Vatreni stigli u Rusiju: Dao bih sve da budemo svjetski prvaci!

Dalić

Hrvatski nogometni reprezentativci su stigli u Rusiju! Sletjeli su u St. Peterburg te se uputili prema svojoj bazi, da bi u predvečernjim satima održali otvoreni trening u Roščinu.

“Pred nama je veliki izazov, ali svi smo spremni. Naporno smo radili za ovaj finale cjelokupne sezone. Očekivanja i ambicije uvijek su na visokoj razini, no prvi cilj preostaje proći skupinu. Igrači su u redu i na nama je obaviti svoj posao. Znamo s koliko se nade čeka ovo Svjetsko prvenstvo, zato posebno hvala Osijeku i Slavoniji koji su na pokazali koliko reprezentacija znači Hrvatskoj. Ja bih dao sve da budemo svjetski prvaci – dao bih sve da za početak prođemo skupinu – ali ništa neće biti lako i mnogo se toga treba poklopiti”, najavio je izbornik Zlatko Dalić, piše hns-cff.hr.

Reprezentativci će do prvog sraza, 16. lipnja s Nigerijom u Kalinjingradu, trenirati još pet puta. Pet dana kasnije slijedi ogled protiv Argentine u Nižnji Novgorodu, a posljednja utakmica u skupini bit će 21. lipnja protiv Islanda u Rostovu na Donu.

“Utakmica s Nigerijom nama je najvažnija, iako eventualni neuspjeh možemo popraviti u sljedeće dvije utakmice. Jako sam zadovoljan odrađenim pripremama, mnogo smo toga isprobali i još sam uvjereniji da možemo ostvariti ciljeve. Ništa me neće pokolebati, pokazali smo protiv Brazila da možemo igrati sa svakime, pobijedili smo i Senegal makar nismo odigrali sjajno. Analizirat ćemo, raditi i imamo vremena ponešto korigirati kako bismo izabrali najbolje za Nigeriju. Priliku će dobiti najbolji, neovisno o mladosti ili starosti, a Senegal nam je pokazao koliko moramo biti oprezni. Prvo poluvrijeme nije bilo dobro, ali općenito sam zadovoljan i trebale su nam takve utakmice. Ukoliko uložimo maksimalan napor, vjerujem u pobjedu, nema razloga za strah”, ističe izbornik.

Kako će se Hrvatska prilagođavati na ruske uvjete i koliko daleko može na Svjetskom prvenstvu?

“Ovdje je hladnije, imamo vremena naviknuti se, a iako su udaljenosti velike – svi imaju taj problem i to nam je najmanja briga. Imamo mnogo razloga za optimizam, imamo pravo nadati se dobrim stvarima, a treba zaslužiti i malo sreće. Pun sam vjere u našu reprezentaciju, svi moramo staviti Hrvatsku ispred svih, ispred osobnih ambicija i ega, i tada možemo očekivati dobar rezultat”, zaključio je Dalić.

Navijačka zona HNS-a u Moskvi

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini D Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Nigerije, Argentine i Islanda, a u svrhu utvrđivanja i daljnje promidžbe prijateljskih sportskih odnosa između Hrvatskog nogometnog saveza i navijača te međunarodnih nogometnih udruga i sportskih djelatnika, u Moskvi će tijekom svjetske smotre biti otvorena navijačka zona HNS-a.

S obzirom da će većina hrvatskih navijača na utakmice putovati upravo preko Moskve, središnja će hrvatska navijačka zona biti organizirana u moskovskom centru, u Parku skulptura Muzeon, koji je dio najpoznatijeg i najljepšeg moskovskog i ruskog parka, Parka kulture (Gorki park). Dnevno ga posjeti više od 40.000, a vikendom i praznicima više od 250.000 posjetitelja.

Predmetni prostor raspolaže svom potrebnom infrastrukturom kao i kulturnim centrom u kojemu se hrvatski navijači mogu izravno upoznati s kulturnim i povijesnim vrednotama grada Moskve i Ruske Federacije, te ujedno, u okviru planiranih događanja, zajedno s ruskim nogometnim navijačima i posjetiteljima te međunarodnim gostima, dodatno učvrstiti razvoj sportske suradnje.

Prema preliminarnom dopuštenju grada Moskve, hrvatska navijačka zona bila bi otvorena tijekom cijelog Svjetskog prvenstva. Prostirat će se na više od 7.000 m2 i sadržavati VIP sekciju, scenu, ugostiteljske i sportske sadržaje – teren za mali nogomet, zonu za stolni i cyber nogomet te mjesta predviđena za promociju partnera HNS-a.

NOGOMET