Štrlek ‘pomilovan’

Štrlek, Duvnjak, HRS

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac  donio je odluku kako je Manuel Štrlek ‘pomilovan’ i kako će moći, ako ga izbornik pozove, ponovno zaigrati za hrvatsku rukometnu reprezentaciju.

“Kao što znate, Manuel Štrlek je poslao molbu Upravnom odboru i Skupštini HRS-a, i ispričao se. Kako se bližio rok za prijavu igrača za olimpijske kvalifikacije u Parizu, koje su kasnije otkazane, a evo nedavno su i same Olimpijske igre odgođene, bilo je nemoguće u uvjetima prijetnje korona virusa koji je počeo kreirati naš život, sazvati sjednicu Upravnog odbora ili Skupštine HRS-a, a naš Statut mi dopušta tu mogućnost, ja sam naravno potpisao odluku o dopuštenju Manuelu Štrleku da se stavi na raspolaganje reprezentaciji. Sada je sve na izborniku Červaru. Ukoliko bude trebao Manuela Štrleka, on će ga i pozvati. Inače jasno je svima, on je sjajan igrač i jako mi je drago da se cijela ta priča završila na ovaj način,” rekao je Grahovac za službenu stranicu HRS-a.

Rukometna natjecanja u Hrvatskoj otkazana su do 15. travnja, no, sasvim je izgledno kako će se rukomet ponovno igrati najranije u lipnju.

“Teško je predvidjeti kako će se razvijati ova korona kriza. Bilo bi divno da završi do početka lipnja kada je EHF predvidio prva natjecanja. Ali čini mi se da je to više popis dobrih želja, nego realnost. Jer tri vrlo važne članice EHF-a Španjolska, Francuska pa i Njemačka u ovom trenutku uz Italiju su najpogođenije koronom. Upitno je dakle kako će se razvijati pandemija u tim zemljama. Ako se sve završi kako predviđaju čelnici EHF-a, tada nam predstoji izuzetno bogato rukometno ljeto, ili ljeto bez predaha za igračice i igrače. Kako je EHF-ova odluka dosta svježa, i nije bilo realnih mogućnosti za ozbiljne razgovore, tako dakako, u ovom trenutku, nismo ni pričali o mogućnosti da mi budemo domaćini jednog turnira rukometašica. Na sve sreću naše cure su dobile prva dva susreta, i bez obzira na oglede koji ih čekaju s moćnom Francuskom, uvjeren sam da će izboriti nastup na Europskom prvenstvu potkraj godine. Imamo dobru generaciju, dobrog izbornika, samo je važno da svi budu zdravi.

Klubovi će nakon izlaska iz svjetske pandemije trebati određenu pomoć.

“Točno, ali morate znati da je većina klubova, osim možda Podravke koja je profesionalni klub, u nas registrirana kao udruga građana. Prema tome Vlada im nije ni mogla ponuditi pomoć. Ali SDUŠ je brzo reagirao i molio pomoć Vlade i sportu. Traži se rješenje da se spasi klubove, koji su ionako uglavnom teško preživljavali, jer bez njih nema sporta. Svi oni su u nekom sustavu PDV-a, plaćaju poreze, doprinose… Cilj je da se zaštite plaće trenera, na bilo koji način, zaposlenika u klubovima, Savezima. To je cijeli jedan paket koji bi nam trebao pomoći da preživimo ova teška vremena,” dodao je Grahovac.

(Foto: HRS)

RUKOMET