Zagrepčanka 512: Jedinstvena utrka od 490 stepenica

zg512

U subotu s početkom u 10 sati u poslovnoj zgradi Zagrepčanka (Savska cesta 41, Zagreb) starta ZAGREPČANKA 512 – jedinstvena utrka koja se sastoji od 490 stepenica, a koju organizira Društvo športske rekreacije Aktivan život.

Natjecatelji, kojih je trenutno prijavljeno 800, startaju u prizemlju poslovne zgrade Zagrepčanka i natječu se sa samim sobom ali i drugim trkačima u svladavanju 490 stepenica (25 katova) visokog cilja. Ove godine trkačice i trkači mogu se odlučiti za jednu od tri različite utrke: SOLO u kojoj natjecatelj jednom trči do posljednjeg kata, MEGA u kojoj natjecatelj trči dva puta (s kratkom pauzom između dva trčanja) i DUO timska utrka koju čine žena i muškarac, a svaki član tima trči jednom. Rezultati oba člana tima se zbrajaju i čine konačni rezultat koji se uvrštava u poredak.

Izazov stepenica visokih 17 cm, mogu prihvatiti baš svi – od profesionalnih sportaša, rekreativnih trkača do potpunih početnika, ali baš nitko s utrke ne odlazi ravnodušan te joj se iz godine u godinu iznova vraća.

Rekord u SOLO kategoriji (iz 2015. godine) drži Slovenac Matjaž Mikloša u vremenu 2 minute 34 sekunde i 50 stotinki. U ženskoj konkurenciji rekord ima Karmen Ana Čufer iz Slovenije 3:10.19 dok su od hrvatskih predstavnika najbrži Tea Faber s rezultatom 03:26.88 i Kristijan Rubinić s 2:48.06.

Ove godine imamo i neke uistinu posebne sudionike poput onih maskiranih, trkače s 80+ godina, slijepe i gluhe osobe te jedan natjecatelj koji će se po 490 stepenica spustiti – u kolicima!

Utrka Zagrepčanka 512 organizirana je po uzoru na najpoznatiju utrku stepenicama – Empire State BuildinguRun-Up u New Yorku te je dio svjetskog udruženja Towerrunning World Association, što znači da se rezultati boduju u svjetskom kupu u trčanju stepenicama.

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,