CRO Race kreće iz Osijeka: Organizacijski se trudimo svake godine biti još bolji

CRO Race, KL Photo

Međunarodna biciklistička utrka CRO Race će se održati petu godinu zaredom, od 1. do 6. listopada, kroz šest etapa na trasi od ukupno 1022 kilometra kroz Republiku Hrvatsku.

Na ovogodišnjoj utrci sudjelovat će ukupno 18 svjetskih timova iz kategorija natjecanja World Tour, Pro Continental i Continental koji će voziti etapama: 1. Osijek – Lipik (200 km); 2. Slunj – Zadar (183 km); 3. Okrug – Makarska (155 km); 4. Starigrad – Crikvenica (155 km); 5. Rabac – Platak (136 km); 6. Sveta Nedelja – Zagreb (154 km). Kao i do sada, kraj zadnje etape i proglašenje ukupnog pobjednika bit će upriličeno na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Ovogodišnje izdanje utrke CRO Race po mnogočemu će biti uzbudljivo i atraktivno. U Hrvatsku dolaze timovi iz Australije, Bahreina, Izraela, Kazahstana, Nizozemske, Njemačke i Poljske, po dva tima iz SAD-a, Francuske, Italije i Slovenije te tri tima iz Austrije. Ukupno 126 biciklista borit će se za crvenu majicu vodećeg biciklista u ukupnom vremenskom poretku, a na kraju će biti nagrađeni i najbolji biciklisti po bodovnom poretku i poretku brdskih ciljeva, najbolji mladi vozač do 23 godine te najbolja ekipa.

Zanimljivo je da uz bicikliste profesionalce ove godine kreće i utrka Kids CRO Race na kojoj će se natjecati djevojčice i dječaci u dobi od 9 do 12 godina. Natjecanje se organizira u suradnji s osnovnim školama na trenažerima koje će se postaviti u sedam gradova: Osijeku, Lipiku, Zadru, Makarskoj, Crikvenici, Rijeci i Zagrebu. Trenažeri simuliraju virtualnu utrku, pretvarajući svakog natjecatelja u animiranu figuricu, a budući da su svi trenažeri umreženi, svi će natjecatelji imati jednake uvjete. Dječja utrka prikazivat će se na TV ekranu na kojem je može pratiti i publika te na taj način bodriti najmlađe natjecatelje u svakom od gradova, a ukupni pobjednik će se, poput pobjednika prave utrke, proglasiti na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Organizator je utrke CRO Race tvrtka Top Sport Events koja se već dokazala kao uspješan organizator proteklih četiriju izdanja utrke kroz Hrvatsku, a na čelu koje je proslavljeni bivši hrvatski biciklist Vladimir Miholjević. “U ime cijelog organizacijskog tima želim zahvaliti svim državnim institucijama, županijama i gradovima te partnerima i sponzorima što su ostali uz nas i podržali ovaj projekt, a drago mi je i što smo okruženi suradnicima koji su od prve godine s nama. Svi smo još više motivirani za to da Hrvatskoj i svijetu pokažemo kako smo spremni ugostiti manifestaciju na ovako visokoj natjecateljskoj razini te da smo zemlja koja stremi sportskim uspjesima i može zadiviti cijeli svijet svojim prirodnim ljepotama i baštinom. Organizacijski se uvijek trudimo biti još bolji pa smo tako posebno sretni što će između etapa transferi biti minimalni te će biciklističke ekipe imati dovoljno vremena za kvalitetnu regeneraciju i pripremu sljedećih etapa. Utrka rutom prolazi kroz brojne parkove prirode i nacionalne parkove te smo ponosni što će i ove godine najljepša razglednica Hrvatske obići cijeli svijet“, izjavio je direktor utrke CRO Race.

