U Ledenu stiže rekordnih 850 klizačica, Zagrebačke pahuljice priželjkuju veliku podršku s tribina

Pahuljice, Seniorke

Već tradicionalno za početak nove klizačke godine prvo natjecanje koje će okupiti svijet u Ledenoj dvorani Doma sportova ponovno će biti Trofej Zagrebačkih pahuljica.

U svom čak 16. izdanju ovo međunarodno natjecanje u sinkroniziranom klizanju sljedećeg tjedna, u petak i subotu (17. i 18. siječnja) srušit će apsolutni rekord.

“Na ovogodišnjem Trofeju Zagrebačkih pahuljica sudjelovati će rekordne 42 ekipe iz 10 zemalja svijeta – Australije, Austrije, Kanade, Češke, Finske, Mađarske, Italije, Švedske, SAD-a i naravno Hrvatske. Dolazi nam čak 850 klizačica, a nastupiti će u sedam različitih kategorija – seniorskoj, juniorskoj, mlađejuniorskoj, kadetskoj, mlađekadetskoj konkurenciji te u Mixed Ageu i kategoriji odraslih. Hrvatske predstavnice, Zagrebačke pahuljice, klizati će u šest uzrasnih kategorija te smo vrlo ponosni brojnošću našeg kluba,” otkrila je direktorica natjecanja Melita Juratek Cipek.

Pahuljice, juniorke

U prethodnih 15 izdanja Trofeja u Zagrebu su klizale čak 144 različite ekipe iz 19 zemalja svijeta, a rekordna 31 ekipa sa 620 klizačica nastupila je prošle godine. Ipak, ovogodišnje izdanje poprilično će srušiti taj rekord.

Ova najmlađa grana klizačkog sporta od 2001. godine do danas u Dom sportova je privukla čak 129.000 gledatelja, a veliki odaziv klizačkih zaljubljenika očekuje se i sljedećeg tjedna kada hrvatske predstavnice, Zagrebačke pahuljice, ponovno priželjkuju veliku podršku s tribina Ledene. Podsjetimo, one su se do sada čak 26 puta penjale na pobjednička postolja ovog natjecanja osvojivši 3 zlatne, 11 srebrnih i 12 brončanih medalja, a velike kandidatkinje biti će i za odličja na 16. Trofeju.

Natjecanje oba dana starta od 16 sati, a svečano otvaranje na rasporedu je u petak, 17. siječnja u 19 sati.

20 GODINA ISU NATJECANJA U ZAGREBU

U Zagrebu je održano najviše ISU natjecanja u sinkroniziranom klizanju u ovom stoljeću! Od 2001. i prvog Trofeja Zagrebačkih pahuljica s ukupno 9 sudionika (5 juniorskih i 4 kadetske ekipe) iz tri zemlje (Italija, Mađarska i Hrvatska), održano je 15 Trofeja, po dva svjetska seniorska (2004. i 2009.) i svjetska juniorka prvenstva (2015. i 2018.), te dva svjetska juniorka kupa (2002. i 2016.)! Čak 21 ISU natjecanje u samo 19 godina! Nije prošla niti jedna godina bez ISU sinkro-natjecanja u glavnom gradu Hrvatske, a Trofeji su „preskakani“ samo u godinama (četiriju) svjetskih prvenstava… Samo Milano, odnosno Sesto san Giovanni, sa Spring Cupom, te Rouen, sa French Cupom, imaju sličan, 19-godišnji kontinuitet, ali s dva natjecanja manje i bez ijednog svjetskog prvenstva… Slijedeća, 2020. bit će jubilarna, 20. uzastopna godina ISU sinkro-natjecanja u Domu sportova! U travnju 2021. Zagreb će (nakon Helsinkija) postati tek drugi grad u povijesti koji je organizirao tri svjetska seniorska prvenstva u sinkroniziranom klizanju, te prvi grad s pet svjetskih sinkro-prvenstava (tri seniorska i dva juniorska).

ZIMSKI SPORTOVI