Barakude preko Mađarske do još jednog velikog finala, protiv Španjolaca brane europsko zlato: Budimo sretni i ponosni, ali idemo mi po naš cilj!

European Aquatics (2)

Hrvatska vaterpolska reprezentacija izborila je novo finale Europskog prvenstva! Aktualni europski prvaci svladali su mladu i razigranu Mađarsku s 11:8 te će u finalu, u utorak 16. siječnja od 20.15 sati na zagrebačkom bazenu na Savi, igrati protiv Španjolaca, ekipe s kojom su i otvorili ovogodišnje natjecanje u Dubrovniku.

U nedjeljnom polufinalu Barakude nisu niti jednog trenutka dopuštale suparniku vodstvo. Tek dva izjednačenja (1:1 i 2:2). S druge strane to nikako ne znači da je pobjeda lagano i jednostavno ostvarena. U teškom fizičkom nadmetanju, iscrpljivanju do iznemoglosti, ponovo je naša odlična obrana koja je takvom od 1. kola u Dubrovniku, iznijela najveći teret. Mnoštvo blokova, pritisak na vanjsku liniju, onemogućavanje distribucije lopte mađarskim centrima.

Napadački smo ‘slomili’ suparnika u zadnjoj četvrtini. Nazirala se pobjeda u drugoj minuti zadnje dionice, nakon golova Lončara i Fatovića za 8:6, odnosno 9:6. Tri i pol minute do kraja Butić je iz kontre pogodio za 10:7 i to je bio koračić do finala. Završni korak ili potez ostavljen je centru Vrliću koji je s pet metara pogodio za 11:7.

“Ispada da je bilo savršeno, ali bilo je prvo teško, no radili smo i pogreške. Vidjeli ste kako ti Mađari igraju, kako “lete” bazenom. Je, kontrolirali smo rezultat, ali ne i igru u svakom trenutku. “Curile” su nam kontre. Dobro, imali smo i malo nesreće jer znam da su bila četiri izvanredna šuta koja su završila na okviru golu. Makar, što reći nakon ovakve pobjede? Sad tražiti manu! Ni govora, sretan sam i ponosan na svoje igrače. Ponosan kako se borimo, igramo i što smo napravili. Budimo sretni i ponosni, ali idemo mi po naš cilj. Želimo Pariz izboriti u Zagrebu. Počeli smo sa Španjolcima, završavamo s njima,” poručio je nakon pobjede izbornik Ivica Tucak.

“Glava mi je još toliko “vruća” da ja ni ne znam što se sve događalo na utakmici. Znam samo da je pobjeda tu, da je u utorak finale. Idem se sad odmarati. Hvala i publici koja je bila najbolja. Nadam se onda da onda i oni mogu još bolje u finalu. Ne mogu više. Umoran sam, stvarno,” iskreno je poručio Rino Burić.

Ante Vukičević je analizirao izazovno polufinale: “Iako mi se čini da smo od prve minute kontrolirali utakmicu, nismo se dugo mogli odvojiti na više od jednog gola razlike. Malo smo bili nervozni u napadu u prve dvije četvrtine, ali bilo je ipak samo pitanje kad ćemo probiti. Svaki put kad bi zabili, primili bi jedan. Možda i koji nesretan, ali bila su dva odlična šuta od Nagyja, ali kada smo uspostavili pravi blok, Bijač je opet skupio nekoliko odličnih obrana, dali smo dva peterca i tu smo “prelomili”. Tu smo završili ovu polufinalnu priču.”

“Nije bilo nimalo lako, probijali su nas stvarno iz svih pozicija. Imaju odlične šutere. Kad smo malo bolje postavili blokove i mi proradili u napadu, tada smo ih “slomili”. Odlična su momčad, sad ćemo se malo odmoriti, proučiti dodatno Španjolske i pokušati osvojiti zlato, odnosno olimpijsku vizu,” nadovezao se Luka Lončar.

Zvonimir Butić zabio je jedan od ključnih golova: “Kontra za 10:7? Vidio sam Lolu koji je majstor u tom situacijama da mi otvara desnu stranu, sve mi je otvorio. Dečki su odlučili da ja završim. Hvala Bogu, bio sam miran. Kad sam vidio 3 razlike, tri i pol minute, govorio sam samom sebi, samo da se još koji put obranimo i u finalu smo.”

Loren Fatović ponovno je predvodio: “Možda su malo Mađari mogli biti malo opušteniji jer imaju već Pariz, a mi se za njega borimo, iako se nije u bazenu vidjela njihova opuštenost. Ovo je bilo teško, ali finale će biti još teže. Mi smo i na to spremni. Ova Mađarska nije slučajno ušla među 4 najbolje momčadi ovdje. Ipak, odigrali smo jako dobro, a mislim da smo samo zadnju četvrtinu odigrali sve onako kako smo dogovorili.”

Jerko Marinić Kragić je zaključio: “Napravili smo veliku stvar po meni. Pokazali smo da Hrvat, kad je pravi, može sve. Ova reprezentacija zaslužuje možda i malo više ljepših riječi. Ne mislim tu na medije, već općenito. Pokazali smo da se možemo nositi s najboljima, Pokazali protiv Francuske, Španjolske, Grčke, sad Mađarske, pa i Crne Gore.”

 

(Foto: European Aquatics)

VATERPOLO VODENI SPORTOVI