Završni dan D-Marin ORC World Championshipa u Murterskom polju i kod Zlarina

ORC

Floti ORC B u subotu je potreban samo jedan plov, dok je za flote ORC A I ORC C dvije kako bi se nakon odbacivanja najlošijeg rezultata mogao krojiti konačan poredak na D-Marin ORC World Championshipu.

Unatoč lošim vremenskim prognozama posade su za kratku navigacijsku regatu vjetra je bilo do 5 čvorova, taman za start no tijekom dana je pojačavao od 8 do 14 čvorova što je sasvim dovoljno da se odjedri I ovaj plov. Poput duge navigacijske regate I ovaj prolazila oko otoka u šibenskom arhipelagu I zahtijevala je mnogo umješnosti kormilara. No svi su izgleda više bili u mislima na posljednji dan s obzirom na to da se navigacijske regate ne mogu odbaciti s lošijim rezultatom. ulaze

Flota ORC A je najbrža prošla rutu, odmah od starta su se odvojili XIO s kormilarom Marcom Serafinom, tek kao pratnja Air is blue za čijim je kormilom Roberto Monti. Treći je kroz cilj kod Zlarina prošao Altair 3 Sanda Panuccija kojem je to bilo dovoljno da se zadrži na drugom mjestu u ukupnom poretku. Velika nade Monti njegova posada polažu u sutrašnje regatavanje, ukoliko budu dva plova i ostvare rezultate bolje od 12. mjesta mogli bi lako do srebra, jer teško je vjerovati da će XIO propustiti veliku priliku da se okrune titulom.

Tri jedrilice marke Swan su ponovno dominirali u floti ORC B, tako da je sasvim sigurno da će sutrašnji plov biti I odlučujući za mjesta na postolju. I nakon današnje kratke navigacijske regate Selena s kormilarom Massimom De Campom ima prednost ispred Digital Brava Alberta Franchija i Meela Andree Rossija, ali su sve tri jedrilice unutar pet bodova stoga na posljednje dana očekuju zanimljivi obračuni na regatnom polju. Odlična vijest je četvrta pozicija Nubea koji kormilari Mate Arapov I prava je šteta što neće imati priliku umještati se u borbu za postolje.

Flotu ORC C predvodi Hebe V s kormilarom Petrom Fialom I u završni dan ulazi s lijepom prednosti pred Sugar 3 kormilara Sandra Montefusco. U floti ORC C ako vremenske prilike budu dopustile dva jedrenja posljednjeg dana moglo bi doći i do promjena jer bodovne razlike nisu velike i u dva plova su moguća svakojaka iznenađenja.

U subotu na programu su dva plova s početkom u 10 sati, jedrit će se “u štap”, na dva polja, u Murterskom polju i kod Zlarina.

U 18 sati je na programu dodjela medalja i ceremonija zatvaranja prvenstva.

Poredak nakon petog dana

ORC A
XIO (Italija, Marco Serafini) 6 kaznenih bodova
Altair 3 (Italija, Sandro Paniccia) 17 kaznenih bodova
Air is blue (Italija, Roberto Monti) 20 kaznenih bodova
EX Officio (Grčka, Georgios Petrochilos) 21 kazneni bod
WB Seven (Italija, Gianclaudio Bassetti) 33 kaznena boda

ORC B
Selene (Italija, Masimo De Campo) 12 kaznenih bodova
Digital Bravo (Italija, Alberto Franchi) 15 kaznenih bodova
Mela (Italija, Andrea Rossi) 17 kaznenih bodova
Nube (Hrvatska, Mate Arapov) 35 kaznenih bodova
Daring Sisters (Češka, Milan Hajek) 44,50 kaznenih bodova

ORC C
Hebe V (Češka, Petr Fiala) 8 kaznenih bodova
Sugar 3 (Estonija, Sandro Montefusco) 16 kaznenih bodova
Tanit IV Medilevel, Ignacio Campos Manero) 22 kaznena boda
Katariina II (Estonija, Aivar Tuulberg) 31 kazneni bod
Escandalo (Italija, Tommaso Di Blasi) 34 kaznena boda

(Foto: JK Val)

VODENI SPORTOVI