Dva zlata, pet srebra i bronca za hrvatske atletičare s invaliditetom na juniorskom Svjetskom prvenstvu

HASOSI

U švicarskom Nottwilu završilo je drugo Svjetsko paraatletsko juniorsko prvenstvo na kojemu su hrvatski predstavnici osvojili dva zlata, pet srebra i jednu broncu.

Petra Štruklec, članica AKOSI Agram iz Zagreba, osvojila je srebrnu medalju u kategoriji F40/41 u bacanju diska s rezultatom 12.02m, a svoje drugo srebro Petra je osvojila u kugli s daljinom od 4.96m.

U disku Dominik Počekal, član AKOSI Uspon iz Velike Gorice, osvojio je zlato u kategoriji F52-57 s rezultatom 25,24m dok je Luka Bukša, član AKOSI Spektar iz Pule, osvojio srebro s 22,80 m.

U bacanju kugle je Luka Bukša sa 7,03 m (456 bodova) osvojio zlato, a srebro je pripalo Dominiku Počekalu sa 7,87 m (401 bod). U kategoriji F42-46/61-64 Erik Fabian Kaurin član AKOSI Odisej iz Kutine je s 10,50 m osvojio srebrnu medalju.

U svom zadnjem nastupu Luka Bukša u koplju s daljinom od 16,18m osvojio je svoje treće odličje brončanog sjaja.

Hrvatski najuspješniji paraatletičar na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu 18-to godišnji Luka Bukša nije krio svoje zadovoljstvo: “U parasportu sam aktivan već šest godina. Prvo sam se bavio plivanjem, a sada sam puni sportski uspjeh ostvario ovih dana u atletici osvajanjem kompleta medalja. Izuzetno sam zadovoljan da sam u sva tri nastupa osvajao medalje, samo mi je ostao mali žal što nisam u disku bolje bacio, a za to je možda bilo krivo lošiji vremenski uvjeti. Ono što me raduje da ću za dvije godine zasigurno, uz pomoć svoje trenerice Katje Kukec, podignuti svoje rezultate i tako možda pokucati i na vrata seniorske reprezentacije“, zaključio je Bukša.

Dominik Počekal, kojemu je ovo posljednje natjecanje u juniorskoj kategoriji, izjavio je: “Za Nottwil me doista vežu lijepe uspomene. Svoje prve svjetske medalje osvojio sam ovdje i prije dvije godine također u disku i kugli. Svakako sam zadovoljan svojim nastupom. Nije lako biti zlatni ili srebreni u takvoj konkurenciji. Zadovoljan sam što sam u svojoj lošijoj disciplini, a to je koplje, popravio svoj osobni rekord za puna dva metra. Sada me očekuje još više napornog treniranja ne bi li se uspio dokazati i u seniorskoj kategoriji te jednog dana uspio postati hrvatskim paraolimpijcem“, zaključio je Počekal.

U Nottwilu, poznatom švicarskom Centru za paraplegiju, nadmetalo se 350 sportaša iz 40 zemalja, a hrvatski mladi paraatletičari s osvojenih osam medalja ukupno su zauzeli 13. mjesto.

Hrvatsku paraatletsku reprezentaciju do kraja godine očekuju nastupi od 16. do 17. kolovoza na Otvorenom paraatletskom prvenstvu Češke u Olomoucu, od 29. do 30. kolovoza WPA GP MITING PARIZ, 15. rujna Otvoreno prvenstvo Srbije, od 22. rujna nastup na Međunarodnom paraatletskom mitingu ZAGREB OPEN, 29. rujna Ekipno prvenstvo Hrvatske u Vinkovcima i vrhunac sezone bi trebao biti na WPA Svjetskom prvenstvu u Dubaiju od 6 do 15. studenog. Sva nadolazeća natjecanja kvalifikacijskog su karaktera za Paraolimpijske igre u Tokiju.

PARAOLIMPIJCI