Veslački spektakl na splitskoj Rivi: Nitko kao Regata Sveti Duje

Regata Sveti Duje_photo 9

Izrazito poznata u svijetu sveučilišnog sporta, Međunarodna veslačka regata Sveti Duje stigla je do svog premijernog izdanja u mjesecu rujnu, a ukupno 19. izdanja od svog početka.

Iako je primarno svibanj rezerviran za ovaj spektakl, iznimno ove godine, u subotu, 25. rujna, centar grada Splita bit će domaćin pravom veslačkom spektaklu. Na Rivi će se natjecati europska veslačka krema: legende Oxforda, Cambridgea i Splita, zatim zlatna i brončana olimpijska posada iz 2000. godine, odnosno osmerci Velike Britanije i Hrvatske, a posebnu, studentsku notu natjecanja, naglasit će sprint dvoboj između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu.

Regata Sveti Duje_photo 2

Ovogodišnji Rowing festival edition, zbog epidemioloških mjera i želje da nam osmerci Cambridgea i Oxforda budu gosti u svibnju 2022., a radi se o istoj veslačkoj sezoni, oni će propustiti nadolazeću utrku.

Riva će 25. rujna okupiti legende veslačkog sporta, ekipe koje su osvajale i osvajaju brojna europska i svjetska priznanja, ali prije svega ih veže neraskidiva emocija i ljubav prema Regati Sveti Duje i gradu Splitu.

Regata Sveti Duje_photo 8

Kroz godine održavanja ove uspješne manifestacije, Regata je postigla izniman brand i status u svijetu te se afirmirala kao prepoznatljiva sportsko-turistička atrakcija koja uvelike pridonosi međunarodnoj promociji Splita i Sveučilišta u Splitu. Naši redoviti gosti su vrhunski stručnjaci iz niza sektora, od investicijskog do medicinskog, i upravo oni i njihova lojalnost prema Regati Sveti Duje, iznjedrili su premijerno izdanje međunarodne konferencije fokusirane na poveznicu amaterskog sporta, profesionalnih karijera i poslovnog svijeta; Sport shaping careers 2021. koja ove godine ima naziv Lessons from the boat. Promocija Hrvatske u međunarodnoj poslovnoj mreži je nešto u čemu se ova Regata posebno ističe.

Regata Sveti Duje_photo 6

Centralna pozornica bit će “najlipša Riva na svitu“, a 17. godinu u nizu program će otvoriti Utrka legendi, odnosno legendarni osmerci Oxforda, Splita i Cambridgea. Zatim je na rasporedu sprint dvoboj između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, koji je zadnji put održan na otvaranju Jaruna, davne 1987. godine.

Za “šlag na kraju torte“, uslijedit će utrka legendarnih osmeraca, osvajača olimpijskog zlata i bronce na Olimpijskim igrama 2000. godine, odnosno sučelit će se ekipe Velike Britanije i Hrvatske. Ujedno, ovo je izvanredna prilika za obilježiti 21. obljetnicu od olimpijskog finala i povijesnog trenutka za hrvatski sport. Svi se sjećamo Sydneyja 2000. godine i trenutka kad se hrvatski osmerac okitio brončanim odličjem.

Regata Sveti Duje_photo 4

Još uvijek je svjež dojam od nedavno završenih Olimpijskih igara. Kad tome dodamo sunčani ugođaj i uvijek divnu atmosferu grada Splita, bezbroj emocija koje sudionike vežu s Dalmacijom, kao i studentsku čar ovog natjecanja, jasno je da je pred nama još jedna spektakularna regata Sveti Duje.

Vidimo se na Rivi!

Više o Regati Sveti Duje…

Nakon 175 godina (2000 g.) u organizaciji Veslačkog saveza Dalmacije obnovljena je regata povodom blagdana Sv. Duje i od tada se održava svake godine. Međunarodna veslačka regata “Sveti Duje” se inače u programu održava u svibnju i izvorno se sastoji od dva dijela: Studentske regate u Spinutu te Utrke Legendi na splitskoj Rivi.

Regata Sveti DUje_photo 1

Utrka legendi je veslački spektakl u kojem se natječu posade koje predstavljaju legende Oxforda, Cambridgea i Splita. Svi oni, renomirani su europski sportaši, veslači koji su proteklih godina prisustvovali u legendarnoj utrci na Temzi, a uz to su redom osvajači najsjajnijih odličja na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima. Njima se suprotstavljaju naši olimpijci, veslači Gusara koji brane boje i čast grada Splita. O „veličini“ ove utrke najbolje govori podatak o preko 30 svjetskih i olimpijskih medalja u ova tri osmerca. Pravila natjecanja su jednostavna; osmerci se natječu na stazi dužine 220 metara, a pobjednik je posada koja prije skupi dvije pobjede.

