Hrvatice saznale suparnice na Svjetskom prvenstvu: Pruža nam se lijepa prilika za dobar rezultat

Šoštarić, HRS

U Göteborgu je održan ždrijeb 26. Svjetskog prvenstva rukometašica kojemu će od 29. 11. do 17. 12. domaćini biti Švedska, Norveška i Danska. Hrvatska je imala sreće i dobila je jako dobru skupinu. S njom će biti jedan od domaćina, Švedska, Kina i Senegal. Naša reprezentacija igrat će u Göteborgu odnosno Scandinavium Areni i svi se nadamo da će je brojni Hrvati koji žive u tom gradu i okolici napuniti odnosno doći podržati popularne Kraljice šoka.

Tri reprezentacije iz svake skupine prolaze dalje. Nakon toga spajaju se skupine A i B, C i D, E i F te G i H. Važno je reći da je u skupini B nositelj Crna Gora, a tu su još Mađarska, Kamerun i Paragvaj. Uz dobre igre i malo sreće Hrvatskoj se otvara lijep prostor za jako dobar rezultat.

Tako je Švedska smještena u Skupinu A u Göteborgu, Crna Gora u Skupinu B u Helsingborgu, Norveška je bila nositelj u Skupini C u Stavangeru, gdje joj društvo pravi Francuska. U Herningu su nositelji Danska u Skupini E te Njemačka u Skupini F. I u Frederikshavnu su mjesto broj dva dobile Španjolke u skupini G, a Nizozemska broj 1 u Skupini H. Brazil je nakon toga kao jedan od osam nositelja dobio poziciju broj 1 skupini G sa Španjolskom.

Nakon toga ždrijebani su potovi ili šeširi od kraja prema vrhu 4 i 3 te na kraju pot ili šešir 2 gdje je bila Hrvatska. Naša reprezentacija imala je dosta sreće jer je izvučena kao četvrta iz tog pota i na kraju je dobila Švedsku, Kinu i Senegal. Ono što je posebno važno, Hrvatska će i prvi i drugi krug igrati u Göteborgu.

Izbornik hrvatske ženske reprezentacije Nenad Šoštarić bio je zadovoljan ždrijebom: “Mogu reći da je ždrijeb konačno dobar za nas. Važno je da za početak razmišljamo o skupini. Tu je Švedska koja napreduje iz godine u godinu i kao domaćin naravno da ima jako visoke ambicije. Kinu vodi Nataliya Derpasko i ona pokazuje jako veliki napredak. Osvojila je broncu na Azijskim igrama. Senegal je bio u polufinalu Afričkog prvenstva. Većina njihovih igračica rođena je i igra u Francuskoj. Uostalom, Francuz je i njihov izbornik. S druge strane, u drugom krugu, a vjerujem da ćemo biti tamo, su Crna Gora, Mađarska, Kamerun i Paragvaj. Mislim da sa svima njima možemo igrati i pruža nam se doista lijepa prilika za dobar rezultat. Naravno jako je važno da sve djevojke budu zdrave i da smo kompletni. Šansa je tu, treba je iskoristiti.“
“Mislim da je ždrijeb jako dobar. Posebno stoga što tri reprezentacije idu dalje. Otvaraju nam se lijepe perspektive. Ali jako je važno da dobro poučimo one ekipe koje nisu iz Europe. One nam u posljednje vrijeme stvaraju dosta problema (sjetite se Japana u Španjolskoj 2021. godine). Također, jako je bitno s kim se križamo u drugoj rundi. Vjerujem da s Crnom Gorom i Mađarskom koje su tamo favoriti možemo ravnopravno igrati. Uvjet za sve je naravno da smo kompletne. I ne manje bitno, ostajemo u Göteborgu oba kruga, što je u zimskim uvjetima putovanja koji mogu biti jako teški, bitno,” dodala je kapetanica hrvatske ženske reprezentacije Katarina Ježić.

RUKOMET