Utrka četvrtu godinu zaredom starta u Osijeku, prolazi kroz Našice, Kutjevo, Pleternicu, Veliku, Požegu, Pakrac i druga mjesta u Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji, s ciljem u Lipiku. Ta uvodna i ujedno najduža etapa od 227 kilometara jedna je od zahtjevnijih, jer se radi o prvoj etapi kad su moguća i neka iznenađenja. Uspon na Papuk dovoljno je rano na ruti da timovi uspiju pokriti eventualne bjegove, stoga se očekuje da će ta etapa završiti grupnim sprintom u Lipiku. Za gledatelje će uz sportski segment sigurno biti uzbudljivo vidjeti bogatstvo boja Slavonije te kadrove iz čak triju parkova prirode koji se nalaze uz rutu, Kopačkog rita, Papuka i Lonjskog polja.

Druga najduža etapa s 183 kilometra kreće iz Slunja preko Nacionalnog parka Plitvička jezera prema usponu na Park prirode Velebit, koji je ujedno i glavna prepreka za sprintere s kojeg se spuštaju u Zadarsku županiju, odnosno prema Zadru. U gradu se ponovno očekuje nekoliko uzbudljivih krugova po poluotoku te atraktivan sprint uz gradske zidine i predivnu scenografiju koju pružaju Morske orgulje i Sv. Donat što će gledateljima širom svijeta biti zanimljivo jednako kao i sama utrka.

Treći je dan kao stvoren za brdaše koji će nakon starta u Okrugu krenuti put Biokova i vratiti se natrag gdje ih čeka cilj u Makarskoj. Tijekom etape duge 155 kilometara vidjet će sve ljepote Splitsko-dalmatinske županije, osobito srednje Dalmacije i Makarske rivijere – Brela, Bašku Vodu, Tučepe i Podgoru.

Četvrta etapa je, kako su se usuglasili svi koji su je obišli, jedna od ljepših cesta za vožnju motorom ili biciklom u Europi pa su organizatori sretni što će je vidjeti cijeli svijet, no prolazeći preko nje i najmanja nepažnja može koštati vodeće bicikliste ukupnog poretka na dinamičnoj stazi. Start je u Starigradu, a gledatelji će imati priliku uživati u ljepotama Nacionalnog parka Paklenica. Cilj je etape na glavnom gradskom trgu u Crikvenici, a spretnost i brzina odlike su koje moraju krasiti njezinog pobjednika.

Prošle su godine Rabac i Labin bili izvrsni domaćini pete etape, a tu će praksu nastaviti i ove godine na etapi koja će krenuti iz Rapca s usponom u Labin pa preko Učke u Ičiće, Opatiju, Rijeku i Čavle. Za tu je etapu cilj postavljen na Platku što je ujedno i prvi put da je Platak uključen u utrku.

Posljednja etapa ona je između Svete Nedelje i Zagreba. Nakon što je Vicenzo Nibali prije dvije godine upravo osvojenim bonifikacijama na prolaznom cilju u Svetoj Nedelji na zadnjoj etapi uspio izboriti pobjedu u ukupnom poretku, zasigurno nitko neće podcijeniti posljednju etapu koja je samo naizgled jednostavna. Ove je godine upravo Sveta Nedelja izabrana za start, nakon čega će biciklisti krenuti prema Zagrebu, Velikoj Gorici, Dugom Selu, Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini te se kroz istočni dio Zagrebačke županije vratiti u Zagreb na cilj. Dinamičnost i zahtjevnost krugova po središtu grada Zagreba ne dozvoljavaju predahnuti nikome, a pobjeđuje redovito najspremniji eksplozivni biciklist na utrci. Završna dva kruga u Zagrebu posebno su atraktivna, a pobjeda na Trgu svetog Marka ima svoju težinu i značaj, jer su svjetski biciklistički komentatori već nekoliko puta pohvalili tehnički i estetski završetak ove etape.

 CRO Race KL Photo

Destinacijski partneri prve etape ove su godine Grad Osijek i TZ Grada Osijeka, Osječko-baranjska županija i TZ Osječko-baranjske županije, Požeško-slavonska županija i TZ Požeško-slavonske županije s gradovima Kutjevom, Pleternicom, Požegom, Pakracom i Lipikom.

Na drugoj su etapi destinacijski partneri Grad Senj i TZ Grada Senja, Zadarska županija i TZ Zadarske županije te Grad Zadar i TZ Grada Zadra.

