Dobre vibracije i na ovogodišnjem DOBRO World Cupu u Osijeku: Dvije ‘jedinice’ kao simbol 11. izdanja

dwc2019 (2)

Završio je još jedan DOBRO World Cup Svjetski kup. U osječkoj dvorani Gradski vrt po 11. put su se okupili gimnastičarke i gimnastičari s gotovo svih kontinenata, iz 30 zemalja svijeta, a svi su redom iz Slavonije otišli prepuni pozitivnih dojmova, pohvala za odličnu organizaciju i bez ijedne zamjerke.

Zasluge za to ima kompletan organizacijski odbor. Hrvatski gimnastički savez s izvršnim organizatorom Gimnastičkim društvom Osijek – Žito, glavni sponzor Žito grupa, a organizacija ne samo gimnastičkog natjecanja nego svih događanja na ovako visokoj razini ne bi bila moguća bez Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Središnjeg državnog ureda za šport i Hrvatske turističke zajednice.

U Osijeku je proteklog tjedna boravilo 250 natjecateljica i natjecatelja i njihovog pratećeg osoblja, trenera te sudaca.

Hrvatska gimnastika niti ove godine nije ostala bez sjajnih rezultata i osvojenih medalja. I to najsjajnijih!

Simbolično, na 11. izdanju gimnastičkog Kupa osvojena su dva prva mjesta. U svom 11. nastupu u rodnom gradu prvu pobjedu dočekao je Robert Seligman. Imao je najbolju ocjenu na konju s hvataljkama. Na oduševljenje Osječanki i Osječana koji su konačno dočekali pobjedu svoga Robija. Prvu medalju u Osijeku pa odmah zlatnu osvojila je i Ana Đerek. Splićanka je slavila na parteru.

Odličnom nastupu hrvatskih gimnastičara upotpunjena su s još četiri finala. Prvo finale na Svjetskom kupu i to odmah pred domaćom publikom imao je Aurel Benović. Mladi 19-godišnji član GD Osijek – Žita zauzeo je sedmo mjesto na parteru. Iskusna Čakovčanka Tijana Tkalčec na preskoku je zauzela peto mjesto, a Ani Đerek malo je nedostajalo do osvajanja dvije medalje na ovogodišnjem DOBRO World Cupu. U finalu vježbi na gredi zauzela je četvrto mjesto.

U nedjelju je domaća publika velika očekivanja imala od Tina Srbića. Svjetski prvak na preči iz Montreala 2017. i ovogodišnji viceprvak Europe stigao je u Osijek po treće uzastopno zlato. Odlučio se za najtežu moguću vježbu, nije uspio, pao je sa sprave i na kraju zauzeo solidno šesto mjesto.

Najboljeg hrvatskog gimnastičara ove godine očekuje Svjetsko prvenstvo u Stuttgartu, gdje se nada novom velikim rezultatu, a vjerujemo i kako će uspjeti izboriti svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Dva zlata otišla su i u Rusiju. Osvojili su je Aleksej Rostov na preči i Anastasija Agafonova na dvovisinskim ručama. Zlato u Hong Kong odnio je Shek Wai Hung na preskoku, Nikita Simonov u Azerbajdžan nakon svoje vježbe na karikama, Robert Tvorogal, najbolji na ručama, donio je najsjajniju medalju Litvi, a Izraelac Artem Dolgopyat suvereno je odradio svoju vježbu na parteru. U ženskoj konkurenciji još su Ukrajinka Angelina Radivilova slavila je na gredi, a Slovenka Teja Belak na preskoku.

Spektakularni SOKOL CENTAR

Uoči početka natjecanja, prvi put službeni sastanak svih delegacija održan je u novouređenom Sokol Centru. Nakon dvorane Gradski vrt mnogi su gosti ostali sada oduševljeni i uvjetima u kojima posljednjih osam mjeseci rade osječki gimnastičari i gimnastičarke svih uzrasta, ali i brojni rekreativci u različitim programima.

Stoga su mnogi već sada poželjeli dio priprema odraditi u centru Osijeka. Posebno iduće olimpijske godine!

Svi sudionici DOBRO World Cupa i ne samo oni bili su oduševljeni i ambijentom. Dvorana Gradski vrt bila je puna oba finalna dana, a daleko više gledatelja natjecanja iz Osijeka mogli su pratiti putem svih oblika malih ekrana. Primjerice, prošle godine signal je otišao u čak 550 milijuna kućanstava diljem svijeta. Vjerujemo, kako će brojke i za ovu godinu biti barem na toj razini.

Dakako, osim u dvorani Gradski vrt zanimljivih događanja bilo je posvuda u Gradu i prije početka, ali i za vrijeme samog natjecanja. Ove godine u sklopu najave natjecanje prvi put u Parku Petra Krešimira IV održano je tradicionalno zajedničko ‘Vježbanje na otvorenom’ koje je predvodio sjajni Robert Seligman. Na istom mjestu u istom Parku održan je i drugi po redu FEELGOOD WEEKEND Festival na čijem je otvorenju u petak održano je i izvlačenje startnih brojeva svih finalista.

Uz izvrsnu enološku i gastronomsku ponudu sve posjetitelje Parka u petak navečer zabavljali su Neno Belan & Fiumens, a u subotu je na pozornici bio i neponovljivi Massimo Savić. Osijekom su se i ove godine širile pozitivne vibracije, koje sigurno neće izostati niti na idućem izdanju DOBRO World Cup natjecanja gimnastičkog Svjetskog kupa u Gradu na Dravi.

(Foto: Marko Banić)

OSTALI SPORTOVI