U Minsku zasađeno ‘hrvatsko stablo’, kreću Europske igre

Cernogoraz, hrast, HOO

Svečanost podizanja zastava država sudionica uoči Europskih igara u Minsku bitno se razlikovala od dosadašnje tradicije uoči velikih multisportskih događaja. Nije bilo pojedinačnog podizanja zastava u rezerviranom terminu za svako sportsko izaslanstvo, nego su sve zastave dočekale sudionike na jarbolima, a simbolika tog čina je preusmjerena u trajniju uspomenu domaćinu Igara. Naime, predstavnici 50 država izabrali su po dvoje/dvojicu sportaša koji su u budućem parku, izvan Sportskog sela, zasadili stabla hrasta, a uz svaki zasađeni hrast odmah je stavljena i pločica sa zastavom te države.

“Hrvatsko stablo” hrasta u Minsku zasadili su zlatni olimpijski strijelac iz Londona Giovanni Cernogoraz i boksački velteraš Marko Zeljko. Učinili su to ekspresno, ali i kvalitetno, na zadovoljstvo tridesetak članova hrvatskog sportskog izaslanstva. Obojica su obećali da će jednoga dana, kada ih putevi sportske karijere ponovno dovedu u Minsk, svakako posjetiti “hrvatsko stablo” hrasta.

Događaj koji je rezultirao s 50 novih života, uvod je u zasigurno spektakularnu svečanost otvaranja Europskih igara u Minsku u petak, predviđen od 22 sata po lokalnom vremenu

Prije službenog otvaranja Europskih igara u Minsku, startat će i natjecanja, a od naših sportašica i sportaša prvi će na borilišta izaći streličari. Nakon problema s oštećenjem opreme (u transportu od Zračne luke u Minsku do Sportskog sela razbijena je optika!) koji je imao Matija Mihalić, organizator je osigurao zamjenski durbin pa naš predstavnik u olimpijskom luku neće strahovati od možebitne kiše i natapanja osnovnog sredstva za rad. Osim njega, na borilište izlazi i Tihana Kovačić u olimpijskom luku te Amanda Mlinarić i Mario Vavro u složenoj inačici streličarskog luka.

Od 15 sati premijerne mečeve osmine finala Europskih igara odradit će teškaš Toni Filipi i superteškaš Marko Milun. Prema tvrdnjama iz boksačkog tabora, ždrijeb suparnika nije bio nesklon našim šakačkim uzdanicama. Filipi je za suparnika dobio predstavnika Bosne i Hercegovine, a Milun legendarnog Talijana Clementa Russa. I Erik Pijetraj u poluvelter kategoriji za prvog suparnika ima Talijana – Di Lernia, dok je naš velteraš Marko Zeljko u prvom kolu slobodan, a u drugom ga čeka Patriot Behrami s Kosova. I naš predstavnik u srednjoj kategoriji, Mladen Sobjeslavski, slobodan je u prvom kolu, a u drugom će na Armenca Darchinyana. Suparnik Damira Plantića u poluteškoj kategoriji je Turčin Malkan. Domaća boksačica Brujevič pokušat će zaustaviti našu jedinu žensku uzdanicu – Saru Beram u pero kategoriji (do 57 kg).

(Foto: HOO)

OSTALI SPORTOVI