Đerek, Korent, Zwicker i Šulekić spremne za Europsko prvenstvo u Baselu: Svi smo malo ‘na iglama’

Ana Đerek

Samo četiri mjeseca od za hrvatsku gimnastiku povijesnog Europskog prvenstva u Mersinu gdje smo osvojili čak 4 medalje i imali 8 seniorskih i 7 juniorskih finala, pred nama je novo prvenstvo Staroga kontinenta. Ovoga puta samo seniorsko.

Čak 268 sportaša (109 gimnastičarki i 159 gimnastičara) iz 38 europskih zemalja okupio je švicarski Basel, a natjecanje će u srijedu otvoriti kvalifikacije gimnastičarki u kojima će nastupiti i četiri Hrvatice – dvostruka finalistica iz Mersina Christina Zwicker, aktualna juniorska viceprvakinja Europe na dvovisinskim ručama Sara Šulekić, olimpijka Ana Đerek te još jedna finalistica s prošlog EP-a, Tijana Korent. Svoje dojmove prije nastupa, otkrile su sve hrvatske reprezentativke.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ana Đerek (@anaderek5)

“Iskreno, ovo je malo čudna situacija – manje od 5 mjeseci ponovno imamo Europsko prvenstvo. Ali, općenito je sve s natjecanjima, odnosno “nenatjecanjima” u zadnjih godinu i pol dana čudno, a to smo već prihvatili, pa smo prihvatili i ovu trenutnu situaciju. Za sada u Baselu ide sve bez problema, organizacija je odlična, ali tek se danas većina delegacija testirala na COVID, tako da je tek pred nama taj dan “D” da vidimo funkcionira li sve ovo doista. Mi u hrvatskoj reprezentaciji se svi osjećamo dobro i zdravo i mislim da ne bi trebalo biti problema. Svi se držimo mjera, iako su dosta stroge, ali stvarno ih se poštuje. Očekivanja? Vremena su takva da nema puno prostora za velika očekivanja. Samim time jer nas je ovdje 38 zemalja, nešto manje od 300 natjecatelja, što je stvarno velika brojka za trenutnu situaciju i trenutne mjere. Prvenstveno se nadam da će taj epidemiološki dio proći u redu i da ćemo mi kao reprezentacija proći testiranja bez problema i moći pristupiti natjecanju. Druga otežavajuća okolnost je što nismo imali niti jedno međunarodno natjecanje prije ovoga, tako da će sigurno ta natjecateljska trema biti nešto veća,” najavila je Ana Đerek.

“Nekako nam je svima ovo EP brzo došlo s obzirom da smo u 12. mjesecu bili u Mersinu i već 4 mjeseca nakon stigao je Basel. Obično je praksa da se EP održava u razmaku od godinu dana, ali obzirom na cjelokupnu situaciju zadnjih godinu i nešto s COVID mjerama, sve se mijenja pa tako i naš sport. Ali moramo se svi prilagoditi. Nakon Mersina za mene je uslijedio kratak odmor, a onda odmah pripreme za svjetske kupove i EP. Na žalost, svjetski kupovi su otkazani svi redom i nismo nastupali nigdje, sve do sada. Meni je to izuzetno žao, jer spremila sam novi skok na preskoku koji bih željela izvesti na ovom EP i bilo bi mi puno lakše da sam ga barem nekoliko puta mogla izvesti na drugim natjecanjima. Da osjetim kako je to nastupati s novim skokom. Ali, na žalost, zbog toliko otkazivanja, EP će biti prvo gdje ću izvesti novi skok. Iskreno, zbog svih tih strogih epidemioloških mjera, ovdje smo po malo svi na iglama. Ne možemo ostati u dvorani ni 5 minuta nakon što se najavi kraj treninga kako bi se barem istegnuli ili napravili neke druge vježbe koje su nam potrebne. Maske moramo nositi čak ponekad i kad se zagrijavamo, ako nismo baš na spravi na kojoj bi trebali biti. Izlazi iz hotela su nam ograničeni, ali mogu reći da se zaista svi pridržavaju mjera, svi se trude najbolje što mogu kako bi natjecanje prošlo u najboljem mogućem redu, jer mislim da je svima u interesu pokazati disciplinu i dokazati da se natjecanja mogu održavati i u ovakvim vremenima i da nema potreba otkazivati natjecanja. Ako se svi pridržavaju mjera, ako svi rade ono što im je rečeno, mislim da se svako natjecanje može održati i biti uspješno,” dodala je Tijana Korent.

Christina Zwicker veseli se nastupu: “Uvjeti ovdje su super, sprave vrhunske, vrijeme slično kao u Zagrebu, tako da za mene i nema nikakve prevelike promjene. Jedino su jako strogi što se tiče epidemioloških mjera. Maske su obavezne cijelo vrijeme u dvorani, osim kada si na spravi. Iz hotela uglavnom ni ne smijemo van, samo hotel-bus-dvorana i natrag. Nekako nam je čudno što smo opet na EP-u. Nikada nismo imali dva EP-a u tako kratkom vremenu. Inače imamo godinu dana da se kroz razna natjecanja pripremimo za EP, a ove godine nam je zbog COVID-a otkazano sve. Ja sam trebala ići na Svjetski kup u Baku, da malo osjetim natjecanja, ali kako ga nije bilo ovo mi je prvo natjecanje ove godine. Upravo zbog toga ja ovo EP doživljavam kao jako dobru pripremu i novo iskustvo. Ovdje neću raditi kompletan višeboj nego dvovisinske ruče i gredu. Na obje sprave sam ubacila neke nove elemente i veselim se što ću ih napokon pokazati. Nadam se da će proći što bolje, onako kako je planirano – lijepa izvedba i što manji odbitak”.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Christina (@kika1709)

Sara Šulekić po prvi puta u seniorskoj konkurenciji: “Nije prošlo puno vremena od Mersina gdje sam osvojila juniorsko srebro, ali za mene se dosta toga promijenilo. Postala sam seniorka, čeka me puno jača konkurencija, zato sam malo pojačala svoje vježbe, no zbog malo vremena nisam uspjela uvježbati ih najbolje. Ali, nadam se da ću sve što točnije i što čišće napraviti, a radit ću cijeli višeboj”.

OSTALI SPORTOVI