Ivan Kvesić svjetski prvak u karateu!

Anđelo, Ivan Kvesić

Ivan Kvesić svjetski je prvak u karateu u kategoriji do 84 kilograma!

Povijesni je to rezultat za hrvatski karate, jer je Kvesić tek treći naš predstavnik koji se okitio zlatnom svjetskom medaljom, nakon Juniora Lefevrea 2000. godine u Münchenu i Danila Domdjonija, osam godina kasnije u Tokiju!

Ukrajinac Valerij Čobotar u ekipnom je dijelu natjecanja zaradio ozljedu i nije bio spreman za finale u pojedinačnoj konkurenciji. Ivan se sa sucima pojavio na tatamiju, gdje je proglašen je pobjednikom.

Na putu do naslova u poluteškoj kategoriji Kvesić je u prvom kolu bio slobodan, a nakon toga je slavio protiv Rumunja Michalachea 4-0, Gustava iz Dominikanske Republike 8-1, Bjelorusa Isakaua 4-3, Danca Corbalana 5-0, a u polufinalu je nadvisio i Turčina Aktasa s 2-1.

U 16.15 sati Jelena Pehar borit će se za brončanu medalju u kategoriji do 50 kg protiv Austrijanke Bettine Plank.

Ženska reprezentacija ispala u repasažu

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama nakon dvije pobjede u nastavku ekipnih borbi izgubila je od aktualnih svjetskih, nakon toga i europskih prvakinja i na taj način izgubila šansu boriti se za ekipnu brončanu medalju u Madridu.

Hrvatska je svladala Hong Kong pa Izrael s 2-1 (Barac 6-0, Hasani 0-2, Bujas-Čelan 2-0).

U osmini finala aktualne svjetske prvakinje Francuskinje bile su uvjerljive na tatamiju i slavile s 2-0 (Barac 3-8, Lenard 0-3).

Nakon toga Francuska je polufinalnom pobjedom nad Egiptom pomogla i našoj vrsti koja je ušla u repasaž za brončanu medalju.

Neugodan ždrijeb došao je do izražaja i u nastavku. Aktualne europske prvakinje, reprezentativke Švicarske u okolnostima brojnih ozljeda i zdravstvenih poteškoća u hrvatskoj ekipi posljednjih tjedana, našoj su selekciji bile nepremostiva prepreka. Barac je izgubila 3-0, a Lenard 2-0.

“Danas nam je vrlo malo toga uspijevalo. U odlučujućim trenucima i sportska sreća nam je ovoga puta okrenula leđa”, naglasila je Ana Lenard.

Muška reprezentacija uvjerljivo je svladala Hong Kong, a drugi dan ekipnih nadmetanja dan počela je također pobjedom s maksimalnim rezultatom protiv Njemačke 3-0 (Mrvičić 1-0, I. Kvesić 2-0, A. Kvesić 1-0). A onda prava drama u kojoj je Italija bila za nijansu sretnija i izborila nastavak s 3-2 u pobjedama.

Ivan Kvesić je izgubio 2-1, Enes Garibović preokrenuo rezultat i slavio s 4-3. Andjelo Kvesić u nastavku je bio superioran i pobijedio s 5-0. Hrvatskoj su trebala još dva remisa ili remis i poraz s manje od pet razlike. No, tri udarca nogom u glavu Ante Mrvičića u idućem susretu stvari su dovele na rezultatski početak.

U petom, odlučujućem dvoboju Zvonimir Živković izgubio je sa 7-5. Trebala mu je pobjeda, a u posljednju minutu ušlo se s talijanskim vodstvom 4-1. U samo nekoliko sekundi preokrenuo je i poveo 5-4, ali udarac nogom u glavu koji je primio dvadesetak sekundi prije kraja onemogućio je hrvatski nastup u četvrtfinalu.

Kasnije ni u repasažu, jer je u polufinalu Italija izgubila od Irana.

“Imamo vrhunsku ekipu, sjajno smo se pripremili, ali nažalost vlastitom nepažnjom propustili smo veliku šansu”, razočaran je bio hrvatski reprezentativac u borbama Enes Garibović.

Karate na OI u Tokiju

U isto vrijeme, u Marbelli se održava Kongres Europskih olimpijskih odbora, a delegat EKF-a (Europske karate federacije) na kongresu je predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek. Susreo se i s predsjednikom MOO-a Thomasom Bachom, iskoristivši prigodu za razgovor o karateu kao novom članu olimpijske obitelji, s obzirom da će karate prvi put biti dio olimpijskog programa na OI u Tokiju 2020. godine.

BORILAČKI SPORTOVI