Pretrčana duljina ekvatora na 12. izdanju kros utrke Volim trčanje

Volim trčanje 2019 - Zdenko Mlinar (5)

Na zagrebačkom savskom nasipu 1237 trkačica i trkača svih generacija trčalo je 12. kros utrku Volim trčanje. Prolaskom staza od 2, 5, 11 i 15 km za odrasle i 50, 200, 500 i 800 metara za djecu uspjeli su dostići 40.075,16 kilometara dug cilj – pretrčati duljina Ekvatora!

Ova, sada već dobro poznata obiteljska utrka, na kojoj se ljubav prema trčanju prenosi na mlađe generacije, još je jednom pokazala kako postoji velik broj onih koji su trčanje i nordijsko hodanje uklopili u svoj život te se na taj način bore protiv poražavajuće statistike koja kaže da se čak 62 posto stanovnika Hrvatske ne bavi nikakvim sportom ili rekreacijom, dok se redovitom tjelesnom aktivnošću bavi tek svako trideseto dijete.

Najstariji trkač na utrci bio je doktor Ivo Belan, koji je s navršene 83 godine završio utrku na 11 km. Najmlađa sudionica znakovito je bila upravo njegova jednogodišnja unuka koja je sudjelovala na utrci od 50 metara.

Ove godine novost je i prva utrka nordijskog hodanja u dužini od 5 kilometara. Nordijski hodači, njih 40 iz Hrvatske i Slovenije, pokazali su kako je ova vrsta rekreacije savršena za sve i da se sve više ljudi odlučuje upravo za nordijsko hodanje. Najbrži nordijski hodač 5 kilometara prošao je za sjajnih 0:34:38.

Utrku je pratio i prigodni program koji se sastojao od vođene igraonice PETICA – igrom do zdravlja gdje su djeca mogla naučiti sve o zdravoj prehrani, pulta za izradu navijačkih transparenata…

AKTIVAN ŽIVOT

Društvo športske rekreacije AKTIVAN ŽIVOT već 12 godina promovira rekreativno trčanje kao odličan način zdravog i aktivnog življenja. Organizacijom Kros utrke Volim trčanje, udruga je pokrenula tada nepostojeću trkačku scenu u Hrvatskoj i započela pokret koji je danas jedan od najvećih.

Od nekoliko zaljubljenika u trčanje danas vidimo na desetke različitih utrka, škola trčanja ali i trkača koji su u svoj život unijeli pozitivnu i zdravu promjenu.

(Foto: Zdenko Mlinar)

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,