Direktor Cedevite Užbinec: Dosta nam je samovolje Ace Petrovića i čelnika Košarkaškog saveza Zagreba

Mršić, Užbinec, Mamić, Cedevita

U subotu 19. studenog održava se Sabor Hrvatskog košarkaškog saveza gdje bi se trebao birati novi predsjednik.

KK Cedevita je nezadovoljna tretmanom u hrvatskoj košarci, za službenu klupsku stranicu reagirao je direktor Cedevite Davor Užbinec, koji je za sve probleme optužio čelnika Cibone, ali i trenutnog izbornika, Acu Petrovića.

“Već su počele razne igrice oko toga, skupljaju se poeni, a u ovom trenutku se još uvijek ne zna za koga ili protiv koga. Službeno, naime, još nitko nije podnio kandidaturu za to mjesto nakon povlačenja gospodina Šukera. U javnost je prošla informacija da bi se kandidirati mogao Stojko Vranković ali službeno toga još nema. Ono što je za KK Cedevitu danas bitno je da je prije par dana gospodin Marko Udovičić (tada biran na to mjesto kao član uprave KK Cibona) dao ostavku na svoje mjesto predstavnika na Saboru ispred Zagrebačkog košarkaškog saveza. Na upravnom odboru KSZ-a je da se izabere novi predstavnik. Podsjetnik, Sabor hrvatske košarke ima 78 članova, od toga Košarkaški savez Zagreba daje 8 mjesta. Od tih 8 niti jedan nije iz ili vezan uz KK Cedevitu. Većina su iz ili vezani uz KK Cibonu a gospodin Toljan je iz KK Zagreba. Predsjednik je Aco Petrović koji iz KK Cibone ima kontrolu nad svih 8 predstavnika Zagreba na Saboru HKS-a. Smatramo da je pri tome nama učinjena nepravda jer ne zaboravimo da smo trostruki uzastopni prvaci Hrvatske i osvajači Kupa Ćosića, da smo zbog popularizacije i razvoja košarke utakmice zadnjih sezona organizirali diljem Hrvatske, da nam Škole košarke imaju više od 800 polaznika, u krajnjoj liniji investirali smo u Dom košarke gdje trenira mnoštvo klubova iz Zagreba. S te strane smatramo da zaslužujemo imati barem jednog predstavnika na Saboru HKS-a.”

“Istina, Mladen Veber jest na Saboru ali ne kao predstavnik grada Zagreba nego su ga prepoznali iz Koprivničko-križevačke županijske organizacije i zamolili da ih predstavlja na Saboru. Na zadnjem sastanku upravnog odbora KSZ-a sveprisutni gospodin Petrović nas je kao predsjednik izvijestio da gospodin Udovičić odstupa i da ćemo na sljedećoj sjednici izabrati novog predstavnika. Moj prijedlog je bio da na to mjesto dođe Matej Mamić, reprezentativac Hrvatske, dobitnik najvišeg priznanja Franjo Bučar, višegodišnji sportski direktor KK Cedevite i svakako meritorna osoba za obavljanje člana Sabora HKS-a. Stigao je i odgovor predsjednika Petrovića koji omalovažava i ignorira naš prijedlog, to se ne stavlja na dnevni red i glasanje. Toga nam je dosta, takvog tretmana i samovolje nam je dosta.”

“Mi smo do sada poštivali sve, poštivali smo izbore, nismo dobivali ljude u strukturama ali smatramo da moramo sudjelovati u donošenju nekih odluka važnih za budućnost hrvatske košarke. Svi nas ovih dana zovu s pitanjem koga ćemo podržati ili predložiti za predsjednika HKS-a a mi to ne možemo jer nas nema nigdje. Nama se ne da niti šansa za prijedlog člana Sabora. Da Matej Mamić bude biran ili ne kao član izaslanstva Zagreba na Saboru. Čak štoviše, sljedeći e-mail od Aleksandra Petrovića govori da on na upražnjeno mjesto kandidira Ivicu Lovrića, inače pročelnika u zagrebačkom Poglavarstvu i donedavnog čelnika KK Cibona. U drugom dopisu daje opoziv drugog člana izaslanstva na Saboru, Nikši Prkačinu s kojim očito više nije na istoj liniji kao nedavno kada se smjenjivao Danko Radić, tada vezan uz KK Cibonu. Objašnjenje je da je on sada manager pa ne može biti član Sabora. Samovolja je to predsjednika Petrovića koji može predlagati ali samo upravni odbor KSZ-a može nekog smijeniti ili postaviti a ne on sam po sebi. On je predložio gospodina Bilafera da odmijeni Nikšu Prkačina. Mora se poštivati procedura i Statut, on to samovoljno ne može učiniti osim prijedloga. Ignoriranje KK Cedevite kao kluba prešlo je sve granice.   Stalno nas se traži da sudjelujemo i pridonosimo razvoju što i radimo ali ovo više nije u redu. Aleksandar Petrović i KK Cibona na ovaj način ne samo da kontroliraju Zagreb već rade sve da kontroliraju i Hrvatsku. Je li normalno da KK Cedevite nema u HKS-u ni kod prijašnjeg predsjednika Radića, niti kod predsjednika Šukera a sada vidimo da nas se kompletno isključuje i za nove izbore u HKS-u. Stavlja se gospodin Lovrić a isključuju košarkaški kapetani i reprezentativci koji godinama rade u sportu i za sport kao Matej Mamić ili Nikša Prkačin. Šteta, jer nominiranjem Mamića KK Cedevita je htjela vratiti košarku košarkašima, skupa sa Cibonom i ostalim klubovima dignuti kvalitetu rada s košarkašima na višu razinu i zajedničkim djelovanjem olakšati pozicije svima u hrvatskoj košarci. Vidimo da to nije tako već se sve radi i kalkulira samo za uske subjektivne interese.”   

KOŠARKA