Natko ponosno ponio hrvatsku zastavu, olimpijski plamen upalila pobjednica Zlatne piruete!

HOO, Petra Nosso

Na Olimpijskom stadionu u PyeongChangu pred 30 tisuća gledatelja u petak su otvorene XXIII. Zimske olimpijske igre, na kojima će nastupiti gotovo tri tisuće sportaša iz 92 zemlje.

Domaćin je učinio sve da ove Igre već na startu ostanu za pamćenje. Unatoč desetak stupnjeva minusa priređen je raskošan zabavni program, a odavno rasprodani stadion zdušno je pozdravljao predstavnike 91 nacionalnog olimpijskog odbora te ruske olimpijce koji su stupali pod olimpijskom zastavom. Razumljivo, najviše pljeska dobila je reprezentacija ujedinjene Koreje.

Od trenutka, kada je grčka alpska skijašica Sophie Ralli sa zastavom domovine olimpizma kročila na olimpijski stadion, nastala je euforija koja se nije stišavala ni unatoč temperaturnom minusu.

Hrvatsku će predstavljati 19 olimpijki i olimpijaca.

Nažalost, Lana Zbašnik ozlijedila je koljeno i neće imati priliku debitirati na ZOI.

Hrvatski stijeg je u mimohodu nosio 31-godišnji skijaš Natko Zrnčić-Dim postavši naš šesti barjaktar, nakon Tomislava Čižmešije, Vedrana Pavleka, Jakova Faka te Janice i Ivice Kostelića.

Natku su ovo četvrte Igre: “Izvanredan osjećaj, bilo je puno prisutnih emocija kad se ulazilo na stadion, čak i više nego što sam mislio. Poseban doživljaj, srce i uzbuđenje. Unatoč velikoj hladnoći, čak mi je bilo i malo vruće, trudio sam se mahati zastavom, malo je vjetar puhao, ali mislim da me nije omeo i da je sve prošlo kako je trebalo biti…

Slijede nastupi, ali i najave pogoršanja vremena, samo se nadam da će sve biti prema planu, odnosno za sve skijaše pod istim uvjetima…

Olimpijski plamen na otvaranju ZOI u Pjongčangu upalila je slavna korejska klizačica Yuna Kim koja je 2013. pobijedila na Zlatnoj pirueti u Zagrebu.

Now it’s official!

Objavu dijeli Drazen Silic (@drsilic)

Kim je u karijeri osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine, a potom i srebro četiri godine kasnije u Sočiju. Olimpijski plamen u Sarajevu 1984. godine upalila je Sanda Dubravčić, također pobjednica Zlatne piruete.   

Hrvatski sportaši će nastupiti u četiri sporta – alpskom skijanju (Leona Popović, Ida Štimac, Andrea Komšić, Natko Zrnčić Dim, Filip Zubčić, Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega, Samuel Kolega), bobu (Dražen Silić, Benedikt Nikpalj, Mate Mezulić, Antonio Zelić, Đulijano Koludra), skijaškom trčanju (Vedrana Malec, Gabrijela Skender, Edi Dadić, Krešimir Crnković) i sanjkanju (Daria Obratov).

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI