Hrvatska protiv Poljske otvara futsalski Euro: Osjeća se pozitivna energija!

Amsterdam

Hrvatska futsalska reprezentacija u petak od 20.30 sati protiv Poljske otvara nastup na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj.

Izbornik Marinko Mavrović zadovoljan je stanjem u momčadi i odnosom igrača prema treninzima.

“Stanje u momčadi je izuzetno dobro, jedva čekamo početak i prvu utakmicu protiv Poljske. Osjetilo se već na prvom treningu da su igrači maksimalno posvećeni, osjeća se među njima ona pozitivna energija i trema”, kaže izbornik futsalske reprezentacije koja je, poslije izvjesna vremena, opet na velikoj sceni.

“Došli smo u Nizozemsku ostvariti što bolji rezultat i naravno da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da u svakoj utakmici damo maksimum. Razmišljat ćemo od utakmice do utakmice, osnovni cilj je proći skupinu, a ako se domognemo četvrtfinala onda je u jednoj utakmici sve moguće”.

Na europskim prvenstvima nema laganih protivnika i utakmica.

“Moramo respektirati sve reprezentacije koje su se plasirale na veliko natjecanje, futsal je izuzetno napredovao posljednjih godina, na taktičkom, a pogotovo na fizičkom planu. Nitko ne može unaprijed računati na tri boda, vidjeli smo, uostalom, koliko je malo nedostajalo Srbiji da iznenade Portugalce. Dakle, na Euru nema izrazitih favorita”.

Hrvatska će igrati u skupini s Rusijom, Slovačkom i Poljskom, protiv koje u petak u Amsterdamu od 20.30 sati igra prvu utakmicu na prvenstvu.

“Rusija jest prvi favorit u našoj skupini, a našu priliku vidimo u utakmicama protiv Poljske i Slovačke. Prva utakmica je jako bitna, jer utječe na daljnji tijek natjecanja, a pogotovo na ozračje u momčadi. Dobro smo proanalizirali protivnike u skupini, svaka momčad protiv koje igramo ima neke specifičnosti u svojoj igri. Dosta smo radili i na prekidima koji su jako biti”.

Osobni cilj?

“Uvijek težim boljem rezultatu, nitko ne bi bio sretniji od mene kad bismo se domogli medalje, ali treba biti realan. Sport se sastoji od pobjeda i poraza, najvažnije je da se na terenu ponašamo kao sportaši, da se kod igrača vidi zajedništvo, pozitivna energija i samopouzdanje. Ako u tome uspijemo, ne moramo sumnjati u dobar rezultat”, zaključio je Mavrović, piše hns-cff.hr.

Kapetan hrvatske futsalske reprezentacije, Franco Jelovčić, raduje se nastupu s Hrvatskom na velikom natjecanju.

“Moramo biti sretni da smo, poslije nekoliko neuspjeha, napokon na velikom natjecanju. Ozračje u momčadi je izuzetno pozitivno i jedva čekamo prvi nastup. Igramo protiv Poljske koja je izuzetno ozbiljna momčad i zasluženo na Europskom prvenstvu. Idemo po tri boda koja bi nam puno pomogla u daljnjem tijeku natjecanja”, ističe Jelovčić, koji žali da je Hrvatska Euro dočekala u neizvjesnim pandemijskim okolnostima.

“Na žalost, to je naša svakodnevica već više od dvije godine, ali to nam ne treba stvarati dodatni pritisak. Tako, uostalom, funkcionira cijeli svijet”.

Prva utakmica protiv Poljske ima veliku važnost.

“Poljaci su fizički i trkački jako moćni, dosta su agresivni i bit će ključno dobivati duele i osvajati takozvane druge lopte. Ciljevi na prvenstvu? Vidim da su u posljednje vrijeme ljudi počeli pričati o medalji, ali… Drago mi je da smo na velikom natjecanju poslije šest godina, volio bih da prođemo skupinu, a onda je u nokaut fazi sve moguće. Kvalitetni smo, možemo igrati protiv svih momčadi, ali isto tako, ako ne budemo pravi, možemo i izgubiti od nekih momčadi od kojih mislimo da smo bolji. Dakle, za početak bih volio da prođemo skupinu”, zaključio je Jelovčić za službenu stranicu Hrvatskog nogometnog saveza.

Na popisu izbornika Mavrovića su Žarko Luketin (Futsal Pula Stanoinvest), Zoran Primić (Vrgorac), Franco Jelovčić (Halle-Gooik), Dario Marinović (Jimbee Cartagena), Tihomir Novak (Dobovec), Vedran Matošević (Dobovec), Antonio Sekulić (Olmissum), Josip Suton (Camme Dosson), Kristijan Postružin (Olmissum), Davor Kanjuh (Futsal Dinamo), Matej Horvat (Olmissum), Kristian Čekol (Futsal Dinamo), Josip Jurlina (Olmissum) i Maro Đuraš (Square).

S reprezentacijom će u Nizozemsku putovati Ante Piplica (Futsal Dinamo) i Duje Kustura (Olmissum) u statusu rezervnih igrača, koji će popuniti kadar ukaže li se za tim potreba uslijed ozljede ili bolesti pojedinog igrača s osnovnog popisa.

Tihomir Novak još uvijek liječi ozljedu mišića, ali trebao bi biti spreman do prve utakmice s Poljskom. Čeka se negativan test Darija Marinovića, koji je prije okupljanja bio pozitivan na koronavirus. Vjeruje se kako će i on biti u kadru na početku Eura.

NOGOMET