Hrvatske judašice saznale put prema ostvarenju snova: Želimo da sve tri djevojke budu što opuštenije i mirne

Matić, judo

Ždrijeb olimpijskog judo turnira Tokio 2020 odredio je put kojeg Barbara Matić (do 70 kg), Karla Prodan (do 78 kg) i Ivana Maranić (preko 78 kg) imaju do ostvarenja olimpijskih snova.

Uoči svakog natjecanja ždrijeb donese osmijeh ili ozbiljnost na lica judašica i judaša, kao i njihovih trenera. Osim kada je riječ o Olimpijskim igrama koje se održavaju u Tokiju, u legendarnoj dvorani Nippon Budokan, u kojoj je judo prvi put bio dio olimpijske obitelji 1964. godine.

“Ovo je toliko specifičan turnir, toliko posebno natjecanje, da je još više naglašeno koliko svaki natjecatelj treba pobijediti prvo sam sebe, a tek onda i protivnika. U isto vrijeme želimo ući svaki dan u natjecanje kao da se radi o bilo kojem Grand Prix ili Grand Slam natjecanju. Tatami je isti i dobro poznat, suci također, tako da sve tri djevojke budu što opuštenije i mirnije” započeo je izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović.

Svakog dana borit će se judašice i judaši u po jednoj ženskoj i jednoj muškoj kategoriji. Srijeda 28. srpnja je rezervirana za kategoriju do 70 kg, u kojoj je 4. nositeljica Barbara Matić, aktualna svjetska prvakinja, koju i Međunarodna judo federacija (IJF) stavlja među judašice koje imaju šansu za osvojiti medalju u najavnom videu.

Na početku turnira, Barbara čeka pobjednicu dvoboja Jamajčanke Drysdale Daley i Portugalke Timo, a pobjeda u prvom nastupu bi donijela plasman u četvrtfinale.

“Jako je važno da taktički uđe dobro u prvu borbu, gdje bi mogla biti Portugalka, neugodna protivnica koju nikad nije lagano pobijediti” pogledao je prema srijedi trener Preradović.

U slučaju pobjede slijedi borba za polufinale protiv najbolje iz dijela ždrijeba gdje odskače ime Austrijanke Polleres, koju je Barbara pobijedila u drami polufinala svjetskog prvenstva, ali Preradović nudi drugačiji pogled.

“Korejanka Kim je iznimno neugodna, mislim da bi mnogima mogla pomrsiti račune. Ajmo mi borbu po borbu, započeti kvalitetno dan pa zatim vidjeti tko nam dolazi s druge strane tatamija” racionalan je Preradović.

U četvrtak 29. srpnja nastupa još jedna Splićanka Karla Prodan, u kategoriji do 78 kg. Za prvu protivnicu ima Crnogorku Jovanu Peković koju dobro poznaje, ali su jedina dva službena dvoboja bile davne 2015. godine, još u kadetima, u kojima je Prodan oba puta slavila.

“Najvažnije je da Karla bude koncentrirana, agresivna i oštra. Ukoliko prođe Peković, čeka ju izrazito jaka i eksplozivna Kubanka Antomarchi, s kojom se nije borila na natjecanjima. U njenom dijelu ždrijeba je i prvo ime kategorije, Francuskinja Malonga, a da dođe do njihovog dvoboja, znači da je Karla odradila dobre kvalifikacije i da ima priliku za dobar rezultat” prokomentirao je Preradović.

Petak 30. srpnja donosi i posljednji nastup hrvatskih judašica u Tokiju, kada na tatami, u kategoriji preko 78 kg, izlazi Zagrepčanka Ivana Maranić. Za protivnicu ima Litavku Jablonskyte.

“Ako Ivana odradi taktički kako treba, ako bude pokretljiva i na svom maksimumu, svakako ima svoju šansu. Jednom ju je pobijedila, a i na Svjetskom prvenstvu je pokazala još bolji judo i dobro je radila na pripremama. U slučaju pobjede, čeka ju jedna od favoritkinja za zlato, Francuskinja Dicko i tu će biti iznimno zahtjevno” rezimirao je Preradović.

Kvalifikacije svakog dana od 4:00 do 7:30 po hrvatskom vremenu, dok su finalni blokovi svakog dana od 10:00 do 12:40 po hrvatskom vremenu, a nastupe hrvatskih judašica prenosi HTV.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Cro Judo (@cro_judo)

BORILAČKI SPORTOVI