Toni Kanaet osigurao Tokio: Super je osjećaj kad ti se ostvaruju snovi koje sanjaš cijeli život!

Kanaet Toni

Fenomenalan uspjeh ostvario je Toni Kanaet, na finalnom Grand Slam taekwondo turniru održanom u kineskom Wuxiju. Hrvatski reprezentativac i član splitskog Marjana je osigurao nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine u kategoriji do 80 kilograma.

Toni je prvi koji je izborio izravan plasman u muškoj konkurenciji kao jedan od šest najboljih na olimpijskoj ljestvici.

Grand Slam finale je turnir koji se održava na kraju godine i na koji pravo poziva imaju samo najbolji, pobjednici svakog od četiri Grand Prixa, dva svjetska prvaka iz dvije kategorije koje se spajaju u jednu olimpijsku, pobjednik prošlogodišnjeg Grand Slama…

U svakoj olimpijskoj kategoriji se 16 najboljih bori za zlato i bogati nagradni fond, a ukupni pobjednik tri Grand Slam finala u posljednje tri godine dobiva vizu za Olimpijske igre.

Upravo taj podatak bio je ključan za Tonija, koji je svoj dio posla odradio još u Moskvi i stigao na šesto mjesto olimpijske rang liste koje vodi u Tokio, osim u slučaju da ukupni pobjednik Grand Slama nije među prvih šest.

Drama se odvijala na borilištu u Kini gdje je reprezentativac Koreje Namgoong pokušavao uhvatiti zlatno odličje koje bi ga lansiralo ispred Kanaeta. Ipak, na koncu je Namgoong ostao bez zlata u finalu protiv Rusa Kramtcova, a Koreja je samo u toj kategoriji ostala bez plasmana na Olimpijske igre. Tim više vrijedi istaknuti koliko je veliki rezultat Kanaeta, jer u muškoj kategoriji do 80 kilograma niti Kina niti Koreja nemaju predstavnika, a jedna mala Hrvatska ima.

“Super je osjećaj kad se ostvaraju snovi koje sanjaš cijeli život. Nastup na olimpijskim igrama je velika stvar, a moj najveći san je osvojiti medalju na olimpijskim igrama i sada sam dobio priliku za ispunjenje. Bilo je teško, puno je godina rada iza nas, a ove je godine bilo posebno teško zbog mononukleoze i izbivanja s tatamija dva mjeseca. Puno su mi pomogli moji treneri Toni Tomas, Veljko Laura i Marko Novak koji su cijeli život bili uz mene i kad je bilo uspona i padova. Osim njih, od ozljeda su spašavali doktor Ante Bandalović i fizioterapeut Ivo Babić jer sam prije mjesec i pol dana na Europskom prvenstvu slomio prst na ruci i takvog prsta morao na nekoliko natjecanja. Ne želim stati na ovome i želim se fokusirati i raditi kao nikad a do sada kako bih postao prvi muški taekwondo reprezentativac koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama. Naravno, bez cijele ekipe na treningu s kojima spariram ne bih došao do ovog,” istaknuo je Kanaet.

Hrvatski okršaj u finalu

Matea Jelić je svoje mjesto u Tokiju osigurala ranije u Moskvi, no, u Kini je odradila još jedna sjajan nastup te je osvojila zlatnu medalju i novčanu nagradu od 70 tisuća dolara.

Matea je u prvom kolu kategorije do 67 kilograma bila slobodna, u četvrtfinalu je svladala azijsku prvakinju Tursunkulovu iz Uzbekistana rezultatom 2:1 u rundama (0:4, 5:0 i 7:0) da bi u polufinalu deklasirala aktualnu svjetsku i azijsku prvakinju, Kineskinju Zheng s dva puta po 4:0 u rundama. Finale je donio hrvatski dvoboj Matee protiv Doris Pole koja je na putu do finala pobijedila Britanku Lauren Wiliams, trostruku prvakinju Europe. Nakon neriješene prve runde 3:3, Matea je u drugoj i trećoj rundi slavila 2:0 i 5:0 te odnijela zlatno odličje i ček na 70 tisuća dolara.

BORILAČKI SPORTOVI