Josip Sesar novi izbornik reprezentacije: Nadam se da neće biti otkaza

HKS Sesar

U zagrebačkom hotelu Aristos danas je održana konferencija za medije Hrvatskog košarkaškog saveza na kojoj je javnosti predstavljen novi izbornik muške seniorske reprezentacije Hrvatske – Josip Sesar.

Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, Nikola Rukavina u uvodu je rekao: “Kao što znate, nakon Europskog prvenstva reprezentacija je ostala bez izbornika, nakon čega je HKS imenovao sportskog direktora koji je u sljedećim akcijama, prozorima pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025 u studenom i veljači, obnašao dužnost izbornika i paralelno radio na pronalaženju izbornika za duži vremenski period. Došli smo do rješenja, ne treba ga puno predstavljati, – Josip Sesar, veliki hrvatski igrač, trenutačni trener Cibone i u posljednje vrijeme pomoćnik Aleksandru Petroviću u reprezentaciji. Nadamo se da smo dobili izbornika na duže vrijeme, kao i što boljim rezultatima u nadolazećim akcijama.”

“U proteklom periodu obavljen je niz konzultacija, dosta se komuniciralo. Josip Sesar je na hrvatskoj sceni izuzetno dugo prisutan i nadam se jednoj dugoj i izuzetno kvalitetnoj suradnji”, složio se i glavni tajnik HKS-a, Josip Vranković.

“Bit ću originalan i reći da mi je izuzetna čast i zadovoljstvo što sam dobio priliku biti izbornik”, rekao je odmah na početku Sesar unijevši opušteni dašak u konferenciju za medije.

“Zahvalio bih se Upravnom odboru, predsjedniku, glavnom tajniku i sportskom direktoru Aci Petroviću koji me i predložio. Ponavljam, čast mi je i radostan sam, međutim svjestan sam i kakva je ovo obaveza“, zahvalio se izbornik i odmah se prebacio na reprezentativni period:

“Pred nama je radno ljeto, dosta toga smo već pripremali kroz razgovore posljednjih 4-5 mjeseci, a bio sam i sa sportskim direktorom u komunikaciji oko organizacije priprema koje će navjerojatnije početi 5. srpnja. Sada moram obaviti razgovore sa svojim stručnom stožerom, a onda i sa svim igračima. Vjerujem u ono što sam radio dosad i vjerujem u ono što sam zamislio za sljedeći period. Što se stožera tiče, tu je Ivan Tomas kao pomoćni trener, uz Ivana Perinčića, i kao video koordinator Bariša Krasić. Što se igrača tiče, treba biti otvoren prema svima, svi koji imaju mogućnost i želju su dobrodošli. Nadam se da neće biti otkaza i da će reprezentacija biti dobro sastavljena. Računamo na najbolje hrvatske igrače, i NBA i one iz hrvatskih klubova. Mogu odmah reći da imam Luku Božića u planovima vrlo visoko. Na kraju, vidjet ćemo u razgovoru s igračima u kojem će smjeru to ići.”

“Kako vratiti kult reprezentacije?”, pitanje je na koje je odgovorio novi izbornik: “Odgovor je vrlo jednostavan: treba napraviti neki rezultat. Međutim, kako sam rekao i u uvodu, treba razgovarati sa svim igračima koji su dostupni. Najprije moram sjesti sa svojim pomoćnicima, imam ideje, ali prije nego što sve definiramo neću izlaziti s imenima. Najbitnije je da se momci koji dolaze na pripreme osjećaju ugodno, moraju to htjeti, a što se tiče parketa, svaki trener ima svoje vizije i normalno da će nekima biti lakše, nekima teže iste prihvatiti. Svi mi kada dođemo na neko okupljanje ili natjecanje imamo neku svoju želju, međutim ovo je timski sport u kojem svi moramo težiti jednom cilju, a to je dobar rezultat. Trenutačno je, u svjetlu pretkvalifikacija, slika košarke prema van malo lošija nego što je to realno stanje, međutim ja smatram da imamo igrače koji se mogu izdići iznad toga i koji mogu izdići hrvatsku reprezentaciju iznad toga. S dobrom atmosferom, kakvu smo i imali u posljednja dva okupljanja kada je Aco Petrović bio izbornik, i malo sreće koju treba isprovocirati, nadam se da ćemo uspjeti.”

KOŠARKA