Barakude opet u akciji: Primarni cilj je plasman na Olimpijske igre, a onda i borba za svjetsku medalju!

Tucak HVS

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u utorak je poslijepodne krenula u susret Svjetskom prvenstvu. Preciznije Barakude su odletjele iz Zagreba za Dubai u kojem će boraviti do 2. veljače, te ondje odigrati tri pripremne prijateljske utakmice s momčadima Italije i Grčke, da bi se do 2. veljače otputili u Dohu, poprište Svjetskog prvenstva.

U Dubaiju će Hrvatska igrati utakmice protiv Italije (31. siječnja u podnevnom terminu), te protiv Grčke (istog dana, 31. siječnja, ali u večernjem terminu). Još jedan susret s Grcima planiran je dan kasnije (1. veljače u večernjem terminu, od 19.30 sati po mjesnom vremenu što je po hrvatskom vremenu 16.30 sati.

Na dan polaska iz Zagreba, u Plavom salonu plivališta Mladosti uz Savu u Zagrebu, upriličena je konferencija za novinare uoči odlaska izabrane vrste u Ujedinjene Arapske Emirate odnosno Katar. Pred mnoštvom predstavnika ‘sedme sile’ sjeli su izbornik Ivica Tucak, kapetan Ivan Krapić, te Loren Fatović i Jerko Marinić Kragić

“Prvi i osnovni cilj hrvatske reprezentacije su svakako plasman na Olimpijske igre u Parizu. Zato bi rekao da je predstojeće natjecanje i još važnije od Europskog prvenstva jer Hrvatska jednostavno mora nastupati u Parizu – izjavio je izbornik Tucak.

“Za Dubai imamo planirane tri trening-utakmice plus još naša dva samostalna treninga, te će to biti vjerujem dovoljno da dočekamo 5. veljače, početak Svjetskog prvenstva i za nas najvažniju utakmicu protiv reprezentacije Australije. Svjesni smo da nam pobjeda u toj utakmici otvara put osnovnog cilja, a to je plasman na Olimpijske igre. Jasno, svaka iduća utakmica će nam onda biti sve važnija i važnija, kako to uostalom uvijek jest i kako pristupamo svakom turniru. Ono što je bilo jučer je završeno, mislim tu na Europsko prvenstvo. Kako vrijeme odmiče svjesni smo uspjeha koje smo postigli, ali jasno da ostaje žal za propuštenim zlatom jer smo imali pobjedu u rukama u tom susretu. Osnovni cilj dakle nije ispunjen, već spominjane Igre u Parizu i moramo sada napraviti apsolutno sve da Hrvatska bude na Olimpijskim igrama” spomenuo je izbornik.

Kapetan reprezentacije Ivan Krapić prvo se dometnuo Australije, suparnika u 1. kolu.

“Očekujemo tešku utakmicu, susret koji nam puno nosi i trenutačno smo fokusirani samo na nju i na to da iz nje izađemo kao pobjednici. Fokus je sigurno ostao nakon Europskog prvenstva, on nije nestao. Cilj naše reprezentacije je uvijek biti pri vrhu, boriti se za medalju, ali kao što je izbornik rekao, prvi je cilj osigurati Pariz. O ostalom ćemo kasnije!”

Jerko Marinić Kragić, najbolji je strijelac naše izabrane vrste, odgovorio je na pitanje o pojmu sreće u sportu odnosno koliko je ona bitna.

“U sportu je uvijek prisutna i sreća. Baš u našem zadnjem finalu u Zagrebu je mislim mi nismo imali pred kraj. Naravno da sreća kao takva jest važna, ali koliko Hrvatska vrijedi, to smo mislim pokazali i na Europskom prvenstvu. Dakle, nije samo do sreće. Ova je momčad jaka, naš cilj je kao što su rekli izbornik i kapetan uvijek borba za medalju. Sada svakako i izboriti plasman na Olimpijske igre. Makar, neovisno kada izborimo olimpijske igre, mi ‘gazimo’ i dalje. Ima nas dosta u ovoj reprezentaciji koji smo nešto noviji, željni smo medalja i želimo jednom kada završimo s karijerom, da se za nas ne govori da smo samo igrači koji su osvojili dvije domaće medalje, u Splitu i Dubrovniku odnosno Zagrebu.”

Loren Fatović, udarna igla s lijeve strane Barakuda istaknuo je: “Mislim da smo pokazali na prijašnjim natjecanjima da mi možemo igrati sa svakim suparnikom. Ono što je naša najveća prednost, kvaliteta je zajedništvo koje nas krasi. Ovu, ali mislim i prijašnje generacije. Svi smo kao jedno, od stožera i igrača. U ovoj je momčadi minimum ega i to nas sigurno najviše ‘drži’ u igri.”

VRATARI

Marko Bijač Olympiacos
Mate Anić Jadran
CENTRI

Josip Vrlić Jadran
Ivan Krapić Noisy-le-Sec
Luka Lončar Olympiacos

BRANIČI

Rino Burić Jug Adriatic osiguranje
Matias Biljaka Jadran
Marko Žuvela Jug Adriatic osiguranje
NAPADAČI

Konstantin Harkov Jadran
Filip Kržić Jug Adriatic osiguranje
Franko Lazić Jug Adriatic osiguranje
Zvonimir Butić Jadran
Ante Vukičević Marseille
Jerko Marinić Kragić Jadran
Loren Fatović Jadran

Raspored Barakuda u skupini:
1. kolo, ponedjeljak, 5. veljače: Hrvatska – Australija (11.30 – hrvatsko vrijeme)
2. kolo, srijeda, 7. veljače: Španjolska – Hrvatska (17.00 – hrvatsko vrijeme)
3. kolo, petak, 9. veljače: Južna Afrika – Hrvatska (14.00 – hrvatsko vrijeme)

(Foto: HVS / Tomislav Franić)

VATERPOLO VODENI SPORTOVI