Hoće li disk na Mladosti letjeti preko 70 metara?

Sandra

Dvostruka svjetska i olimpijska prvakinja u bacanju diska sva svoja zlata branit će danas na domaćem stadionu, na Mladosti uz Savu.

Kažemo branit će iako je teško vjerovati da se može dogoditi iznenađenje kao prije četiri godine kada je Gia Lewis-Smallwood pobijedila na Hanžeku olimpijsku i svjetsku prvakinju Sandru Perković, bacivši pritom sa 66.29 i novi rekord mitinga. Sandra je tada bila druga sa 65.63.

Amerikanka je i sada na startnoj listi, no daleko od svojih rekordnih dosega (69.17). Naša najbolja sportašica je, pak, u takvoj formi da se više nego o njezinim suparnicama priča o mogućnosti da disk prvi puta na Savi preleti 70 metara.

Naravno da će Sandri u tome pomoći i jaka konkurencija, koju, uz spomenutu Giu Lewis-Smallwood, predvodi bivša svjetska i europska doprvakinja Nadine Müller.

Bacanje diska – startna lista
Marija Tolj HRV
Veronika Domjan SLO
Dragana Tomašević SRB
Julia Harting NJE
Whitney Ashley SAD
Nadine Müller NJE
Gia Lewis-Smallwood SAD
Sandra Perković HRV

Hanžek u podiizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti

Hanžekovićev memorijal posljednjih se godina uključuje u akcije u kojima je cilj zdrav život i propagiranje sporta kao preduvjeta za zdrav život.

Ove godine Hanžek sudjeluje u podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti. Rujan je svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti, a ovogodišnja tema je važnost ranog otkrivanja bolesti.

Na tu je temu održan i okrugli stol u organizaciji 67. Hanžekovićevog memorijala i Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Na okruglom stolu sudjelovale su doc. Nataša Klepac, specijalist neurolog KBC Rebro, dr. Marija Kušan Jukić, specijalist psihijatar, Marija Lacko, voditeljica Grupe za samopomoć, dr. Ivana Portolan Pajić i Jasna Tucak iz Gradskog ureda za zdravstvo te Ivana Brkljačić, direktorica Hanžekovićevog memorijala.

Gotovo 50 milijuna ljudi u svijetu pati od demencije. U Hrvatskoj je Alzheimer dijagnosticiran kod 80 tisuća ljudi, a još 200 tisuća oboljet će od njega, upozoravaju stručnjaci. Podizanju svijesti o borbi protiv demencije kao pošasti 21. stoljeća, šaranjem fotografija nekih svojih uspjeha kao aluzijom na nestajanje sjećanja, na Hanžekovom memorijalu pridružili su se i najbolji svjetski i atletičari.

I tu se vraćamo na priču o odnosu sporta i bolesti koju je u jednoj rečenici sažela dr. Marija Kušan Jukić: „Bavljenje sportom je blagotvorno za tijelo, ali i za mozak jer su mozak i mišići, kao i misao i pokret – nerazdvojni“.

OSTALI SPORTOVI