Dominiković: Temelj naše igra treba biti obrana i momčadski duh; Šarac: Motivira nas ovaj grb kojeg nosimo

Dominiković

Hrvatska muška juniorska rukometna reprezentacija otputovala je u Španjolsku na Svjetsko prvenstvo, kojemu su domaćini gradovi Vigo i Pontevedra od 16. do 28. srpnja.

Naša se reprezentacija nalazi u skupini C s Kosovom, Brazilom, Mađarskom, Bahreinom i Portugalom.

Hrvatska je do sada sedam puta sudjelovala na svjetskim smotrama u ovoj dobnoj kategoriji i nikad nije osvojila medalju.

Prije dvije godine osvojeno je razočaravajuće deseto mjesto.

“Mislim da smo odradili dosta dobro ovih 20 radnih dana. Dečki su doista došli u dobrom stanju prije Delnica i s te strane smo zadovoljni. Kako smo odradili, to ćemo znati nakon Svjetskog prvenstva. Temelj treba biti obrana, jedan momčadski duh kroz igranje obrane i da kroz jednu nesebičnost kolektiv izbaci pojedinca na kraju. Nema podcjenjivanja, apsolutno niti imamo pravo, niti je to naše obilježje,” najavio je izbornik Davor Dominiković, koji je juniorsku selekciju preuzeo početkom ove godine.

“Zadovoljan sam, dobro smo se spremili i jedva čekamo da prvenstvo počne. Kao obitelj smo, vidi se da svatko u ekipi ima srce i dat ćemo sve od sebe. Želimo pokazati našu kvalitetu, u svakoj sekundi da pokažemo da smo rukometna nacija i da utakmicu po utakmicu igramo što bolje. Borit ćemo se od početka i fokusirati se na nas,” dodao je Ivan Martinović.

Josip Šarac ima velika očekivanja: “Motivira nas ovaj grb kojeg nosimo, čast je igrati za reprezentaciju. Mislim da će biti ključ naše zajedništvo i naša obrana jer iz obrane sve kreće. Očekivanja su uvijek najveća, moramo ići utakmicu po utakmicu i polako se dizati. Prva utakmica s Kosovom, i Portugalci su u skupini koji su jedni od glavnih favorita.”

Popis igrača za Svjetsko prvenstvo:
1. IVAN PANJAN – MRK SESVETE
2. IVAN EREŠ – RK SPAČVA VINKOVCI
3. FILIP PERIĆ – RK MAKSIMIR PASTELA
4. KARLO GODEC – RK DUBRAVA
5. TOMISLAV ŠPRUK – GRK VARAŽDIN 1930
6. LOVRO MALEC – RK IVANIĆ
7. FRAN MILETA – RK RUDAN LABIN
8. ADRIAN MILIČEVIĆ – RK METALURG
9. DANIJEL PAPIĆ – RK RIBOLA KAŠTELA
10. MARKO RAČIĆ – RK DUBRAVA
11. HALIL JAGANJAC – RK NEXE
12. JOSIP ŠARAC – RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO
13. DOMINIK NOVAK – GRK VARAŽDIN 1930
14. ZVONIMIR SRNA – RKHM DUBROVNIK
15. FILIP VISTOROP – RK PPD ZAGREB
16. JOSIP VEKIĆ – RK PPD ZAGREB
17. IVAN MARTINOVIĆ – TSV HANNOVER-BURGDORF

Stručno vodstvo:
1. Davor Dominiković, izbornik
2. Dinko Đanković, trener
3. Marko Markiš, trener vratara
4. Danijel Brajković, kondicijski trener
5. Željko Kercel, fizioterapeut
6. Zdravko Mirilović, tehniko

Raspored utakmica Hrvatske u skupini C:
Utorak, 16. srpnja
17:00 Hrvatska – Kosovo
Četvrtak, 18. srpnja
19:00 Hrvatska – Brazil
Petak, 19. srpnja
18:30 Hrvatska – Mađarska
Nedjelja, 21. srpnja
16:00 Hrvatska – Bahrein
Ponedjeljak, 22. srpnja
18:30 Hrvatska – Portugal

Na Europskom prvenstvu za juniorke koje se trenutačno odigrava u Mađarskoj, Hrvatska je upisala treći poraz. U posljednjoj utakmici u skupini B, bolja od naše reprezentacije bila je Nizozemska s 30:23 (19:11). U nastavku natjecanja, naše će predstavnice pokušati izboriti što bolji plasman od devetog do šesnaestog mjesta.

“Realno, ova je skupina bila prejaka za nas. To su sve odlične reprezentacije i ne bih se iznenadio da neka od njih i ode do samog kraja. S druge strane, mi smo pokazali da se u nekim dijelovima možemo nositi s takvim ekipama, kao što je bilo prvo poluvrijeme s Njemačkom. Još mi nije jasno što se dogodilo u drugom poluvremenu. Baš kao ni protiv Danske kada smo u 12 minuta, suparnicama poklonili sedam lopti. U nastavku natjecanja, čekaju nas Slovenija i Slovačka koje su po mojem mišljenju, reprezentacije po našoj mjeri. Pobjeđivali smo ih u prijateljskim utakmicama, ali to ne mora ništa značiti, ovo je ipak Euro. Ukoliko ih uspijemo pobijediti, ulazimo u borbu za 9. mjesto što bi bio jedan pristojan rezultat,” analizirao je izbornik Ivan Jerković.

RUKOMET