Važna pobjeda hrvatskih košarkašica

Hrvatska, HKS

Hrvatska je u trećoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo za žene 2023 ubilježila pobjedu protiv reprezentacije Bugarske s 93:74.

Hrvatskoj je važan svaki poen jer četvero najboljih drugih po skupinama, osim samih pobjednika skupina, putuje na Europsko prvenstvo pa je više nego dobrodošla trica Zellous šest sekundi do kraja za konačan rezultat od 93:74. Naime, u skupini s Hrvatskom i Bugarskom još su i aktualne europske prvakinje iz Srbije pa iako Hrvatskoj još predstoji utakmica sa susjedama u veljači, najizglednije je da će ipak zauzeti drugo mjesto u skupini.

Kapetanica Ana-Marija Begić je povela primjerom i postigla velikih 27 poena uz 10 skokova. Double-double učinak je imala i Patricia Bura s 19 poena, 11 skokova i 4 blokade. 19 poena je ubacila i Zellous. Iva Slošnjak je dodala 13, a Matea Tadić 11 poena uz 9 asistencija.

“Pobijedili smo s visokih 19 razlike. Bugarska je izuzetno dobra ekipa, jako dobro trče, šutiraju za tri poena, a i pogodile su puno toga. Nama nedostaje vanjskih igračica, na poziciji playmakera Matea Tadić nam je iznijela cijelu utakmicu, iako se ozlijedila na treningu i bilo je upitno hoće li uopće nastupiti. Tu nam je nedostajao malo jači ritam igre. S druge strane, loše smo šutirali za tri poena i imali smo puno promašenih zicera. Bugarke su vrlo neugodne, igraju s četiri vanjska igrača i sedam, osam cura dobro trči, no teško je složiti u četiri dana vrhunsku obranu. S obzirom na tijek utakmice, praktički smo podigli razliku u posljednje tri minute. Jako se osjetilo da smo tanki na poziciji playmakera, no niže su od nas i tu prednost u visini smo koristili u reketu s Burom i Begić. Zellous nam je sa svojim iskustvom također pomogla. Ostvarili smo visoku pobjedu protiv iskusnih Bugarki,” poručio je izbornik Stipe Bralić.

Kapetanica Ana Marija Begić je naglasila: “Iskreno, ja sam vidjela utakmicu i s 30 razlike jer smo puno bolje od njih, ali smo ušle previše nervozno u utakmicu, previše smo ih respektirale i dale smo im da se razigraju. Jako smo dobar kolektiv i uspjele smo jedna drugu dignuti i skupiti, na kraju završiti s ovoliko razlike. Mogle smo bolje, ali ovo je nova ekipa i nove su igračice, dok njima nisu bile četiri najbolje iz prethodnog ciklusa. Jedna velika škola i jedna velika lekcija za dalje.”

Povratnica u hrvatsku reprezentaciju Shavonte Zellous je dodala: “Odlična ekipna pobjeda. Igrale smo zajedno vrlo dobro jer su Bugarke odlična ekipa. Lijepo je biti ponovno u reprezentaciji, a mi smo sretne jer smo pobijedile.”
(Foto: HKS)

KOŠARKA