Hines: Idol mi je bio Dino Rađa, a danas mi je najdraži košarkaš Dario Šarić iz moje rodne Philadelphije

Neven Spahija, Zdenka Zrilic, Dimitrios Itoudis

U Zadru se do 23. rujna održava najjači pripremni košarkaški turnir, na kojem sudjeluju velikani poput moskovskog CSKA, turskog Fenerbahčea, njemački Bayern München, Olimpia Milano…

“Znali smo da nas očekuje težak i tvrd turnir, svi klubovi ovdje su zasluženo. Važno je da se fokusiramo na nas, na naš napredak. Cilj nam je ispraviti greške od lani i da nakon ovog turnira budemo bolja ekipa. Prošle izdanje turnira je bilo vrlo dobro,” izjavio je Kyle Hines, igrač CSKA Moskva koji je otkrio zanimljivu poveznicu s Hrvatskom: “Moj igrački idol dok sam odrastao bio je Dino Rađa koji je tada igrao za Boston Celticse. Danas mi je najdraži igrač Dario Šarić, koji igra za klub iz mog rodnog grada, Philadelphije!”

Ekipu Fenera predvodi ponajbolji europski trener Željko Obradović, a legendarni srpski strateg za zadarski turnir ima samo riječi hvale: “Ovo je vrhunski organiziran turnir i to tvrdim od prvog dana. Na ovom izdanju će biti pet vrhunskih europskih ekipa i kineski prvak što je dobro, da se jedna takva ekipa pojavi ovdje. Uvjeti su fenomenalni i zato se vraćamo. Nama su se danas priključila šestorica igrača kojima će ovo biti prva utakmica s nama. Igrali su u različitim reprezentacijama svojih zemalja, sada o tome trebamo najviše voditi računa. To znači da nam je prije svega potrebno uigravanje i za to će nam turnir idealno poslužiti!”

“Bojan Bogdanović mi je najdraži hrvatski košarkaš! Igrač s kojim sam radio. Drago mi je da iz godine u godinu pokazuje kvalitetu koju ima i da je imao odličnu sezonu. Vjerujem da će iduća biti još bolja!”

Na turniru nastupaju i Liaoning Flying Leopards, prvaci sve jače kineske lige (CBA). Njima je ovo prvi nastup na tlu Europe, ali zadarski turnir je i njih osvojio.

“Prije nego što sam došao u Hrvatsku nisam puno znao o ovoj zemlji. Ugodno sam iznenađen kako smo primljeni, te kvalitetom dvorane i organizacije. Moram priznati da nisam očekivao ovakvu razinu i za sada sam stvarno impresioniran,” izjavio je igrač Liaoninga Guo Ailun, dok je njegov suigrač Lester Hudson istaknuo: “Dvorana je nevjerojatna. Hrvatska je vrlo lijepa zemlja, svi su ovdje vrlo ljubazni i za sad mi se jako sviđa!”

“Veliko nam je zadovoljstvo što smo ponovno ugostili najbolje što europska košarka trenutno može ponuditi. Uz naše europske goste dolazi nam po prvi puta i kineska momčad, osvajač ovogodišnje CBA lige. Veselimo se košarci u ova četiri dana u Zadru. Stižu nam gosti iz cijeloga svijeta. Očekuje nas jedna lijepa košarkaška fešta ovih dana u Zadru,” izjavila je organizatorica Zdenka Zrilić.

“U razgovorima s trenerima koji su bili tu i iz svega što sam saznao te po imenima ekipa ovo je definitivno najbolji turnir u Europi. Zaista mi je drago da smo ovdje, da se družimo i igramo vrhunsku košarku s puno manje pritiska nego što je to tijekom sezone te da pokušamo pripremiti tim za sve ono što nas dalje očekuje. Moja očekivanja su da tim polako diže formu i da svi poslije turnira budemo zdraviji i da nastavimo pripreme onako kako smo i počeli. Pozivam gledatelje da dođu pratiti vrhunsku košarku, između ostalih imat će priliku vidjeti i iznimno talentiranog 17-godišnjeg Denija Avdiju,” izjavio je Neven Spahija, bivši hrvatski izbornik i trener Maccabija iz Tel Aviva.

(Foto: Iva Perinčić ZBT)

KOŠARKA