Josip Tonžetić osvojio povijesno hrvatsko odličje u judu za gluhe: Nagrada za sav moj trud i zalaganje

Judo gluhi

Velike i dobre vijesti stižu iz bugarske Sofije. 32ogodišnji hrvatski reprezentativac Josip Tonžetić osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 66 kilograma na Europskom judo prvenstvo za gluhe. Ujedno je to i prva medalja za Republiku Hrvatsku u judu za gluhe. Nakon poraza od Ukrajinca kroz repasaž i pobjedu protiv Poljaka dolazi do brončanog odličja.

“Josip je pobjedom nad Kenderom Gustaw (POL) osvojio 3. mjesto na EP za gluhe, povijesni rezultat što ga čini još slađim i većim. S Josipom sam počeo raditi prije par mjeseci i mogu reći da je veliki radnik koji se rijetko viđa i zato mi je posebno drago. Vjerujem da će mu ova medalja donijeti sigurnost u daljnjem radu i vjeru u samog sebe. Ovim putem posebno se zahvaljujem Hrvatskom sportskom savezu gluhih jer bez njihove podrške, Josip ne bi ostvario svoje snove.“ – izjavio je Hrvoje Petranović, Josipov trener.

Josip je tijekom puberteta počeo gubiti vid. Liječničkim pregledima pokazalo se da se problem s vidom ne može popraviti operacijom, a uz to ima i oštećen sluh. To ga nije spriječilo da postane vrhunski judaš, a kruna naporna rada stigla je u Bugarskoj prvom povijesnom medaljom za Hrvatsku.

“Ovo je za mene prvo Europsko prvenstvo za gluhe i jedno novo iskustvo na kojem sam osvojio veliku brončanu medalju. Sretan sam i zadovoljan! Osjećam da je ova medalja nagrada za sav moj trud i zalaganje kroz puno teških i napornih treninga. Koristim priliku da se zahvalim Hrvatskom sportskom savezu gluhih, judo klubu Zagreb, treneru Petranoviću i bivšem treneru Zdravku Bajzeku koji su me gurali do ovog povijesnog uspjeha.“ – rekao je Josip Tonžetić.

 

(Foto: Gabrijel Erceg)

PARAOLIMPIJCI