Svjetsko prvenstvo u Beogradu: Sinkovići idu po novu medalju, sestre Jurković po ‘vizu’ za Pariz

Sinkovići

Najveći broj posada još od Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, gotovo 1000 sportaša iz 74 zemlje, okupit će se u Beogradu u Srbiji sljedeći tjedan, od 3. do 10. rujna, na Svjetskom prvenstvo u veslanju. Svi imaju jednak cilj, a to je izboriti svoje mjesto za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Muški dvojac na pariće ima 30 prijava i sve će oči biti uprte u Braću Sinković. Martin i Valent, pokušat će se kvalificirati na svoje četvrte Olimpijske igre, ovaj put u klasi čamaca gdje su 2016. godine u Riju osvojili zlatnu olimpijsku medalju. Ukupna kvota mjesta za Pariz je 13 za muški dvojac na pariće, od kojih će 11 posada osigurati svoje mjesto u Beogradu, a za preostala dva mjesta borit će se na Završnoj olimpijskoj kvalifikacijskoj regati 2024. godine.

“Napokon smo dočekali Svjetsko prvenstvo! Pripreme su prošle jako dobro, odradili smo 5 tjedana u Sinju na Perući i 10 dana u Zagrebu. Nismo imali nikakvih ozljeda, osjećamo se spremnima i mislim da smo se dosta ubrzali naspram zadnjeg Svjetskog kupa.“ – rekao je Valent Sinković

Francuski dvojac Hugo Boucheron i Matthieu Androdias aktualni su Olimpijski pobjednici, a u finalu su pobijedili posadu Nizozemske s vremenom 6:00.33, što je samo djelić od svjetskog najboljeg vremena koje drže upravo Braća Sinković. Sinkovićima će se još suprotstaviti nizozemski osvajači srebrne medalje iz Tokija, Stef Broenink i Melvin Twellaar koji su ujedno i pobjednici zadnjeg Svjetskog kupa, tu je i nova irska kombinacija Daire Lynch i Philipa Doylea koju treba držati na oku, a Španjolska i Rumunjska su uvelike u centru pažnje. Treba svakako pripaziti i na Italiju, Talijani imaju jaku povijest dvojca na pariće, a u čamcu sjedi Matteo Sartori, sin olimpijskog prvaka Alessija Sartorija.

“Imali smo par provjera brzine u Zagrebu, zadovoljni smo kako je to izgledalo i jedva čekamo prve utrke. Mislim da možemo opet pokazati da spadamo u sam svjetski vrh. Što se tiče konkurencije, mislimo da će najveća biti Nizozemci, Talijani i Amerikanci. Nedostaju Francuzi koji ne dolaze u najjačem sastavu, ali vjerujemo da će iduće godine biti.“ – rekao je Martin Sinković

Utrke će započeti u nedjelju, 3. rujna s kvalifikacijama i napretkom kroz repasaže, četvrtfinale, polufinale i A-finale koji počinju u petak, 8. rujna.

“Imamo 4 utrke, kvalifikacije u nedjelju, četvrtfinale u srijedu, polufinale u petak i finale u nedjelju. Bit će puno dobrih utrka i puno dobrih posada jer se tu izbore norme za Olimpijske igre tako da očekujemo žestoku konkurenciju. Mi idemo utrku po utrku pa ćemo vidjeti što će biti u finalu.“ – zaključio je Valent Sinković.

U ženskom dvojcu bez kormilara, Hrvatsku će predstavljati sestre Ivana i Josipa Jurković koje će pokušati izboriti svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Ako im to pođe za rukom, postat će prva ženska posada u povijesti Hrvatske koja se uspjela kvalificirati na Olimpijske igre u veslanju.

Australski dvojac Jessica Morrison i Annabelle McIntyre pokazale su impresivnu formu u svoja dva nastupa na Svjetskom veslačkom kupu i na regati Holland Beker, gdje su postavile neslužbeno najbolje svjetsko vrijeme od 6:47.11. Morrison i McIntyre, olimpijske prvakinje u ženskom četvercu, odlučile su dati prednost dvojcu bez kormilara ove sezone. Rumunjske europske prvakinje Ioana Vrinceanu i Roxana Anghel izgledaju kao najbolje, ali ne treba zanemariti Španjolku Ainu Cid i četverostruku svjetsku obalnu prvakinju Esther Briz Zamarano, ili Amerikanke Meghan Musnicki i Alison Rusher.

“Gotove su pripreme za Svjetsko prvenstvu u Beogradu. Zadovoljne smo brzinama koje smo pokazale, znamo koliko možemo. Konkurencija će biti jača nego ikad, ali idemo tamo guštati i uživati u veslanju.“ – rekla je Ivana Jurković

“Nadamo se kvoti za Olimpijske igre, što znači da moramo biti u top 11 posada na Svjetskom prvenstvu. Mi smo spremne, odradile smo sve kako treba, zdrave smo i imamo snage. Naše natjecanje kreće u ponedjeljak i završava u subotu, očekuje nas puno utrka, puno dobrih utrka i posada. Mi ćemo dati sve od sebe i nadamo se da će biti sve kako treba.“ – rekla je Josipa Jurković

VODENI SPORTOVI