Euroleague Basketball Adidas Next Generation igrat će se u Zadru: Ponosni smo na ovu novu suradnju, put nije bio lagan

Zrilić

Hrvatski grad košarke Zadar domaćin je prestižnom i velikom turniru Euroleague Basketball Adidas Next Generation koji će se u dvorani Krešimir Ćosić igrati od 3. do 5. ožujka. Tvrtka Sport Event uspjela je po prvi puta u povijesti izboriti domaćinstvo ovog natjecanja koje grad Zadar i Hrvatsku ponovno stavlja u središte košarkaških zbivanja u Europi. Ove sezone je 20. izdanje natjecanja u kojem sudjeluju klubovi i akademije iz 12 različitih zemalja. Momčadi do 18 godina dolaze iz 14 klubova Turkish Airlines Euroleague i pet 7DAYS EuroCup klubova. Oni će se boriti za naslov kontinentalnog juniorskog klupskog prvaka, a čiji će se finalni turnir igrati paralelno s Final Fourom Eurolige Turkish Airlines.

“Kao što smo i obećali, naša košarkaška priča se nastavlja. Nakon više nego uspješnih 6 izdanja Zadar Basketball Tournamenta čiji je doseg bio više od 400 milijuna ljudi diljem svijeta ponosni smo na novu suradnju s Euroligom. Put do ovog nije bio lagan, no uspjeli smo u Zadar dovesti ovo veliko službeno natjecanje Euroleague Basketball Adidas Next Generation!” – izjavila je Zdenka Zrilić iz Sport Eventa i dodala: “Ovo je do sada jedno od najvećih košarkaških događaja u Hrvatskoj. Uz same timove u Zadru će u danima turnira boraviti brojni agenti, skauti, novinari, ali i obitelji. Turnir je vrhunska platforma za promidžbu sporta i turizma Republike Hrvatske u inozemstvu. Naravno, neupitna je i velika reklama koju će kako grad Zadar tako i Hrvatska dobiti zahvaljujući izvještajima s turnira te prijenosima koji odlaze diljem Europe!”

U Zadru će na ANGT kvalifikacijama sudjelovati KK Zadar, Casademont Zaragoza, FC Barcelona, Maccabi Tel Aviv, Cedevita Olimpija Ljubljana, Stellazzurra Rim, Helsinki Basketball Academy te ekipa NGT Zadar.

Kako bi došli do ANGT finala, timovi će se prvo natjecati u trodnevnim kvalifikacijama koje se uz Zadar još održavaju u Münchenu, grčkom Patrasu te Beogradu. U svakom kvalifikacijskom turniru sudjelovat će osam timova, a pobjednik automatski ide u final8 ANGT. Na svakom od kvalifikacijskih turnira sudjelovat će i Next Generation tim koje koordirnira Adidas kao glavni pokrovitelj događanja. Na taj će način okupiti najveće klupske talente Europe do 18 godina. Ovogodišnji trener NGT ekipe je bivša euroligaška zvijezda Petteri Koponen.

Ovo natjecanje iznimno je i po tome što upravo na njemu brojni agenti prepoznaju buduće velike zvijezde europske i svjetske košarke. Upravo iz njih potekle su brojne današnje zvijezde kao što su Luka Dončić, Marcus Eriksson, Vasilije Mičić, Davide Alviti, Vanja Marinković, Rokas Jokubaitis, Niels Giffey te brojni drugi.

KOŠARKA