Brzo, energično i atraktivno.

Regata Sveti Duje_photo 7

Drugi dio regate Sveti Duje usko je vezan uz sveučilišni sport, odnosno uvijek zanimljivu utrku osmeraca Oxforda i Cambridgea koja se uz Temzu, događa jedino još u Splitu. Iznimno ove godine, zbog epidemioloških mjera i želje da nam osmerci Cambridgea i Oxforda budu gosti u svibnju 2022., a radi se o istoj veslačkoj sezoni, oni će propustiti svoju utrku u rujnu.

Nadalje, da bi program bio izniman i atraktivan kako mu i priliči, u 19. izdanju Regate na Rivi će se održati čak tri veslačke utrke s europski poznatim i priznatim imenima. U uvijek zanimljivoj Utrci legendi, natjecat će se legende Oxforda, Cambridgea i Splita.

Regata Sveti Duje_photo 5

Također, imat ćemo priliku uživati u reprizi olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. godine jer će u osmercima veslati zlatna i brončana olimpijska postava, ekipe Velike Britanije i Hrvatske. S obzirom na studentsku draž koje ovo natjecanje ima u korijenu, poseban užitak bit će utrka Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu.

KORIJENI VESLAČKE REGATE SVETI DUJE

Naš narod, kao pomorski, pokazivao je oduvijek mnogo smisla i zanimanja za sport na vodi, pa tako i za veslanje. Narodno veslanje, uvjetovano praktičnim potrebama života, prilikom raznih prigodnih svečanosti bilo je oblik zabave te demonstracija snage i umijeća u trkama običnih čamaca koje i danas možemo sresti u našim primorskim mjestima. Na Hvaru postoji dokument koji je veoma značajan za povijest veslačkog sporta u našim krajevima; to je dopis splitske općine iz 1825. godine upućen hvarskoj općini da na dan splitskog zaštitnika Sv. Duje 7. svibnja pošalje na veslačku regatu jednu od najboljih lađa iz svoje općine. Ta je regata ubilježena u kronici tadašnje splitske gimnazije te otpjevana u nekoliko pjesama. Natjecali su se Hvarani, Makarani, Splićani i još pet mjesta. Pobijedili su domaćini čija je momčad bila sastavljena od Varošana.

I BOAT RACE U NOVOM RUHU

166. Boat race se ove godine nije veslao na tradicionalnom Championship Courseu u Londonu kako bi se onemogućilo okupljanje ljudi uz rijeku. Također, prošle se godine uopće nije veslalo zbog epidemioloških razloga. U normalnim uvjetima, utrka privuče preko 400.000 gledatelja uz gotovo sedam kilometara dugu regatnu stazu. Utrka je prebačena na Great Ouse rijeku u ruralnom kraju Engleske, u blizini gradića Ely udaljenog dvadesetak kilometara od Cambridgea. Cambridge je pobijedio i u muškoj i u ženskoj kategoriji. Drugi je to puta u dugoj povijesti utrke da se utrka vesla na ovoj rijeci.

DCIM100MEDIADJI_0755.JPG

Prvi put je bilo 1944. za vrijeme Drugog svjetskog rata kad je uspješniji bio Oxford. Ovo je dokaz koliko je teško planirati ikakav događaj za vrijeme trajanja ovih limitirajućih životnih uvjeta, ali tradicije poput Boat racea uvijek nađu način i put. Upravo ta tradicija i činjenica da se ova utka održala 166 puta bez obzira na povijesne izazove i nedaće, donosi popularnost Boat raceu. Moramo istaknuti da je organizacija Boat Racea ove godine velika inspiracija našem timu, zbog svega što su napravili da održe svoje sportsko rivalstvo i kontinuitet utrke. Nevjerojatno je do koje mjere su razradili detalje kako bi i priprema i sama utrka zadovoljila sve epidemiološke mjere i da su na kraju, naravno, uspjeli.

11:00h | Utrka Legendi Oxford vs Split vs Cambridge – Riva
11:30h | Sveučilište u Splitu vs Sveučilište u Zagrebu – Riva
12:00h | Repriza olimpijskog finala Sydney 2000: Velika Britanija vs Hrvatska – Riva
12:45h | Dodjela medalja – Peristil

VODENI SPORTOVI