ZRS prikuplja sredstava za odlazak na Partille Cup: Gradimo bolji svijet, svijet rukometa!

Kazo

U opuštenoj atmosferi zagrebačkog Lateral Rooftop bara održana je u organizaciji Zagrebačkog rukometnog saveza tradicionalna donatorska večera, kojom se planiralo prikupiti što više sredstava za odlazak malih rukometaša na najveći svjetski turnir za mlađe dobne kategorije, Partille Cup, u švedskom Göteborgu.

Počasni gost je i ovaj put, u njegovoj posljednjoj godini mandata u Hrvatskoj, bio veleposlanik Kraljevine Švedske u RH, Lars Schmidt.

“Ponosan sam i počašćen što sam ponovno ovdje! Europsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj je za švedski rukomet bilo čarobno. Od čuda u Spaladium Areni protiv Hrvatske do finala u Zagrebu. Vidimo se za dvije godine u Švedskoj, kad ćemo mi biti jedan od domaćina. Radujem se što će ove godine mladi hrvatski rukometaši i rukometašice ponovno sudjelovati na Partille Cupu. U Göteborgu se ponovno okuplja cijeli svijet, a naš moto turnira je gotovo politički, ‘Gradimo bolji svijet, svijet rukometa!’, ne može biti ljepše od toga. Naprijed Švedska, igraj Hrvatska,” motivirajuće su bile riječi njegove ekselencije Larsa Schmidta, koji je prigodno darivao prisutne mlade rukometaše, ali i glavnog tajnika Zagrebačkog rukometnog saveza Kazimira Ilijaša.

“Nama je ovo četvrta donatorska večera koju organiziramo zajedno s našim počasnim gostima. Cilj nam je da taj najveći svjetski turnir, na koji stiže više od 20 tisuća sudionika iz preko 50 zemalja svijeta odemo sa što većim brojem hrvatskih ekipa. Najveći problem je prijevoz jer je cijena jednog autobusa do Švedske oko 50 tisuća kuna. Sredstva koja mi u dobivamo u Zagrebu iz programa javnih potreba u sportu nisu dovoljna,” pojasnio je Ilijaš te posebno naglasio:

“Ove godine će sudjelovati i dvije ekipe koje će biti selekcije Slavonije. To nam je posebno drago, jer ovaj projekt širimo i na ostale krajeve Hrvatske, kako je i nekad bilo, prije nekih 20-ak godina.”

Kazo Ilijaš

“Ovaj turnir bio je odskočna daska i za mnoge naše reprezentativce, poput Manuela Štrleka, Zlatka Horvata, Igora Vorija…”

“Prijavljeno je 13 ekipa iz Hrvatske. Prošle godine ostvarili smo fantastičan uspjeh, imali smo deset ekipa, a uzeli smo šest medalja, što je ogroman uspjeh. No, svaki ‘klinac’ koji osjeti kako je biti na takvom turniru širi taj sportski duh, kako bi se što više mladih bavilo sportom. To je u današnjem trenutku jako bitno.”

Financijski cilj je jasan i prikupljanje donacija neće završiti ovom večerom: “Što više to bolje! Za svaku donaciju i sponzorstvo smo otvoreni,” istaknuo je Ilijaš.

Na večeri je bio i proslavljeni kapetan naše nacionalne izabrane vrste Igor Vori, koji se polako ali sigurno oprašta od igračke karijere te se uhodava u novu direktorsku funkciju u reprezentaciji.

“Iskustvo na Partille Cupu mi je bilo nezaboravno. Posebno pamtim kad sam upoznao legendu švedskog rukometa Magnusa Wislandera. Svi mi koji smo bili tamo željeli smo biti poput njega!”

Partille Cup održat će se ove godine od 2. do 7. srpnja, a bit će to 49. izdanje ovog sjajnog natjecanja, koji mladim rukometašicama i rukometašima omogućuje ne samo zanimljivo natjecanje nego i da se upoznaju s drugim kulturama, jezicima te steknu nova sportska prijateljstva.

Sve prisutne oduševio je i dolazak našeg zlatnog paraolimpijca, Dine Sokolovića, koji je na nedavno završenim ZPOI u južnokorejskom PyeongChangu stigao do trijumfa svoje karijere, koji ne bi bio moguć bez podrške donatora na početku njegove karijere.

“Moj početak skijanja je bio na temelju donacije za ‘Janičin štap’ s njene legendarne sljemenske utrke. Tako mi je kupljena prva monoskija i tu je počela moja priča! Pitanje je da li bih se ja danas skijao da nije bilo te donacije i da li bih ikad osvojio ovu medalju? Za to je zaslužna donacija i prema tome pozivam sve koji su u mogućnosti da doniraju sredstva. Nadam se kako će barem jedan od ovih mladića koji će nastupiti na Partille Cupu jednog dana igrati i za hrvatsku reprezentaciju. Mislim kako je to dobra investicija pa budite darežljivi,” poručio je jasno naš zlatni Dino! (Foto: G.I. Tepeš)

RUKOMET