Hrvatski gluhi rukometaši odradili posljednje pripreme za Europsko prvenstvo u Zagrebu: To je dodatni motiv!

Hrvatski gluhi rukometaši

Prvi put u povijesti hrvatska je domaćin Europskog rukometnog prvenstva gluhih koje se održava u Zagrebu od 18. do 27. lipnja

Zadnje treninge odrađuje Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih prije nego krenu u borbu za svoju sedmu europsku medalju. Hrvatski sportski savez gluhih preuzeo je domaćinstvo 12. Europskog rukometnog prvenstva gluhih, koje će se održati u Zagrebu od 18. do 27. lipnja 2021. godine pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Ovo je ujedno i prvo veliko natjecanje gluhih koje će se održati u Republici Hrvatskoj.

Na Europskom rukometnom prvenstvu gluhih nastupit će pet ekipa, a Hrvatska brani zlatnu medalju osvojenu na posljednjem Europskom rukometnom prvenstvu gluhih, koje se održalo 2016. godine u Berlinu. Uz Hrvatsku sudjelovat će reprezentacije Rusije, Turske, Srbije i Francuske. Za vrijeme prvenstva odigrat će se 10 utakmica u školskoj dvorani Gimnazije Sesvete.

“Pripreme su prošle jako dobro. Pratili smo program izbornika Marija Sirotića i kondicijskog trenera Dragana Todorovića. Zaželjeli smo se jedni drugih, treninga i natjecanja, a dodatni motiv je svakako što smo i domaćini ovog velikog natjecanja. Neizmjerno nam je žao što naša publika neće imati priliku uživo nas gledati i bodriti, ali će sve utakmice biti dostupne putem livestreama,“ rekao je Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih i kapetan rukometne reprezentacije gluhih.

Hrvatska otvara Europsko prvenstvo utakmicom protiv Turske, 18. lipnja u 16 sati. Nakon toga slijede utakmice 20. lipnja protiv Francuske, 22. lipnja protiv Srbije te 26. lipnja protiv Rusije. Natjecanje se odvija po kružnom bod sustavu u kojem svaka reprezentacija igra protiv svake te ostvaruje dva boda za pobjedu, jedan bod za neriješen rezultat te nula bodova za poraz.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najtrofejnijih sportskih ekipa u Republici Hrvatskoj s osvojenih sedam olimpijskih medalja od kojih 4 zlatne, 1 srebrna i 2 bronce. Na Europskim prvenstvima imaju 4 zlata te po jedno srebro i broncu, dok na Svjetskom prvenstvu imaju osvojena 2 zlata.

Izbornik, Mario Sirotić i kondicijski trener Dragan Todorović, sukladno odrađenim pripremama, odlučit će o sportašima koji će sudjelovati na natjecanju.

Na pripreme su pozvani sljedeći igrači Dean Šagovac, Žiga Bedenik, Marko Prošenski (vratari), Mateo Perak, Jakov Kolarić, Florijan Kolarić, Leonardo Vučak, Bojan Crnojević, Ilija Perak, Marjan Turković, Tomislav Bošnjak, Mario Bašić, Patrik Radić, Teo Glumac, Vedran Jakovljević, Pero Jukić, Dominik Žmirić, Ivan Pajić, Kristijan Živković i Oliver Lušić.

DRUŠTVENE MREŽE PARAOLIMPIJCI