Slaven Rimac potvrđen za trenera ljubljanske Cedevite Olimpije

Tedeschi, KK Cedevita Olimpija

Skupštine KK Petrol Olimpija i KK Cedevita Zagreb potvrdile su spajanje dvaju klubova u novi klub KK Cedevita Olimpija sa sjedištem u Ljubljani. Skupština je izglasala Tomaža Berločnika za predsjednika novog kluba, a izabrani su i članovi novog Upravnog odbora u kojem su Igor Mervič, Damjan Kralj, Emil Tedeschi jr, Zoran Stanković, Jurij Žurej, Enzo Smrekar, Andrej Slapar, Tomaž Berločnik i Emil Tedeschi, koji je i prvi potpredsjednik.

Trener ekipe bit će hrvatski stručnjak Slaven Rimac.

Upravni odbor potvrdio je Davora Užbinca za direktora kluba i Sanija Bečirovića kao sportskog direktora. Na prijedlog direktora i sportskog direktora, upravni odbor KK Cedevita Olimpija Ljubljana imenovao je Slavena Rimca kao novog glavnog trenera kluba.

Novi klub će već sljedeće sezone nastupiti u Eurokupu 7Days, ABA ligi i domaćem prvenstvu. Pregovori s igračima su u tijeku, a konačan sastav ekipe bit će poznat do kraja kolovoza.

Iz zagrebačke Cedevite u Ljubljanu je stigao Edo Murić, član zlatne reprezentacije Slovenije koja je osvojila europsko prvenstvo 2017. godine.

“Drago mi je da su obje skupštine i novi upravni odbor prepoznali ovu iznimnu priliku koju imamo s novim klubom KK Cedevita Olimpija Ljubljana. Imamo sve: tradiciju, znanje, dobar proračun, srce, jaku bazu mladih košarkaša u Ljubljani i Zagrebu te izuzetnu školu košarke, kao i snažno profesionalno i poslovno vodstvo. I prije svega naše odane navijače. Tim koji čine Davor Užbinec, Sani Bečirović i Slaven Rimac dokazat će da srce i kvalitetna igra nadmašuju granice, te da su tu zbog jedne jedine stvari – iznimne košarke. Želja nam je u Ljubljani gledati vrhunske utakmice i svjedočiti momčadskom duhu i biti motivacija i uzor mladim košarkašima, te sudjelovati u stvaranju najboljih košarkaških talenata. Veselim se prvoj utakmici i svemu što će nam ova nova, ujedinjena energija donijeti,” rekao je predsjednik KK Cedevita Olimpija Tomaž Berločnik.

Klub ostaje predan radu s mladim košarkašima u oba grada, kako u Ljubljani, tako i u Zagrebu, a za što je predviđen i dio proračuna novog kluba. Isti je konkurentniji i usmjeren ka ambicioznim ciljevima: razvoju europske i konkurentne košarke, nastupima u 7Days Eurokupu ili Turkish Airlines Euroligi, završnicama regionalne ABA lige te stvaranju jedne od najvažnijih škola košarke i talionice košarkaških talenata u Europi.

Slaven Rimac bilježi bogatu košarkašku karijeru, koju je započeo 1989. u Dubravi, a 2012. godine zaključio u dresu francuskog Pau-Ortheza. U tom razdoblju je osam puta postao hrvatski državni prvak, dva puta turski državni prvak i osvojio dva naslova hrvatskog i turskog kup pobjednika. Zagrebački snajperist bio je član hrvatske reprezentacije 1996. godine, koja je sudjelovala na ljetnim Olimpijskim igrama u Atlanti, a 1997. također je igrao na EuroBasketu u Španjolskoj. Na trenersku stolicu, Rimac je prvi put sjeo 2013. godine kada je preuzeo mjesto pomoćnog trenera hrvatske reprezentacije i zagrebačke Cibone.

Baš u Ciboni je 2013. postao i glavni trener, a na kraju sezone osvojio je naslov prvaka ABA lige. Preselio je 2017. u Cedevitu kao pomoćnik glavnog trenera Jure Zdovca. Rimac je također započeo natjecateljsku sezonu 2018/19 kao pomoćnik španjolskog trenera Sita Alonsa, a vodio je i B momčad zagrebačkog kluba u HT Premijer ligi. Nakon odlaska Španjolca krajem listopada, preuzeo je mjesto glavnog trenera i odveo Cedevitu do polufinala ABA lige, finala hrvatskog državnog prvenstva te naslova pobjednika hrvatskog kupa Kreše Ćosića.

KOŠARKA