Anzulović okupio košarkaše, dolaze tek tri NBA igrača: Reprezentacija je prvenstveno čast, ali i obveza svakog igrača

Anzulović, Foto Marin Sušić, HKS

Hrvatska košarkaška reprezentacija okupila se na početku priprema prije dvije ključne utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Hrvatska 28. lipnja gostuje u Italiji, dok će 1. srpnja igrati kod Rumunjske.

Novi izbornik Dražen Anzulović okupio je 11 igrača, dok će se 20. lipnja priključiti trojac iz NBA lige – Ivica Zubac, Bojan Bogdanović i Dario Šarić.

“Na današnji dan imamo potvrdu od Lakersa za Ivicu Zubca, od Indiane za Bojana Bogdanovića a, prema razgovoru s Darijem Šarićem, i on će se pojaviti od prvog dana na pripremama, odnosno od 20. lipnja od kada se igrači iz NBA mogu priključiti trenažnom procesu. Što se tiče ostalih igrača, svi su izrazili veliku želju za participiranjem, ali trenutno to neće biti moguće,” rekao je izbornik i dodao:

“Napokon smo došli do dana kada krećemo u novi ciklus. Čekali smo s objavljivanjem popisa od 17 igrača koji se okupljaju jer do jučer praktički nismo znali tko će se moći odazvati, a tu prvenstveno mislim na NBA igrače i garantiram Vam da svi oni žele igrati za hrvatsku reprezentaciju. To je meni u startu bilo najbitnije, svi su igrači s kojima sam kontaktirao izrazili želju da igraju za reprezentaciju.” 

Ante Žižić, Mario Hezonja i Dragan Bender neće biti dio reprezentacije.

Na popisu su tako Luka Babić, Ivan Ramljak, Josip Bilinovac, Domagoj Bošnjak, Kristijan Krajina, Domagoj Vuković, Filip Krušlin, Rok Stipčević, Darko Planinić, Tomislav Zubčić, Mate Kalajžić, Karlo Uljarević, Krešimir Radovčić, Jakov Mustapić, Mari Marić, Antonio Vranković, Karlo Žganec i Željko Šakić.

“Od prvog dana ćemo nastojati da se ne okrećemo u prošlost. Mene interesira da svi zajedno stavimo jedan dio našeg ega sa strane i da krećemo s riječima da možemo, da vjerujemo i da ćemo pokušavati dok god imamo i minimalne šanse da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo. Mi – igrači, stožer, Savez, novinari – svi zajedno. Mislim da je to bit hrvatske reprezentacije. Znate u kakvoj smo poziciji, međutim tu vjeru nam nitko ne može oduzeti. Ta želja nam mora biti vodilja uz poštovanje u tim međusobnim odnosima, ali ne verbalno, nego s djelima na parketu. Želio bih naglasiti i da je hrvatska reprezentacija prvenstveno čast, ali i obaveza svakog igrača,” istaknuo je Anzulović.

Reprezentacija će 15. lipnja u Sv. Martinu odigrati trening utakmicu s U20 reprezentacijom Hrvatske, a 17. lipnja odlazi u Opatiju gdje će 19. i 22. lipnja odigrati dvije prijateljske utakmice s reprezentacijom BiH, s time da će prva biti zatvorenog tipa.

Konačni popis bit će poznat nakon utakmica s Bosnom i Hercegovinom: “Najprije smo objavili 28 igrača, što nije uobičajeno za prvi popis, međutim u tom trenutku je puno igrača bilo pod upitnikom. Osim toga, hrvatska reprezentacija tijekom osmog mjeseca ima i turnir u Kini gdje ćemo napraviti još jednu selekciju, tako da imamo jasnu sliku svih potencijala koje imamo u hrvatskoj košarci. Tek ćemo za prijateljsku utakmicu s reprezentacijom Bosne i Hercegovine u Opatiji biti u kompletnom sastavu s, u ovom trenutku, tri NBA igrača. Nakon te utakmice napravit ćemo popis od 14 igrača koji će participirati u kvalifikacijskim utakmicama.”

Hrvatsku ovog ljeta očekuje i Kup Borislava Stankovića, koji se održava u Kini od 14. do 17. kolovoza, a osim naše reprezentacije sudjeluju i domaćin Kina, Tunis i Finska.

“Imamo atipične, vrlo kratke pripreme, za petnaestak dana već kreće prva utakmica tako da mislim da je vrlo bitno da stvorimo homogenu grupu koja će sa svojom željom napraviti razliku, a na nama iskusnijima je da tu pomognemo i novopridošlima pružimo ruku i da što prije napravimo grupu koja će funkcionirati na parketu i van parketa,“ smatra Rok Stipčević.

“Želio bih u svoje ime, i ime svih igrača reći da ćemo dati sve od sebe, dati svoj maksimum da ostvarimo ovaj cilj koji nam je zacrtan u ovom krugu kvalifikacija,” dodao je Darko Planinić. (Foto: Marin Sušić, HKS)

KOŠARKA