Zlato i novi rekord Sinkovića na najstarijoj svjetskoj regati

Braca Sinkovic

The Henley Royal Regatta na Temzi jedna je od najdužih i najnapornijih utrka na svijetu. Uoči trećeg Svjetskog kupa koji se održava od 13. do 15. srpnja u Luzernu, braća Sinković pobijedila su na najstarijoj svjetskoj veslačkoj utrci koja je prvi put održana 1839. godine kao jednodnevno sportsko događanje. Osim pobjede, oborili su i rekord staze u disciplini dvojac bez kormilara koji su do sada, s jednakim vremenom, držali Murry i Bond kao i Redgrave i Pinsent.

Kraljevska regata posebna je iz više razloga. Staza je 112 metara duža od standardnih staza za veslačke regate koje su obično dugačke točno 2000 metara, a u svakom krugu utrkuju se po samo dva čamca. Henley Royal Regatta je jedan od samo nekoliko sportskih događaja na svijetu koje se održava bez financijske pomoći sponzora,a pet dana košta nešto više od tri milijuna funti.

Braća Sinković iz Londona putuju u Luzern gdje ih čeka borba za ukupnog pobjednika Svjetskog kupa. Nakon dugogodišnje dominacije Novozelanđana Murryja i Bonda, najvažnije mjesto na pobjedničkom postolju osvojile su različite posade. U Beogradu su pobijedili Sinkovići, drugo natjecanje osvojila je češka posada Jakob Podrazil i Lukas Helisic pa će biti zanimljivo vidjeti kako će završiti utrka u Lucernu i tko će odnijeti titulu ukupnog pobjednika.

Prva utrka na rasporedu je 13. srpnja, polufinale je u subotu, a finalna utrka u nedjelju od 10.16 sati.

VODENI SPORTOVI