Na trećoj su etapi destinacijski partneri CRO Racea Općina Okrug i TZ Općine Okrug, Splitsko-dalmatinska županija i TZ Splitsko-dalmatinske županije, Općina Brela i TZ Općine Brela, Općina Baška Voda i TZ Općine Baška Voda, Općina Tučepi i TZ Općine Tučepi, Općina Podgora i TZ Općine Podgora te Grad Makarska i TZ Grada Makarske.

Destinacijski partneri četvrte etape su Općina Starigrad i TZ Općine Starigrad, Zadarska županija i TZ Zadarske županije, Grad Senj i TZ Grada Senja, Grad Crikvenica i TZ Grada Crikvenice, Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera.

Na petoj su etapi destinacijski partneri Grad Labin i TZ Grada Labina, Istarska županija i TZ Istarske županije, Grad Opatija i TZ Grada Opatije, Grad Rijeka i TZ Grada Rijeke, Općina Čavle i TZ Općine Čavle te Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera.

Destinacijski partneri završne šeste etape su Grad Sveta Nedelja i TZ Grada Svete Nedelje, Zagrebačka županija i TZ Zagrebačke županije, Grad Velika Gorica i TZ Grada Velike Gorice, Grad Dugo Selo i TZ Grada Dugog Sela, Grad Vrbovec i TZ Grada Vrbovca, Grad Sveti Ivan Zelina i TZ Grada Svetog Ivana Zeline te Grad Zagreb.

(Foto: KL-Photo)

Etapa 1 utorak, 1.10.2019. 200,0 km
Osijek Lipik
Osijek – PP Kopački rit – Kutjevo – PP Papuk – Pleternica – Požega – Pakrac – Lipik

Etapa 2 srijeda, 2.10.2019. 183,0 km
Slunj – Zadar
Slunj – NP Plitvička jezera – PP Velebit – Zadar

Etapa 3 četvrtak, 3.10.2019. 155,0 km
Okrug – Makarska
Okrug – Baška Voda – Brela – Tučepi – Podgora – PP Biokovo – Makarska

Etapa 4 petak, 4.10.2019. 155,0 km
Starigrad/NP Paklenica – Crikvenica
Starigrad – NP Paklenica – PP Velebit – NP Sjeverni Velebit – Sveti Juraj – Senj – Crikvenica

Etapa 5 subota, 5.10.2019. 136,0 km
Rabac – Platak
Rabac – Labin – PP Učka – Opatija – Rijeka – Čavle – Platak

Etapa 6 nedjelja, 6.10.2019. 154,0 km
Sveta Nedelja – Zagreb
Sveta Nedelja – PP Žumberak Samoborsko Gorje – Velika Gorica – Dugo Selo – Vrbovec –
Sveti Ivan Zelina – PP Medvednica – Zagreb

LISTA TIMOVA
CRO Race
1. – 6. listopad 2019.
MITCHELTON SCOTT, WorldTeams, Australia
BAHRAIN MERIDA, WorldTeams, Bahrain
CCC TEAM, WorldTeams, United States
ASTANA PRO TEAM, WorldTeams, Kazakhstan
ISRAEL CYCLING ACADEMY, Professional Teams, Israel
DELKO MARSEILLE PROVENCE, Professional Teams, France
BARDIANI CSF, Professional Teams, Italy
ANDRONI GIOCATTOLI – SIDERMEC, Professional Teams, Italy
VITAL CONCEPT B&B, Hotel Professional Teams, France
TIROL KTM CYCLING TEAM, Continental Teams, Austria
METEC – TKH CONTINENTAL CYCLINGTEAM P / B MANTEL, Continental Teams, Netherlands
P & S METALLTECHNIK, Continental Teams, Germany
WIBATECH MERX, Continental Teams, Poland
TEAM ILLUMINATE, Continental Teams, United States
HRINKOW ADVARICS CYCLEANG, Continental Teams, Austria
ADRIA MOBIL, Continental Teams, Slovenia
TEAM FELBERMAYR SIMPLON WELS, Continental Teams, Austria
LJUBLJANA GUSTO SANTIC, Continental Teams, Slovenia

OSTALI SPORTOVI