Hrvoje Horvat za Crosport: Nismo se pomirili s ‘vječnim drugim mjestom’, želimo dobiti Zagreb!

Hrvoje Horvat

Aktualni trener našičkog Nexea Hrvoje Horvat već bi u četvrtak od 20.30 sati mogao ostvariti jedan od zacrtanih ciljeva Gromova u novoj sezoni te konačno pobijediti hrvatske prvake rukometaše PPD Zagreba predvođene Kasimom Kamenicom.  Našičani u 1. kolu regionalne lige gostuju u dvorani Sutinska vrela u Podsusedu i sasvim sigurno ne dolaze u Zagreb s bijelom zastavom u rukama.

Najveći hrvatski rukometni derbi na premijeri sedmog izdanja SEHA Gazprom lige za Crosport je najavio sin legendarnog Cvebe Horvata:

“Možda je Zagreb favorit ali mi se ne predajemo! Iako se mora poklopiti dosta stvari da ih dobijemo, i prošle sezone smo pokazali da ih želimo pobijediti.  Zagreb je dominantan svih ovih godina, ali to nikako ne znači da smo se pomirili s ‘vječnim drugim mjestom’, mi ciljamo stalno ići prema naprijed.”

Za Horvata je angažman u Nexeu veliki iskorak u dosadašnjoj trenerskoj karijeri. Rukomet je igrao u Bjelovaru, Medveščaku, Zagrebu, njemačkom Kronauu, švicarskom Stansu nakon čega je uslijedio povratak u Hrvatsku u Dubravu, gdje je kombinirano kao trener i igrač proveo osam godina.

Jako mi je dobro u Našicama, to je klub sa velikim ambicijama i mogućnostima i čvrsto vjerujem da ćemo mi iz godine u godinu raditi planirane iskorake. Ciljano smo birali igrače za ovu sezonu jer želimo napredovati dalje u Europi. Želimo što dalje doći i u EHF kupu, što nam je primaran cilj, obraniti mjesto u SEHA ligi te se plasirati što dalje u Kupu. Kroz SEHA ligu ćemo ići iz utakmice u utakmicu, osvojiti što više bodova, a na kojem mjestu na tablici će nas to pomaknuti ovisi o konkurenciji”, reći će odmjereno 40-godišnji Horvat.

Lino Červar je s Metalurgom u Makedoniji a vi ste u Našicama. Hoćete li moći paralelno raditi u reprezentaciji i voditi klubove, u prošlosti se to baš nije pokazalo kao dobro rješenje?

Uvijek nešto trpi ali dobrom organizacijom se sve može. Imam povjerenja u svoje pomoćnike i suradnike u Našicama, a i nemamo ništa potvrđeno u periodima u kojima me neće biti. Jedini problem je taj siječanj u kojem su izostanci  duži. Trebamo se dobro organizirati, postaviti sve i pripremiti da se ne osjeti moj izostanak kada krene taj drugi dio sezone.”

Hrvoje Horvat, Foto SEHA Gazprom

Spomenuli ste siječanj i Europsko prvenstvo kojeg je domaćin upravo Hrvatska. Našem izborniku Lini Červaru trebali biste biti prvi pomoćnik u lovu na europsko zlato, jedini trofej koji mu nedostaje. Može li Hrvatska biti 28. siječnja 2018. u zagrebačkoj Areni kada je predviđeno finale?

Treba se puno toga poklopiti za to finale, naša želja i volja je neupitna. Lino ima svoju ideju, postavio je način na koji želimo igrati i mi smo tu svi da radimo i guramo taj vlak na kolosijek na koji ga želimo dogurati. Što se pomoćnika tiče, trenutno ne postoji ni prvi ni drugi, svi imamo svoje zadatke i treninzi su funkcionirali tako da svatko dobije svoj dio za odraditi za vrijeme treninga i o čemu mora voditi brigu. Moj dio je bio da pripremam ekipu, da pazim na određene segmente koji su bili taj dan, ovisno o taktičkim zamislima, da li je bio naglasak na obrani, napadu, na sedmom igraču… U listopadu će to biti sve točno određeno oko stožera kako je Lino najavio.”

Kroz rad s reprezentacijom Červar želi pripremiti Hrvatsku za budućnost tako što će iza sebe ostaviti potencijalne nasljednike na klupi, baš kao što je to bilo u slučajevima Slavka Goluže i Željka Babića. Rukometni znalci tvrde da imate potencijala za izbornika?

To ne bih kometirao jer je sve trenutno svedeno na zadatke koji su striktno podijeljeni, ove testne faze su prošle, veliki broj igrača se profiltrirao kroz ove pripreme i sad će Lino posložiti taj konačni mozaik s kojim ćemo krenuti u listopadu u pripremu i napad na medalje. Pripreme u lipnju su bile dosta zahtjevne, najviše u tom psihičkom smislu budući je igračima bio kraj sezone a svi su htjeli odraditi pripreme na visokom nivou”, kazao je Horvat te dodao kako je Červarove pripreme doživio kao jako zahtjevne:

“Nisu zahtjevne toliko fizički koliko u tom taktičkom dijelu, igračima je  glava morala raditi najveći broj okretaja za zadovoljavajući nivo treninga i razinu koncentracije. To što su dečki dali bio je za svaku pohvalu u toj fazi. Dali su svoj maksimum, neki imaju malo više kvalitete u napadu neki u obrani, a sada sve ovisi u kojem ćemo smjeru krenuti. Izdvajati nekog ne bi imalo smisla i ne bi bilo korektno, svi će imati jednaku šansu, pratit ćemo ih kroz klubove, u kakvoj će biti formi na otvaranju liga. Pazit će se na svaku sitnicu kad se krene u te završne pripreme. Svi igrači apsolutno stoje na raspolaganju reprezentaciji, naši igrači i inače imaju izražen taj nacionalni naboj, svi se sa velikom strašću i željom javljaju na reprezentativna okupljanja. Prvenstvo u Hrvatskoj definitivno donosi jedan veći pritisak ali zato i jesmo ovdje, veselimo se tome,  jedva čekamo da sve krene”, poručuje Horvat.

RUKOMET