Červar želi Hrvatsku voditi u Tokiju i iduće godine: Patnja nas ne smije slomiti

Červar, Duvnjak, HRS

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar ova izazovna vremena također provodi unutar svog doma.

Olimpijski pobjednik i svjetski prvak vrijeme krati dodatnim analizama i planovima za povratak natjecanjima…

“Gledam naše prošle utakmice, naše protivnike, analiziram učinak pojedinih igrača, njihove kretnje, dobre i loše strane. Razmišljam i slažem nove ideje i strategije. Sistematiziram neke ranije testove koje sam napravio, a nisam imao vremena to završiti, razgovaram s igračima, stožerom…”

“Profesor Miljenko Rak, fizioterapeut Damir Kajba i kapetan Domagoj Duvnjak, i ja stalno pokušavamo držati igrače u optimalnom tonusu koliko je to u ovim uvjetima moguće. Dobivaju gotovo an dnevnoj bazi slike vježbi koje trebaju raditi, Kajba to pojača šalama, kapetan ih hrabri i tjera kao da je tu s njima. Naravno da je zdravlje u ovom trenutku u prvom planu, ali isto tako je jasno da se oni ne smiju opustiti, jer kasnije će teško biti nadoknaditi propušteno. Tko zna dokle će sve ovo trajati, hoće li se, i kada ova sezona uopće nastaviti? Oni moraju biti spremni kao da će sve krenuti sutra. Uostalom većini su do kraja ostale samo top utakmice. A u takve se ne ulazi nespreman,” istaknuo je Lino u razgovoru za službenu stranicu HRS-a.

Još jednom je komentirao odgodu Olimpijskih igara…

“Svijet je sada suočen s jednom velikom krizom, borbom s nevidljivim neprijateljem, i malo tko se može koncentrirati i posveti bilo čemu drugom osim očuvanju zdravlja. Bit će vremena za sport. U ovom trenutku, ma kako to crno i ružno zvučalo, važno je preživjeti. S druge strane, kakvog smisla ima ići na Igre, koje su san mnogih sportaša, a ne biti sto posto spreman. Riskirati i svoje i tuđe zdravlje, doživjeti ozljedu, biti bez prilike da istinski uživaš u olimpijskom ugođaju.”

Červar je već ranije najavio kako će mu Igre u Tokiju biti posljednje veliko natjecanje u izborničkoj funkciji…

“Spreman sam i želio bih to. Jasno je da o tome moram razgovarati s čelnicima Hrvatskog rukometnog saveza. Uvjeren sam da imamo reprezentaciju koja može, najprije proći kvalifikacije ako ih bude, i onda napasti treće olimpijsko zlato, što bi bio jedinstven pothvat. Olimpijske igre su posebna priredba, nešto najviše što sport i jedna reprezentacija mogu dostići. Svaka medalja na OI ima svoju vrijednost, a zlato vas čini besmrtnim. Vidjet ćemo. Tu je dakako važno i zdravlje, strpimo se još malo. Samo da se vratimo normalnom životu.”

Manuel Štrlek ponovno je dobio priliku da izbori svoje mjesto u reprezentaciji…

“Hrvatska je mala zemlja. Nema 100 igrača najveće vrijednosti. Moramo čuvati ovo što imamo. Uostalom vidjeli ste doček. Mi smo osvojili srebro, a dočekani smo kao pobjednici. Navijače ne možeš prevariti.”

Cijeli svijet, a tako i Hrvatska, u ovom trenutku prolazi kroz krizno razdoblje…

“U ovim trenucima važno je ostati doma. Sačuvati zdravlje. Pomoći koliko god je moguće obitelji, bližnjima, susjedima… Silno bih želio da se svi naši dragi Zagrepčani koji su stradali u potresu što prije vrate svojim domovima, da im pomognemo da što lakše podnesu i zaborave tu traumu. Patnja nas ne smije slomiti. On nas mora potaknuti da još više ojačamo. Bit će jako teško, ali ako smo jedinstveni, mi to možemo. Dokazali smo to bezbroj puta!”

Rukometnim klubovima u Hrvatskoj bit će posebno teško nastaviti funkcionirati…

“Novca će nakon ove krize biti još manje. Tu država definitivno mora pomoći. S druge strane mi se moramo okrenuti sebi, svojoj djeci, našim trenerima, pedagozima…

“Mi smo ionako osuđeni na proizvodnju igrača. Važno je da stvaramo igrače, po mogućnosti dobre igrače, ali i dobre ljude, pune altruizma, spremne pomoći, uskočiti drugima kada je to potrebno. Samo tako možemo naprijed,” zaključio je optimistično Lino.

RUKOMET