Hrvatska saznala suparnike na Euru, Perkovac zadovoljan ždrijebom: Borit ćemo sa Španjolskom za prvom mjesto skupine

Perkovac HRS

U Düsseldorfu su ždrijebom određene skupine EHF Europskog prvenstva kojem će Njemačka biti domaćin od 10. do 28. siječnja 2024. godine. Hrvatska je imala sreće sa ždrijebom i svrstana je u skupinu B koja se igra u Mannheimu, zajedno sa Španjolskom, Austrijom i Rumunjskom.

Podsjećamo, Hrvatska je uoči ždrijeba bila smještena u treći pot ili šešir ždrijeba. Tu su se još nalazile Bosna i Hercegovina, Poljska, Češka, Srbija i Sj. Makedonija, a to je značilo da s tim reprezentacijama ne možemo igrati međusobno u prvom krugu. Kako je ranije određeno da je Njemačka u skupini A, koja se igra u Dusseldorfu, gdje će biti i otvaranje, i Berlinu, Hrvatska u skupini B (Mannheim), Island skupina C (München), Norveška skupina D (Berlin), Švedska kao branitelj naslova u skupini E (Mannheim) te Danska u skupini F (München), bilo je jasno da će Hrvatska dobiti Francusku ili Španjolsku od zemalja iz najjače skupine, odnosno pota.

Ždrijeb je i počeo izvlačenjem upravo te dvije preostale reprezentacije iz pota ili šešira 1. Prva je izvučena Francuska i poslana u skupinu s domaćinom Njemačkom. Hrvatskoj je tako preostala Španjolska. Riječ je o europskom rekorderu po broju medalja. Do sada ih je osvojila čak devet: dvije zlatne, pet srebrnih i dvije brončane. Od 2014. godine, odnosno posljednjih pet europskih prvenstava, Španjolska je stalno bila na postolju.

Iz pota ili šešira broj 2 gdje su se nalazile reprezentacije Njemačke, Nizozemske, Slovenije, Mađarske, Portugala i Austrije, u hrvatsku skupinu izvučena je upravo ta posljednje reprezentacija koju su mnogi priželjkivali. Riječ je dakako, o Austriji.

Iz pota ili šešira 4 u kojemu su bile reprezentacije Švicarske, Rumunjske, Crne Gore, Grčke, Gruzije i Farskih Otoka, u našu skupinu izvučena je Rumunjska.

“Moram reći da mi je puno draže da je Španjolska u našoj grupi, nego Francuska, s Austrijom i Rumunjskom imamo dva protivnika koja bismo po mom uvjerenju trebali dobiti. Borit ćemo se sa Španjolskom vjerojatno za prvo mjesto, ali nikako ne smijemo podcijeniti nijednog protivnika. Sve u svemu, ja sam zadovoljan,” poručio je izbornik Goran Perkovac.

Hrvatska Europsko prvenstvo otvara u petak 12. siječnja 2024. godine susretom protiv prvog nositelja, Španjolske. Dva dana kasnije čeka je susret protiv Austrije. I konačno 16. siječnja na redu je utakmica protiv Rumunjske. Dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine idu u drugi krug. Domaćini tog dijela natjecanje su Hamburg i Köln, gdje bi trebala igrati i Hrvatska ukoliko prođe. U drugom krugu spajaju se skupine A, B i C, odnosno D, E i F.

RUKOMET