Stipanović: U Splitu očekujem borbu za svjetsko zlato! Jurišić: Pokušat ću pomrsiti račune najboljima!

Laser Worlds 2017

Već desetak dana traju pripreme jedriličara za početak svjetskog prvenstva u jedrenju klase Laser Standard u kanalu ispred splitske luke.

Domaćin Jedriličarski klub Mornar i međunarodna organizacija ILCA spremno čekaju izlazak jedriličara na regatno polje u splitskom kanalu. Na startu seniorskog dijela natjecanja koje počinje u četvrtak 14.9. pojavit će se ukupno 148 jedriličara iz 52 zemlje svijeta. Osim olimpijskog trojca Tom Burton, Tonči Stipanović i Sam Meech u borbama za postolje sigurno će se umiješati i Nick Thompson i Pavlos Kontides.

Od naših jedriličara uz našeg srebrnog olimpijca Tončija Stipanović jedrit će i mlade snage Tonko Kuzmanić, Mario Novak, Alek Cvinar, Dominik Perković i Marin Mandić predvođene pobjednikom Grand Prix Mornara od prije tjedan dana Filipom Jurišićem.

“Moramo naglasiti da sa Splitom imamo izuzetno dobu suradnju ali i iskustvo s prošlog Europskog prvenstva. Također, susretljivost i stručnost ljudi iz JK Mornara jamstvo su dobrog natjecanja”, naglasio je Hugh Leicester, dopredsjednik ICLA-e, Međunarodnog jedriličarskog saveza klase Laser.

Najveća hrvatska uzdanica na ovom SP-u svakako je Tonči Stipanović, srebrni olimpijac iz Rija.

“Očekujem da ću se uključiti u borbu za zlatnu medalju. Istina, konkurencija je izuzetno jaka, najbolji jedriličari su ovdje. Neće biti jednostavno, ali prošlotjedni Grand Prix Mornara pokazao mi je da sam u dobroj formi. U svakom slučaju, baš kao i na Igrama, morat ću dati svoj maksimum za medalju”, najavio je Stipanović, koji je prije desetak dana postao i otac, pa će Tino jednog dana sigurno slušati i o ovom velikom natjecanju.

Među natjecateljima svi su najbolji a jedan od njih je i Tom Burton, zlatni olimpijac iz Rija.

“Već sam dva tjedan ovdje, pripremam se s nadom da ću osvojiti medalju. No, znam da će Tončiju, ali i Filipu Jurišiću biti jednostavnije jer poznaju vjetar u zaljevu. Ustvari, najvažnije da vjetra sljedećih dana bude, s obzirom na to da proteklih dana vrijeme baš i nije bilo najpovoljnije za jedriličare”.

Iako će sedam hrvatskih jedriličara nastupiti na ovom Svjetskom prvenstvu, uz Tončija bi eventualno mogao iznenaditi i Filip Jurišić. Naime, prošlog tjedna na GP-u Mornara iznenadio je najveće favorite.

“Meni nije bilo iznenađenje jer znao sam da se mogu uključiti u borbu s najboljima. U svakom slučaju, jedino što mogu obećati jest da ću dati sve od sebe, pa da barem pomrsim račune najboljima”, poručio je Jurišić.

Jedriličari će biti raspoređeni u tri kvalifikacijske grupe u kojima će u prva tri dana ukupno imati šest plovova. Nakon kvalifikacija bit će raspoređeni u tri finalne grupe prema rangu kvalifikacija na način da prvih 50 jedriličara formira zlatnu grupu, idućih 50 srebrnu, a preostali jedriličari brončanu grupu. U finalnim grupama također se jedri ukupno šest plovova.

Jedri se na jednom od tri regatna polja. Regatno polje Alpha nalazi se na punti Čiova i na njemu se jedri u slučaju maestrala. Regatno polje Bravo nalazi se ispred Sustipana i na njemu se jedri u slučaju bure, a regatno polje Charlie se nalazi ispred Zente i na njemu se plovi u slučaju juga.

Izlazak jedriličara na more predviđen je svaki dan u 12 sati ali ovisno o vremenu može biti pomaka. Završetak jedrenja je između 16 i 18 sati.

Svečano otvorenje svjetskog prvenstva održat će se u srijedu u 19.30 sati na Rivi, uz defile svih sudionika prvenstva, a organizatori pozivaju Splićane i njihove goste da se pridruže ceremoniji te zabavnom programu. (Foto: Laser Worlds 2017)

VODENI SPORTOVI