalištu „Ledeni park“ na Trgu kralja Tomislava, održat će se javno izvlačenje startnih brojeva za žensku, odnosno mušku utrku. Na jedinoj ceremoniji izvlačenja brojeva Svjetskoga kupa koja se održava na klizalištu, petnaest najboljih skijašica i skijaša izvlačit će brojeve kližući i uz podršku navijača i zaljubljenika u skijanje.

Staza na Sljemenu u potpunosti je spremna za utrke. Na Crvenom spustu trenutno je dovoljna količina snijega i tim zadužen za stazu u miru radi na završnim pripremama za utrke. To je potvrdio i Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora slalomskih utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“

“Iznimno nam je drago da ćemo i u novom desetljeću ponovno okupiti najbolje svjetske slalomašice i slalomaše na Snježnoj kraljici koja je stekla međunarodni ugled i prepoznatljivost diljem svijeta. Prošle smo godine ušli u odličan vikend termin, koji se pokazao idealnim za naše navijače, a zadovoljni su bili i skijašice i skijaši koji su naglasili da je staza na Sljemenu bila jedna od najkvalitetnijih u Svjetskome kupu, na što smo osobito ponosni. Značilo je to mnogo i našim skijašima koji su, nošeni podrškom navijača, na prošlogodišnjoj Snježnoj kraljici ostvarili sjajne rezultate. Istok je ponovio svoj rezultat karijere i osvojio sedmo mjesto, dok su Matej i Elias utrku završili među prvih 20 natjecatelja. Ove sezone naši skijaši nastavljaju nizati dobre rezultate, a ono što potvrđuje snagu naše reprezentacije je činjenica da imamo četiri skijaša koji osvajaju bodove u Svjetskom skijaškom kupu, a od jučer i jednu skijašicu sa slalomskim bodovima“.

U Organizacijskom odboru zadovoljni su što jedan ovakav globalni sportski događaj dovode u Zagreb – sada već 14. put.

“Sljemenske utrke doprinose turističkoj promociji našeg glavnog grada i zemlje u svijetu, a dolazak najboljih svjetskih skijašica i skijaša na Sljeme od velikog je značaja za razvoj hrvatskog skijanja. Prema analizi TV gledanosti FIS-a, sljemenska ženska i muška utrka 2019. godine ostvarile su najveću međunarodnu gledanost uživo od svih utrka Svjetskoga kupa u sezoni 2018./2019! Zbrojena gledanost uživo muške i ženske sljemenske utrke slaloma bila je 26,95 milijuna gledatelja te je veća od čak tri utrke iz Kitzbühela i Wengena“, istaknuo je Miho Glavić, predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza i predsjednik Organizacijskog odbora utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2020. – Zagreb/Sljeme.

“Za pripremu i realizaciju sljemenskih utrka angažirano je otprilike 2000 ljudi. Uz njih, utrke ne bi bile moguće ni bez svih sponzora, partnera i brojnih članova organizacijskog tima te volontera. Svima njima veliko hvala na trudu i predanosti, ne samo za ovo, nego i za sva protekla i buduća izdanja utrka“, poručio je.

Sljemenske utrke svake godine ugošćuju 150 najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša te više od 400 članova ekipa iz 20 do 25 zemalja s četiriju kontinenata, a utrke prate mediji iz čitavog svijeta. Za utrke se redovito akreditira gotovo 500 domaćih i stranih novinara i fotoreportera.

Dvije naše skijašice i šest skijaša veseli se nastupu u domaćoj atmosferi U sljemenskoj ženskoj utrci natjecat će se naše skijašice Ida Štimac i Leona Popović, koja je u jučerašnjem slalomu u Lienzu napravila najbolju najavu za domaću utrku – osvojila je svoje prve slalomske bodove u Svjetskome kupu. Na startu muške utrke bit će šest domaćih skijaša – Istok Rodeš, Elias Kolega, Matej Vidović, Filip Zubčić, Samuel Kolega i Leon Nikić. Uz atraktivan vikend termin, njihovi će recentni uspjesi na slalomskim utrkama voženima u Leviju i Val d’Iseru zasigurno privući publiku na Sljeme.

