Cico vjeruje u povratak navijača na Maksimir: “Dinamo i ja otvaramo novu stranicu, koja će sigurno biti lijepa”

Cico Kranjčar, GNK Dinamo Zagreb

Odlaskom Zorana Mamića u Saudijsku Arabiju, poziciju trenera preuzeo je Zlatko Cico Kranjčar, dok je dosadašnji voditelj nogometne škole Marijan Vlak preuzeo funkciju sportskog direktora kluba iz Maksimirske 128.

“Velika mi je čast predstaviti našeg novog trenera Zlatka Cicu Kranjčara. U klub nam je stigla ikona i legenda Dinama. Kada se kaže “Dinamo” sigurno je jedna od prvih asocijacija upravo Zlatko Cico Kranjčar, a kada se kaže njegovo ime sigurno ljudima na pamet prvo pada upravo Dinamo. Kranjčar je trener koji je Dinamo prvi puta uveo u Ligu prvaka i trener koji je osvojio prvu duplu krunu ,” riječi su kojima je glavni direktor Tomislav Svetina najavio povratak legende Dinama.

“Jako sam sretan što sam opet ovdje! Sigurno da mi je drago što Zoran odlazi u inozemstvo i želim mu puno sreće. Bio sam malo zatečen, ali i počašćen kako se sve razvilo i jako sam sretan što sam dobio poziv i priliku vratiti se u svoj klub. Zoran je imao fantastične rezultate kao trener Dinama i neće ga biti lako zamijeniti. Zahvalio bih upravi kluba što su odabrali mene i siguran sam da znam što Dinamo želi i treba,” bile su prve riječi novog stratega Modrih.

Tko će sve biti u stručnom stožeru trenera Kranjčara?

“U mom će stožeru biti sportski direktor i prvi asistent Marijan Vlak, a drugi asistent će mi također biti netko tko već je u Dinamu – Željko Sopić koji dolazi iz Dinamove B momčadi. Što se tiče ostatka stručnog stožera neće biti promjena jer nema niti razloga previše mijenjati. Želimo dodatno nadograditi igru, a pritom i osvajati trofeje te ostati dominantna momčad u Hrvatskoj.”

Vlak je još jedna legenda Modrih: “Hvala Upravi kluba na ukazanom povjerenju jer ova uloga koju imam traži puno odricanja i nosi veliku odgovornost. Veliko hvala i Cici s kojim sam odlično surađivao u prošlosti i vjerujem da će jednako biti i u budućnosti. Nije lako držati kontinuitet koji ima Dinamo posljednjih godina,” rekao je Vlak pa nastavio o svojoj dosadašnjoj poziciji u nogometnoj školi: “Na mjesto voditelja nogometne škole doći će netko drugi, ali sigurno nećemo rješenje naći ishitreno. Svi znamo što Dinamu znači nogometna škola i moramo biti oprezni.”

Nema smisla raditi velike promjene

Nakon što su Modri odradili početni dio priprema u Zagrebu, pred njima je drugi dio u kojim ih očekuju i tri pripremne utakmice, i to pod vodstvom novog stožera. Što će se promijeniti u aktualnom planu priprema?

“Program koji je napravljen neće se previše mijenjati, utakmice također ostaju po planu jer imamo jako malo vremena do prve utakmice 2. pretkola protiv Vardara. Naravno, donijet ćemo i nešto svojega, ali nema smisla raditi velike promjene u sustavu koji radi.”

Pred Dinamom su tri pripremne utakmice, a protivnici su Steaua, Panduri i Kopenhagen.

Dinamo trenutno ima jaku momčad spremnu za nove uspjehe na domaćem i europskom planu, a isto misli i novi trener: “Mislim da je kadar igrača vrlo kvalitetan, a naravno da ako će se pojaviti situacija da nam je potrebno neko pojačanje onda ćemo ga potražiti. Ipak, trenutno sam itekako zadovoljan kadrom igrača koje imam na raspolaganju.”

Vjerujem da ću dolaskom animirati navijače

U mnoštvu pitanja neka su bila vezana za prijašnji odnos trenera Kranjčara i Dinama, kao i za to kakav će biti odnos prve momčadi prema novinarima: “Prošlo je 18 godina otkako sam ovdje bio trener, puno toga se promijenilo, kako u mojim pogledima tako i klupskim. Sama činjenica da sam prvo ime nakon odlaska Zorana bio upravo ja puno govori o našem odnosu. Nakon poziva sjeli smo skupa i razgovarali o interesima Dinama. Otvaramo zajedno novu stranicu koja će, sigurno, biti lijepa. Što se tiče odnosa s medijima, naravno da se neki puta treba razumjeti da treninzi ne mogu biti otvoreni uoči nekih bitnih utakmica, ali nema razloga da ponekad ne budu otvoreni za novinare.”

Sportski direktor Vlak prokomentirao je i nekoliko posljednjih odlazaka mladih talentiranih igrača iz Dinama: “Moram reći da je danas teško zadržati mlade igrači koji u suradnji s ljudima koji ih vode procijene da će bolje napredovati negdje vani. Tu su naravno i financijski uvjeti su nešto što ih privuče. Dinamo je klub koji mladim igračima daje priliku za napredak i siguran sam da je za svakog mladog igrača najbolje ostati ovdje. Imamo bezbroj pokazatelja i primjera koji to i potvrđuju.”

Mišljenju direktora Vlaka pridružio se i glavni direktor kluba Tomislav Svetina: “Moramo znati da su pravila FIFA-e da igrač od 16 godina može potpisati ugovor na maksimalno tri godine, a unatoč tome što brojni primjeri pokazuju da je najbolje ostati ovdje neki se ipak odluče za ostanak. Ako pričamo o Brekalu, napravili smo izuzetan napor da ga zadržimo, no oni su se jednostavno odlučili za drugu opciju. I to unatoč tome što je Dinamo uvjerljivo najbolji poligon za razvoj mladih igrača,” rekao je direktor pa se osvrnuo na sjajnu svima poznatu generaciju igrača rođenih 1998. godine: “Mi smo sa skoro cijelom generacijom 98′ godišta potpisali ugovore i time jasno pokazali što mislimo i kakav je plan kluba za budućnost.”

Kakvo je mišljenje trenera Kranjčara, miljenika navijača, o podršci koju Modri imaju:“Rezultat i kvaliteta uvjetuju da se publika vrati na tribine. Nemojmo zanemariti činjenicu da je televizija odnijela dosta publike jer ljudi imaju priliku gledati najbolji nogomet u isto vrijeme. Tu je i infrastruktura koja je takva kakva je i ne nudi puni komfor. Ja vjerujem da ću svojim dolaskom animirati i naše navijače da unatoč tome u što većem broju dolaze na utakmice,” zaključio je trener Modrih.

NOGOMET