Blanka Vlašić: Ne treba od nas nitko strahovati, nećemo predlagati nemoguće

Blanka

Blanka Vlašić vrlo je ambiciozno započela mandat predsjednice Komisije sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora. Oko važnosti te komisije nimalo ne dvoji, baš kao ni oko njezinih glavnih ciljeva i metoda djelovanja.

“Ha, ako je ambiciozno to što smo već na prvom sastanku imali kvorum – a znamo kako je zbog njihovih obaveza teško okupiti sportaše iz različitih sportova na jednom mjestu i u isto vrijeme – onda sam ga uistinu započela ambiciozno. Ali, za ozbiljno, ova komisija je važna zbog toga da se glas sportaša čuje u Hrvatskom olimpijskom odboru i da se njihove potrebe uvaže i ispune na najbolji mogući način”, započela je Blanka i predstavila članove svoje komisije čija su imena, zapravo, svima jako dobro poznata:

“U komisiji su aktualni olimpijski doprvak u vježbi na preči Tin Srbić, osvajačica olimpijske bronce u Pekingu Snježana Pejčić, hrvački olimpijac Božo Starčević, trostruka olimpijka u skijaškom trčanju Vedrana Malec, bivši svjetski prvak u kickboxingu Dino Belošević, aktualna svjetska prvakinja u judu i najbolja sportašica Hrvatske 2020. Barbara Matić, četverostruki skijaški olimpijac Natko Zrnčić Dim, zlatni vaterpolski olimpijac Maro Joković i bivša svjetska prvakinja u sportskom ribolovu Ardena Bajlo. Jasno vam je i iz sastava komisije da ona ne može biti drukčija nego ambiciozna.”

Ambiciozno društvo zasigurno ima i ambiciozne ciljeve, a oni su…

“Svatko od nas ima neki osobni cilj, ali morali smo se dogovoriti što je nama svima zanimljivo i što je, zapravo, u interesu hrvatskog sporta u smislu budućnosti. Složili smo se da je poražavajuća činjenica to što se sve manje djece i mladih bavi sportom i naš je veliki izazov da populariziramo bavljenje sportom. Nije nužno da ta sportska aktivnost rezultira vrhunskim rezultatom, nego da ona postane i ostane dio života onih koji se bave sportom. Sport donosi puno pozitivnih učinaka onima koji se njime bave, nije tu riječ samo o fizičkom i mentalnom zdravlju. Tu je i kreativnost i samodisciplina i još sto drugih stvari. Sport djeci donosi puno koristi u sadašnjosti i još puno više u budućnosti”, rekla je Blanka i pojasnila na koji način Komisija sportaša namjerava popularizirati bavljenje sportom:

“Moramo iskoristiti našu medijsku eksponiranost kako bismo to promovirali. Jednako je važno i susresti se s djecom, pa ćemo pokušati obići cijelu Hrvatsku i ići po školama. Moramo govoriti o važnosti tjelesnog odgoja, predmeta koji je trenutačno u očima djece i roditelja vjerojatno najmanje važan, a jako je važan. Moramo motivirati i nastavnike tjelesnog odgoja da što profesionalnije i predanije pristupe nastavi tjelesnog jer to je najbolji način kako djecu od najranije dobi zainteresirati za sport. Roditeljima, pak, moramo predočiti statističke i znanstvene podatke koji govore u korist sporta.”

U Skupštini HOO-a komisiju će zastupati Blanka Vlašić, Tin Srbić i Vedrana Malec. Trebaju li, možda, čelnici HOO-a strahovati od prijedloga i zahtjeva s kojima će se suočiti?

“Ne treba nitko strahovati, strah ovdje ne bi smio postojati u bilo kojem smislu. Mislim da treba samo saslušati naše prijedloge koji će uvijek biti konstruktivni i jako ćemo se truditi da ne predlažemo nešto što je nemoguće. Zanimaju nas rješenja koja su lako izvediva i nama dostupna, ono u čemu i mi sami možemo sudjelovati. Važno je biti realan u svojim prijedlozima, ali važno je imati i potporu Hrvatskog olimpijskog odbora. Predsjednik Zlatko Mateša rekao je da će maksimalno podržati naš rad i naše projekte, pa vjerujem da tu potporu i imamo”, zaključila je Blanka Vlašić.

DRUŠTVENE MREŽE OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,