Veliki slalomaški potencijal u Leviju su potvrdili Rodeš s plasmanom na 14., Zubčić na 16. i Elias Kolega na 19. mjestu, dok je u Val d’Isereu Elias Kolega osvojio 15., Vidović 20., a Istok Rodeš 25. mjesto.

“Već smo trenirali na sljemenskoj stazi i odlično je pripremljena unatoč nepogodnom vremenu i temperaturama. Zahvaljujem svima koji su uložili trud kako bi staza i ove godine bila vrhunske kvalitete za utrke. Ova sezona nije krenula u skladu s mojim očekivanjima, ali ide u pozitivnom smjeru te sam ušao u dobru formu. Na treninzima skijam odlično i nadam se da ću na Sljemenu biti u svom najboljem izdanju i odvoziti odlična dva laufa“, istaknuo je Istok Rodeš.

“Imali smo priliku odraditi već četiri dobra treninga, a uvjeti su zaista odlični te pohvaljujem djelatnike skijališta Sljeme i organizatore koji su nam to omogućili. Treninge sam odradio odlično i zadovoljan sam svojom formom. U prve dvije utrke ostvario sam solidne rezultate te optimistično ulazim u siječanj, koji je prepun utrka počevši s onom najdražom, na Sljemenu“, poručio je Elias Kolega.

“Na utrci u finskom Leviju dogodila mi se jedna loša vožnja, ali sam u francuskom Val d’Iseru vozio odlično i pokazao što mogu. Kako sezona odmiče podižem razinu skijanja te se nadam što boljim rezultatima u nastavku sezone. Vremena za odmor imali smo dovoljno te smo se kroz treninge na odličnoj sljemenskoj stazi najbolje moguće pripremili za nadolazeću utrku“, dodao je Matej Vidović.

“Sva četvorica naših skijaša iz A reprezentacije ove su sezone već osvojili bodove u slalomskim utrkama Svjetskog skijaškog kupa što je važan pokazatelj dobre forme. Uz njih, imamo Samuela Kolegu i Leona Nikića, koji imaju izglede ostvariti također sjajne rezultate. Vjerujem da naši skijaši uz potporu hrvatskih navijača i prednost domaćeg terena mogu pokazati najbolje od sebe i boriti se za pozicije među 20 najboljih. Drago mi je da dečki nisu imali ozbiljne zdravstvene probleme tijekom ove sezone“, istaknuo je Ivica Kostelić, najbolji hrvatski skijaš svih vremena i trener savjetnik hrvatske skijaške reprezentacije.

Interes stranih TV postaja ponovno je velik, a prizori iz Zagreba i sa Sljemena obići će i ove godine sve kontinente te pritom doseći više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta. Sljemenske utrke već godinama bilježe jednu od najvećih gledanosti među utrkama Svjetskog skijaškog kupa – svake godine oba slaloma u izravnom prijenosu emitiraju renomirane TV postaje u više od 20 zemalja (Austrija, Bugarska, Finska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Norveška, Rusija i susjedne zemlje, Slovačka, Slovenija, Švedska, Švicarska, SAD i druge), od kojih su brojne naša emitivna turistička tržišta, a snimke, vijesti i reportaže obilaze još 50 zemalja svijeta. Ove godine od novih postaja u izravnom prijenosu mušku utrku prenosit će i BBC!

Utrke Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ više od desetljeća predstavljaju jedan od vrhunaca skijaške sezone pa je Zagreb s pravom uvršten u „Club 5 Ski Classics“, udruženje tradicionalnih organizatora utrka Svjetskoga kupa. Isto tako, u ovome udruženju sljemenske utrke dijele mjesto s najboljim, dugogodišnjim organizatorima utrka Audi FIS Svjetskoga kupa poput Garmischa, Kitzbühela, Vald’Iserea, Val Gardene, Wengena i drugih. „Snow Queen Trophy“ utrke među najpriznatijima su u skijaškome svijetu, radi čega im Međunarodna skijaška federacija (FIS) zagrebačkoj ženskoj i muškoj slalomskoj utrci svake godine dodjeljuje mjesto u kalendaru, u kojem one imaju rezervirano mjesto najmanje do 2023. godine, do kada je trenutno kalendar i napravljen. 

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI