Žunić: Važno je djeci reći kako im sport može puno toga dati!

Žunić, Erste plava liga

U Zagrebu je predstavljena šesta sezona Erste Plave lige, atletskog natjecanja osmoškolaca na kojem je u prvih pet godina sudjelovalo gotovo 20 tisuća učenica i učenika. U sklopu projekta 60minutaKRENI održana je i panel diskusiju ‘Važnost šezdesetominutne tjelesne aktivnosti u svakodnevici djece – naša uloga i doprinos u realizaciji’.

S ponudom u dječačkoj dobi problema nije imao najbolji hrvatski bacač kugle Stipe Žunić, koji se bavio kickboxingom, boksom, košarkom, bacanjem koplja i kugle…

“Nastojim svojim stavom i ponašanjem zainteresirati mlade za sport i utjecati na njih. Družeći se s njima mnogi požele biti ‘veliki i jaki kao Stipe’. No, važno je djeci reći i da im sport, osim što je bitan u njihovom životu i razvoju, može puno toga i dati. Meni je dao punu stipendiju na prestižnim američkim studijima gdje jedna godina košta 42.000 dolara, dao mi je obrazovanje, učenje stranih jezika, puno putovanja. Apeliram i na roditelje da razmisle o tome”, rekao je Žunić koji je i ambasador Erste Plave lige, najavljujući usput i osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Aktivne u radu s djecom su i dvije bivše vrhunske sportašice – Klaudija Bubalo i Marija Anzulović.

“Kineziolog sam pa radim s djecom u školi. Program ‘Vikendom u sportske dvorane’ provodi se cijelog tjedna, a vikendom su samo međurazredna i međuškolska natjecanja. Za djecu od 1. do 8. razreda to je potpuno besplatno i bitno smo time povećali zanimanje za sport. U ŽRK Lokomotiva imamo 130 djevojčica i djevojaka u pogonu, a u školi rukometa u 12 osnovnih škola još 300 djevojčica koje uzimamo već u prvom razredu“, rekla je Klaudija Bubalo.

“Nama je u odbojci trenutačno najveći problem kako da zainteresiramo dječake. U natjecanjima Zagrebačkog odbojkaškog saveza sudjeluju 24 ženske ekipe, ali samo tri muške. No, sve nam je teže zadržati i djevojčice. Mnoge vrlo rano odlaze na školovanje u SAD, dok one koje su ekstra potencijal odlaze u talijanske i turske klubove“, kaže Marija Anzulović.

Darko Vučić iz Središnjeg državnog ureda za šport rekao je da rad s djecom ima posebno mjesto i u nacrtu Nacionalnog programa sporta.

“Strategija će biti donesena uskoro, a svakom djetetu treba omogućiti svakodnevno bavljenje sportom odnosno tjelesno vježbanje“, najavio je Vučić.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša istaknuo je kako HOO ima šest programa namijenjenih djeci koja se ne bave organizirano sportom u klubovima: “U ‘Olimpijski festival dječjih vrtića’ uključeno je 13.000 djece, a još 4000 ih sudjeluje u programu ‘Odaberi sport’. Ukupno 40.000 ih je uključeno u naše programe. No, premali je broj sati tjelesnog odgoja u osnovnim školama, čija bi obaveza trebala biti i da sve djeca nauče plivati.“

Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prezentirala je poražavajuće rezultate istraživanja koja su uključivala djecu od 11, 13 i 15 godina: “Među 11-godišnjacima se 39 posto njih umjereno bavi sportom, dok kod 15-godišnjaka to pada na zabrinjavajućih 25 posto. Očito je da mnogi koji se u osnovnoj školi bave sportom to potpuno zanemare kad krenu u srednju školu. Istovremeno srednjoškolske dvorane u popodnevnim satima uglavnom zjape prazne, a sve se sportske aktivnosti plaćaju.“

Stav zdravstvenih djelatnika prema sportu je sasvim jasan.

“Veliko DA sportu, a još veće tjelesnoj aktivnosti! Ona je bitna i za mentalno i socijalno zdravlje, djeca koja se barem 60 minuta dnevno bave sportom odnosno nekim oblikom tjelesne aktivnosti. Dajmo im to u osnovnim i srednjim školama kroz sport, ples, rolanje, trčanje… i dobit ćemo djecu i mlade s više samopouzdanja, samopoštovanja, koja lakše uče i lakše se nose sa stresom,” poručila je Branislava Resanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

“Naš je cilj utjecati na one koji se ne bave sportom jer su sport i rekreacija izuzetno važni i za društvo i za pojedinca. Pri tome težište stavljamo na bavljenje sportom djece jer je to naročito bitno za njihovo zdravlje. Nastojimo promovirati sport i vlastitim primjerom, pa smo zato pokrenuli i akciju ‘Erste izazov’ kojom potičemo naše zaposlenike na bavljenje rekreacijom“, rekao je član Uprave Erste&Steiermärkische banke Zdenko Matak.

Sanja Šalaj, prodekanica za znanost Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, također je istaknula problem nedovoljnog kretanja: “To se naročito odnosi na djevojčice i djevojke u adolescentskoj dobi. Sportu i rekreaciji se sve teže natjecati s informatikom i igricama. Moramo pronaći način kako sport napraviti jednako dostupnim. Djeca se vole baviti sportom, nije problem interes nego ponuda i dostupnost sporta.”

Ovogodišnja Erste Plava liga starta kvalifikacijskim natjecanjem u Makarskoj, u utorak 17. travnja.

OSTALI SPORTOVI